Nieuws

Event

Vacature

TIP Tool

14/11/22
Boost jouw merk met distinctive brand assets

In deze whitepaper nemen de branding experts van Blauw Research je mee aan de hand van opvallende en bewezen ontdekkingen over DBA’s (Distinctive Brand Assests) in een dynamische wereld, inclusief een DBA Benchmark, die helpen om Strategisch Brand Asset Management te begrijpen én jouw merkherkenning te boosten. De whitepaper geeft antwoorden op vragen als wat zijn sterke brand assets en waarom zijn ze belangrijk en hoe kun je op strategische wijze je DBA’s inzetten? In de video aan het eind van dit artikel beantwoordt Business Lead Branding Ed Borsboom van Blauw een aantal vragen van Screenforce over de whitepaper.

De whitepaper bevat vijf hoofdstukken:

 1.  Boost jouw merk: ontwikkel een DBA Strategie
 2. Stap één: van zichtbaar zijn naar herkenbaarheid
 3. Distinctive Brand Asset Categorieën
  a. Welke assets houden je het meest bezig?
  b. Welke assets verdienen minder van jouw aandacht?
  c. Met welke assets moet je NU starten?
 4. Ontdek Strategisch Brand Asset Management
 5. Stappenplan: in 4 stappen naar meer merkherkenning

 

Wat zijn Distinctive Brand Assets
Distinctive Brand Assets of DBA’s zijn zintuiglijk waarneembare merkelementen waar consumenten (onbewust) merken aan herkennen. Bijvoorbeeld een logo, een geluid of een figuur. Brand assets zijn in de basis betekenisloos totdat je de assets, in je communicatie naar consumenten toe, laadt met een boodschap, associaties of emoties. Hiermee roep je herkenbaarheid op bij de consument, en met de kracht van herhaling maak je de assets (en jouw merk) steeds beroemder. Zet je meerdere van jouw DBA’s tegelijkertijd in, dan kunnen ze elkaar versterken. Doe je dit niet op strategische wijze, dan kunnen ze elkaar ook tegenwerken.

Stap één: van zichtbaar zijn naar herkenbaarheid
Een sterk merk weet met slechts enkele brand assets snel en direct herkenning op te roepen bij consumenten. De eerste stap daar naartoe is het bedrijf op een (audio) visuele manier zichtbaar maken. Merken moeten opvallen, zichzelf onderscheiden van de concurrent, zodat consumenten het merk gaan herkennen. Dat is iets waar je vandaag al mee kunt beginnen. Brand assets zijn daarbij als low hanging fruit, het kost je relatief weinig inspanning maar het kan je ontzettend veel resultaten opleveren. De whitepaper gaat in op wanneer je brand assets aandacht móeten krijgen en welke resultaten distinctive brand assets opleveren.

Welke brand asset-categorieën bestaan er allemaal?
In de DBA Benchmark zijn de assets onder 7 hoofdcategorieën verdeeld, die ieder weer hun eigen subcategorieën kennen. De hoofdcategorieën zijn in lijn met Jenni Romaniuk’s laatste boek Building Distinctive Brand Assets, aangevuld met kennis uit eigen onderzoek. Zo kun je denken aan color assets (bijvoorbeeld ING’s oer-Hollandse oranje), shape assets (denk maar aan alle elementen en varianten van jouw logo, of de driehoekige verpakkingsvorm van Toblerone), word assets (Nespresso’s ‘What else?’), story assets (‘Red Bull geeft je vleugels’), human face assets (M&M’s en de Staatslotterij vis), sound assets (het ‘ploppen’ van Grolsch bier in de bioscoop) of music assets (de hymn van de Champions League). De whitepaper gaat dieper in op welke assets je het meest bezig houden, welke assets minder aandacht verdienen en met welke assets je NU moet starten?

Ontdek Strategisch Brand Asset Management
Als je een merk wilt laten groeien met DBAs dan is het essentieel om een onderscheidende DBA Strategie te ontwikkelen. Blauw heeft namelijk ontdekt dat het vaak de juiste combinatie van elementen is die een merk doen verankeren in het brein van de consument. Zo kan de rode kleur van HEMA herkenbaarheid oproepen, maar als in de reclame dan ook nog het fluitende deuntje wordt afgespeeld (een sound topscoorder), zorgt dat voor extra herkenbaarheid, wat samen een nog sterker positief gevoel kan oproepen. Dit heet een synergetisch brand asset effect. Hoe meer sterke associaties door consumenten aan jouw merk worden gekoppeld, hoe sterker deze associaties gezamenlijk jouw boodschap en een emotionele binding kunnen oproepen. Je kan de scores van je DBA-assets vervolgens vergelijken met de scores van de Blauw DBA benchmark. Om te controleren of je assets goed blijven ontwikkelen én dat ze de gewenste resultaten opleveren heeft Blauw een Context Asset Monitor ontwikkeld

Stappenplan: in 4 stappen naar meer merkherkenning
Het stappenplan begint met inventariseren. Daarvoor kun je de Distinctive Brand Assets Grid bekijken en invullen. Vervolgens ga je selecteren en toetsen. Bijvoorbeeld welke brand assets sluiten het beste aan op jouw positionering? Dan zet je Strategisch Brand Asset Management in, zoals onderzoek in welke situaties of voor welk mediakanaal je het beste jouw brand assets an sich, of juist in combinatie met een aantal, kunt inzetten? De vierde stap bestaat uit het implementeren van jouw DBAs. Voer jouw strategie uit en maak een heldere briefing. Als je bijvoorbeeld een creatief- of designbureau aan het werk zet, dan moet deze externe partij exact weten welke assets ze het beste in welke setting kunnen verwerken. Een strakke DBA briefing helpt dan enorm.

Deze tekst is een samenvatting door Screenforce van de whitepaper van Blauw. Je kan de pdf van de whitepaper hier downloaden.

In onderstaande video beantwoord Business Lead Branding Ed Borsboom van Blauw een aantal vragen van Screenforce over de whitepaper.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Vergelijkbare artikelen

Meer events

Meer vacatures

Andere Release Notes

01/08/22

2022 update WARC whitepaper ‘The Anatomy of Effectiveness’

Nieuws

In 2019 heeft WARC, het internationale instituut voor marketing intelligence, de eerste whitepaper met als titel ‘The Anatomy of Effectiveness’ gepubliceerd. Daarin wordt de vraag

Topics: Reclame-effect, ROI, TV-reclame

13/06/22

Thinkbox webinar: de context van aandacht volgens internationale experts

Nieuws Onderzoek

De Engelse TV-marketingorganisatie Thinkbox heeft een bijeenkomst georganiseerd waarin internationale experts hun visie geven over de belangrijkste aspecten om de aandacht van de consument te

Topics: Reclame-effect, TV-reclame

26/11/19

Distinctive brand assets nader bekeken en beluisterd

Nieuws

Screenforce organiseerde in samenwerking met het Radio adviesbureau (RAB) op dinsdag 26 november een expertsessie over distinctive brand assets (DBA’s), of in goed Nederlands: onderscheidende

04/02/15

Emotionele TV-commercials hebben grootste lange termijnsucces

Onderzoek

Menselijk gedrag wordt bepaald door emoties. Uit onderzoek door het internationale marketing en brand consultancybureau BrainJuicer blijkt dat emotionele TV-reclames de beste lange termijn brandbuilding

Topics: Mediabestedingen, Reclame-effect, ROI, TV-reclame

21/08/17

‘Gen Z’ generatie positiever tegenover traditionele reclame

Nieuws Onderzoek

Uit onderzoek van Kantar Millward Brown blijkt dat consumenten positiever aankijken tegen traditionele reclame dan tegen digitale reclame. De jongere ‘Gen Z’ generatie (16-19 jarigen)

Topics: Jongeren en media, Reclame-effect, TV-reclame

24/01/22

WARC Marketer’s Toolkit 2022: de 5 belangrijkste trends in beeld

Nieuws

WARC, het internationale instituut voor marketing intelligence, heeft voor de elfde keer de Marketer’s Toolkit gepubliceerd. Marketeers zijn hun plannen voor het nieuwe jaar aan

Topics: Online Video, Reclame-effect, TV-reclame

Projectmanager – Talpa Media Solutions

Heb je oog voor zowel hoofdlijnen als details? Ben je oplossingsgericht en ga je geen uitdaging uit de

TV Planner/Campaign Manager

Ben je secuur, kan je de juiste prioriteiten stellen en vind je het werken met

Digital Video Specialist

Ben jij die Digital Video Advertising Specialist die voor ambitieuze online adverteerders van Nederland wil

16 maart

Foto’s TV Jaarrapport 2022

Donderdag 16 maart presenteerde Screenforce het TV Jaarrapport van 2022. Bekijk hier alle foto’s van

23 maart

TV Masters | Screenforce

Speciaal voor startende mediaprofessionals aan adverteerders- of bureaukant organiseert Screenforce voor de derde keer TV Masters.

6 april

Kantar BrandZ Top 30 Meest waardevolle Nederlandse Merken

Tijdens deze feestelijke middag maakt Kantar niet alleen de Top 30 bekend en worden de

Release note 30/01/2020 – API

TIP is uitgebreid met een interface (API) waarmee adverteerders en bureaus hun TV-campagnes direct en