Nieuws

Event

Vacature

TIP Tool

09/10/17
Aandacht voor reclame op TV groter dan op Facebook en YouTube

Voor adverteerders is de grote vraag welke vorm van videoreclame, op TV, Facebook of YouTube, het meest effectief is om de verkopen te stimuleren. Uit Australisch onderzoek naar de verkoopeffecten van meer dan 18.000 verschillende reclames blijkt dat TV-reclame het meest de aandacht trekt van consumenten en de beste beeldkwaliteit heeft waardoor het verkoopeffect 2,4 keer meer is dan bij Facebook en 2,75 keer meer dan bij YouTube.

AI en Eye-tracking data gekoppeld aan merkvoorkeur aankoopdata
De doelstelling van het onderzoek is om vast te stellen welke aspecten van videoreclame tot omzetgroei voor adverteerders leiden. Het onderzoek werd in opdracht van ThinkTV uitgevoerd. De steekproef bestond uit 2.583 Australische consumenten. Er is gekeken naar het effect van TV- en videoreclames (in totaal 18.219) op de aankoopintentie van verschillende merken (in totaal 38.745). Daarbij werd gebruikt gemaakt van AI (Artificiële Intelligentie) en eye-tracking software in combinatie met merkvoorkeur aankoopdata. De TV- en videoreclames werden aangeboden in een natuurlijke omgeving.

Conclusies
Uit het onderzoek komen de volgende resultaten naar voren:
1. Hoe groter de aandacht voor de reclame, hoe vaker het merk wordt gekocht.

Kwaliteit van en aandacht voor TV-reclames groter dan voor Facebook en YouTube (1)
Bron: ThinkTV: ‘Visibility The Attribute That Really Matters’

2. Naar TV-reclames wordt 2 keer meer actief gekeken dan naar videoreclames op YouTube, voor Facebook is dit zelfs 14 keer zo veel.

Kwaliteit van en aandacht voor TV-reclames groter dan voor Facebook en YouTube (2)
Bron: ThinkTV: ‘Visibility, The Attribute That Really Matters’

3. TV-reclame genereert 2,4 keer meer verkoopeffect (44% extra verkoop) dan Facebook (18% extra verkoop) en 2,75 keer meer dan YouTube (16% meer verkoop).

Kwaliteit van en aandacht voor TV-reclames groter dan voor Facebook en YouTube (3)
Bron: ThinkTV: ‘Visibility, The Attribute That Really Matters’

Zelfde reclame op ander platform dan TV heeft minder effect
In het onderzoek is ook gekeken naar het effect van dezelfde reclames op een ander platform. Hieruit blijkt dat consumenten die een videoreclame op TV zien meer aandacht besteden aan deze reclame dan wanneer ze exact dezelfde videoreclame op Facebook of YouTube zien.

Er zijn twee mogelijke verklaringen voor dit resultaat:

  1. Videoreclames op Facebook en YouTube nemen slechts een klein deel van het beeldscherm in en zijn daarom minder goed zichtbaar dan TV-reclames. TV-reclames gebruiken altijd 100% van het beeldscherm. Hoe kleiner het deel is dat van het beeldscherm wordt gebruikt, hoe minder sterk het verkoopeffect is.
  2. De beeldkwaliteit (het aantal pixels dat een bepaalde tijd zichtbaar is) van videoreclames op Facebook en YouTube is minder goed dan van TV-reclames. Zo wordt een online videoreclame doorbelast aan een adverteerder als 50% van de pixels gedurende 2 volledige seconden zichtbaar zijn voor een bezoeker van de site.
Kwaliteit van en aandacht voor TV-reclames groter dan voor Facebook en YouTube (4)
Bron: ThinkTV: ‘Visibility, The Attribute That Really Matters’

Deze tekst is een samenvatting door Screenforce van het ThinkTV rapport ‘Visibility, The Attribute That Really Matters’ aangevuld met informatie uit het artikel van Bob Hoffman over dit onderzoek.

Volgens Bob Hoffman is het logisch dat reclames met een betere zichtbaarheid effectiever zijn: ‘Maar in een irrationele reclamewereld, waarin aan alles dat ‘online’ of ‘digitaal’ is magische kwaliteiten wordt toegekend, is het heel belangrijk dat in dit wetenschappelijke onderzoek de kwaliteit nu ook daadwerkelijk is getest.

Meer over dit onderwerp bij Screenforce
Screenforce publiceert regelmatig onderzoek naar de effectiviteit van TV onder het thema ‘ROI’. Zo toont Engels onderzoek bijvoorbeeld aan dat videoreclame op YouTube en Facebook minder impact heeft en duurder is dan video on demand reclame op TV (VOD). De ROI-onderzoeksresultaten zijn nu extra actueel vanwege de discussies over online brand security. Oud-reclameman Bob Hoffman heeft in maart 2017 op de Screenforce Day een betoog gehouden over ‘Marketers are from Mars, Consumers are from New Jersey’. Hij maakt in zijn betoog duidelijk dat er een enorm gat zit tussen hoe marketeers denken en hoe consumenten zich gedragen. Volgens Bob Hoffman zijn er drie misvattingen op het gebied van marketing: online, branding en leeftijd.

Print Friendly, PDF & Email

Vergelijkbare artikelen

Meer events

Meer vacatures

Andere Release Notes

19/08/22

Waarom is het tijd voor ‘Aandacht versie 2’: Aandachtwetenschap

Nieuws Onderzoek

In haar blog voor The Media Leader geeft Karen Nelson-Field een overzicht van de onderwerpen die ze de afgelopen 12 maanden heeft behandeld. Gedurende die

Topics: Reclame-effect, ROI

02/08/22

The Global TV Group: vier onderzoeken die internationale aandacht verdienen

Nieuws Onderzoek

The Global TV Group, een samenwerkingsverband van alle TV-marketingorganisaties, heeft een compilatie gepubliceerd van de meest recente TV-onderzoeken. De compilatie focust op vier onderzoeken die

Topics: Reclame-effect, ROI

01/08/22

2022 update WARC whitepaper ‘The Anatomy of Effectiveness’

Nieuws

In 2019 heeft WARC, het internationale instituut voor marketing intelligence, de eerste whitepaper met als titel ‘The Anatomy of Effectiveness’ gepubliceerd. Daarin wordt de vraag

Topics: Reclame-effect, ROI, TV-reclame

Projectcoördinator

Heb je oog voor zowel hoofdlijnen als details? Ben je oplossingsgericht en ga je geen

PR Manager

Paramount Global (NASDAQ: PARA, PARAA) is a leading global media and entertainment company that creates

(Junior) Digital Campaign Manager

Talpa Media Solutions is de verkooporganisatie voor vier Nederlandse commerciële televisiezenders SBS6, Net5, Veronica, SBS9

6 september

Cross Media Café: Nieuwsvoorziening van de Toekomst

Op dinsdag 6 september organiseren we in samenwerking met Beeld & Geluid weer een gloednieuw

12 september

‘Best of IBC-tour’ 2022

Van 9 tot en met 12 september vindt in RAI Amsterdam de International Broadcast Convention

9 -
12 september

IBC 2022

Van 9-12 september 2022 is de International Broadcasting Convention, ’s werelds meest invloedrijke media, entertainment

Release note 30/01/2020 – API

TIP is uitgebreid met een interface (API) waarmee adverteerders en bureaus hun TV-campagnes direct en