Nieuws

Event

Vacature

TIP Tool

22/04/20
Breed draagvlak voor TV-reclames tijdens coronacrisis

Onder Nederlanders bestaat een breed draagvlak voor TV-reclames tijdens de coronacrisis. Dat blijkt uit onderzoek dat Screenforce heeft laten uitvoeren door marktonderzoeksbureau Ruigrok NetPanel. Een representatieve steekproef Nederlanders is ondervraagd naar hun houding ten opzichte van TV-reclames, of er bepaalde TV-reclames zijn opgevallen en of ze vaker actie ondernemen naar aanleiding van TV-reclames. De uitkomsten sluiten aan bij eerder internationaal onderzoek van Kantar waaruit blijkt dat consumenten willen dat adverteerders blijven adverteren tijdens de coronacrisis en bij onderzoek door Mediasynced dat laat zien dat de effectiviteit van TV-reclames op online surfgedrag tijdens de coronacrisis 45% hoger is dan in de week voor de crisis.

De ondervraagden konden aangeven in hoeverre ze het eens zijn met een aantal stellingen over hoe men TV-reclames tijdens de coronacrisis ervaart. Hieruit blijkt dat er een breed draagvlak is onder Nederlanders voor TV-reclames tijdens de coronacrisis. Ruim driekwart van de Nederlanders van 18 jaar en ouder vindt het goed dat er speciale TV-reclames zijn die oproepen om zich aan de maatregelen van de overheid te houden en bijna driekwart heeft er begrip voor dat bedrijven en merken ook nu TV-reclames blijven uitzenden. Bijna de helft van de Nederlanders is positief over reclames die inspelen op het coronavirus.

Thuiswerkers vallen TV-reclames die inhaken op coronacrisis meer op
Vrouwen (48%) en samenwonenden (47%) vallen TV-reclames die inspelen op het coronavirus meer op dan mannen (41%) en alleenstaanden (36%). Dat geldt ook voor hoger versus lager opgeleiden (49% versus 34%). Personen die voornamelijk thuiswerken waarderen TV-reclames die oproepen om zich aan de maatregelen van de overheid te houden nog meer dan personen die voornamelijk op hun normale werkplek werken (82% versus 77%). De normale werkplek kan het kantoor zijn maar ook bijvoorbeeld de supermarkt, het verpleegtehuis of in de bouw. Er is bij de thuiswerkers ook meer begrip dat bedrijven en merken tijdens de crisis TV-reclames blijven uitzenden (78% versus 74%). En de thuiswerkers vallen TV-reclames die inspelen op de coronacrisis ook meer op dan de kantoorwerkers (45% versus 39%). Het feit dat ze, al dan niet gedwongen, thuis moeten werken heeft dus invloed op hun houding ten opzichte van TV-reclames tijdens de coronacrisis.

Niet alleen in Nederland, maar ook internationaal blijkt dat consumenten vinden dat merken niet moeten stoppen met adverteren, zo blijkt uit het eerder aangehaalde onderzoek door Kantar. Daarbij wil men ook volgens Kantar graag dat bedrijven of merken inspelen op de coronacrisis. Uit den boze is het misbruik maken van de situatie. In het Kantar onderzoek geeft wereldwijd 75% aan: ‘Je moet de coronacrisis niet uitbuiten om je merk te promoten’ (74% onder Nederlanders).

Postbus 51 meest opvallende reclame tijdens coronacrisis
In het onderzoek is ook gevraagd welke TV-reclame het meest positief is opgevallen tijdens de coronacrisis. Met positief opvallen wordt een reclame bedoeld die bijvoorbeeld de aandacht trok of die volgens de ondervraagden op een bijzondere wijze omgaat met de coronacrisis. De meest genoemde TV-reclames zijn achtereenvolgens Postbus 51 – Houdt afstand, Albert Heijn, Kruidvat, ASR en Jumbo.

Jongeren ondernemen veel vaker dan ouderen actie naar aanleiding van TV-reclames
Ruigrok NetPanel heeft in het onderzoek gevraagd of Nederlanders tijdens de coronacrisis ‘over het algemeen vaker actie ondernemen naar aanleiding van TV-reclames’. Van alle ondervraagden van 18 jaar en ouder antwoordt 16% positief en hebben dus in vergelijking met voor de coronacrisis meer actie ondernomen. Er wordt met name vaker gekocht bij online webshops (9%) en websites van het betreffende bedrijf of merk (5%). Vooral jongeren ondernemen vaker actie naar aanleiding van TV-reclames tijdens de coronacrisis. Van de 18 tot en met 24 jarigen antwoordt maar liefst 32% positief. Er wordt door jongeren van 18 tot en met 24 jaar met name vaker gekocht bij online webshops (22%) en websites van het betreffende bedrijf of merk (10%). Voornamelijk jongeren gaan dus ook in deze tijd door met geld uitgeven en producten bestellen.

Mening van Nederlanders over TV-programma’s tijdens de coronacrisis
Deze tekst is een samenvatting door Screenforce van het tweede deel van de resultaten van het onderzoek dat Ruigrok NetPanel heeft uitgevoerd. In de eerste publicatie zijn de resultaten over de redenen om tijdens de coronacrisis TV te kijken en over de TV programma’s die tijdens de coronacrisis zijn opgevallen gepubliceerd.

Over het onderzoek
In opdracht van Screenforce heeft marktonderzoeksbureau Ruigrok NetPanel een onderzoek uitgevoerd naar de redenen om tijdens de coronacrisis TV-programma’s en TV-reclames te bekijken, welke programma’s en reclames zijn opgevallen en of er vaker actie wordt ondernemen naar aanleiding van TV-reclames. De data is verzameld tussen 8 tot en met 14 april via het online panel van Ruigrok Netpanel, PanelClix. In totaal zijn 1.052 Nederlanders van 18 jaar en ouder ondervraagd. De steekproef is representatief naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau voor de Nederlandse bevolking. Gevraagd naar de thuis situatie geeft van de 20 tot 59 jarigen (n=662) één derde aan voornamelijk thuis te werken (36%), één derde voornamelijk op de normale werkplek (33%), 11% werkt tijdelijk niet vanwege de coronacrisis en 13% werkte daarvoor al niet.

Print Friendly, PDF & Email

Vergelijkbare artikelen

Meer events

Meer vacatures

Andere Release Notes

17/04/20

Moeten adverteerders hun advertenties aanpassen?

Covid 19 Nieuws Onderzoek

Marktonderzoekbureau DVJ Insights heeft onderzoek gedaan naar de vraag of adverteerders hun advertenties moeten aanpassen. Lucas Hulsebos, CEO van DVJ Insights, schreef hier onderstaand artikel

Topics: TV-reclame

27/03/20

Effectiviteit TV-reclame op online surfgedrag tijdens coronacrisis

Covid 19 Nieuws

Eerder deze week publiceerde SKO een rapport waarin te zien is dat de schermtijd per dag significant is gestegen ten opzichte van vorig jaar (33

Topics: Reclame-effect, TV-reclame

19/03/20

Wat kunnen merken en marketeers doen tijdens de Corona-crisis?

Covid 19 Nieuws

De reclamewereld kraakt onder het Corona-virus. Grote evenementen worden afgelast, marketingbudgetten worden gekort, campagnes uitgesteld. Maar ook: kijkcijfers stijgen, e-commerce explodeert en merken krijgen juist

07/02/23

Screenforce start 3e editie van masterclass TV Masters

Kennis Persberichten

Na twee succesvolle edities van TV Masters start op 23 maart 2023 een nieuwe masterclass. Speciaal voor startende mediaprofessionals aan adverteerders- of bureaukant. Wil jij

Topics: Kijkcijfers, Mediabestedingen, Online Video, Regelgeving TV-reclame, TV-reclame

16/01/23

Tips hoe te adverteren tijdens een recessie

Nieuws

The Global TV Group, een samenwerkingsverband van alle TV-marketingorganisaties, heeft een compilatie gepubliceerd van de belangrijkste insights over marketing tijdens een recessie. Hun belangrijkste conclusie

Topics: Reclame-effect, ROI

09/01/23

Marketing in een kosten-voor-dagelijkse-leven-crisis veruit de belangrijkste trend in 2023

Nieuws Onderzoek

Warc, het internationale instituut voor marketing intelligence, heeft voor de twaalfde keer de Marketer’s Toolkit gepubliceerd. Met deze Insights kunnen marketeers hun plannen voor het

Topics: Reclame-effect, ROI

Manager Regulatory Compliance Discovery

Discovery is een begrip in de media-entertainmentindustrie. Vanuit onze Amsterdamse vestiging werken we met passie

Data Analist

Binnen het Data & Strategy team houden we ons onder andere bezig met het leveren

Commercial Traffic & AVS Specialist

Commercial traffic & AVS vormt samen met Campaign Planning het Sales Operations team. En sámen

16 maart

TV Jaarrapport 2022 | Screenforce

Donderdag 16 maart presenteert Screenforce het TV Jaarrapport van 2022. Met hoeveel procent is de

23 maart

TV Masters | Screenforce

Speciaal voor startende mediaprofessionals aan adverteerders- of bureaukant organiseert Screenforce voor de derde keer TV Masters.

25 april

The Future of Brands conferentie – 25 en 26 april

Vlak voor de feestdagen zijn de thema’s bekend gemaakt van de The Future of Brands

Release note 30/01/2020 – API

TIP is uitgebreid met een interface (API) waarmee adverteerders en bureaus hun TV-campagnes direct en