Nieuws

Event

Vacature

TIP Tool

22/04/20
Breed draagvlak voor TV-reclames tijdens coronacrisis

Onder Nederlanders bestaat een breed draagvlak voor TV-reclames tijdens de coronacrisis. Dat blijkt uit onderzoek dat Screenforce heeft laten uitvoeren door marktonderzoeksbureau Ruigrok NetPanel. Een representatieve steekproef Nederlanders is ondervraagd naar hun houding ten opzichte van TV-reclames, of er bepaalde TV-reclames zijn opgevallen en of ze vaker actie ondernemen naar aanleiding van TV-reclames. De uitkomsten sluiten aan bij eerder internationaal onderzoek van Kantar waaruit blijkt dat consumenten willen dat adverteerders blijven adverteren tijdens de coronacrisis en bij onderzoek door Mediasynced dat laat zien dat de effectiviteit van TV-reclames op online surfgedrag tijdens de coronacrisis 45% hoger is dan in de week voor de crisis.

De ondervraagden konden aangeven in hoeverre ze het eens zijn met een aantal stellingen over hoe men TV-reclames tijdens de coronacrisis ervaart. Hieruit blijkt dat er een breed draagvlak is onder Nederlanders voor TV-reclames tijdens de coronacrisis. Ruim driekwart van de Nederlanders van 18 jaar en ouder vindt het goed dat er speciale TV-reclames zijn die oproepen om zich aan de maatregelen van de overheid te houden en bijna driekwart heeft er begrip voor dat bedrijven en merken ook nu TV-reclames blijven uitzenden. Bijna de helft van de Nederlanders is positief over reclames die inspelen op het coronavirus.

Thuiswerkers vallen TV-reclames die inhaken op coronacrisis meer op
Vrouwen (48%) en samenwonenden (47%) vallen TV-reclames die inspelen op het coronavirus meer op dan mannen (41%) en alleenstaanden (36%). Dat geldt ook voor hoger versus lager opgeleiden (49% versus 34%). Personen die voornamelijk thuiswerken waarderen TV-reclames die oproepen om zich aan de maatregelen van de overheid te houden nog meer dan personen die voornamelijk op hun normale werkplek werken (82% versus 77%). De normale werkplek kan het kantoor zijn maar ook bijvoorbeeld de supermarkt, het verpleegtehuis of in de bouw. Er is bij de thuiswerkers ook meer begrip dat bedrijven en merken tijdens de crisis TV-reclames blijven uitzenden (78% versus 74%). En de thuiswerkers vallen TV-reclames die inspelen op de coronacrisis ook meer op dan de kantoorwerkers (45% versus 39%). Het feit dat ze, al dan niet gedwongen, thuis moeten werken heeft dus invloed op hun houding ten opzichte van TV-reclames tijdens de coronacrisis.

Niet alleen in Nederland, maar ook internationaal blijkt dat consumenten vinden dat merken niet moeten stoppen met adverteren, zo blijkt uit het eerder aangehaalde onderzoek door Kantar. Daarbij wil men ook volgens Kantar graag dat bedrijven of merken inspelen op de coronacrisis. Uit den boze is het misbruik maken van de situatie. In het Kantar onderzoek geeft wereldwijd 75% aan: ‘Je moet de coronacrisis niet uitbuiten om je merk te promoten’ (74% onder Nederlanders).

Postbus 51 meest opvallende reclame tijdens coronacrisis
In het onderzoek is ook gevraagd welke TV-reclame het meest positief is opgevallen tijdens de coronacrisis. Met positief opvallen wordt een reclame bedoeld die bijvoorbeeld de aandacht trok of die volgens de ondervraagden op een bijzondere wijze omgaat met de coronacrisis. De meest genoemde TV-reclames zijn achtereenvolgens Postbus 51 – Houdt afstand, Albert Heijn, Kruidvat, ASR en Jumbo.

Jongeren ondernemen veel vaker dan ouderen actie naar aanleiding van TV-reclames
Ruigrok NetPanel heeft in het onderzoek gevraagd of Nederlanders tijdens de coronacrisis ‘over het algemeen vaker actie ondernemen naar aanleiding van TV-reclames’. Van alle ondervraagden van 18 jaar en ouder antwoordt 16% positief en hebben dus in vergelijking met voor de coronacrisis meer actie ondernomen. Er wordt met name vaker gekocht bij online webshops (9%) en websites van het betreffende bedrijf of merk (5%). Vooral jongeren ondernemen vaker actie naar aanleiding van TV-reclames tijdens de coronacrisis. Van de 18 tot en met 24 jarigen antwoordt maar liefst 32% positief. Er wordt door jongeren van 18 tot en met 24 jaar met name vaker gekocht bij online webshops (22%) en websites van het betreffende bedrijf of merk (10%). Voornamelijk jongeren gaan dus ook in deze tijd door met geld uitgeven en producten bestellen.

Mening van Nederlanders over TV-programma’s tijdens de coronacrisis
Deze tekst is een samenvatting door Screenforce van het tweede deel van de resultaten van het onderzoek dat Ruigrok NetPanel heeft uitgevoerd. In de eerste publicatie zijn de resultaten over de redenen om tijdens de coronacrisis TV te kijken en over de TV programma’s die tijdens de coronacrisis zijn opgevallen gepubliceerd.

Over het onderzoek
In opdracht van Screenforce heeft marktonderzoeksbureau Ruigrok NetPanel een onderzoek uitgevoerd naar de redenen om tijdens de coronacrisis TV-programma’s en TV-reclames te bekijken, welke programma’s en reclames zijn opgevallen en of er vaker actie wordt ondernemen naar aanleiding van TV-reclames. De data is verzameld tussen 8 tot en met 14 april via het online panel van Ruigrok Netpanel, PanelClix. In totaal zijn 1.052 Nederlanders van 18 jaar en ouder ondervraagd. De steekproef is representatief naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau voor de Nederlandse bevolking. Gevraagd naar de thuis situatie geeft van de 20 tot 59 jarigen (n=662) één derde aan voornamelijk thuis te werken (36%), één derde voornamelijk op de normale werkplek (33%), 11% werkt tijdelijk niet vanwege de coronacrisis en 13% werkte daarvoor al niet.

Print Friendly, PDF & Email

Vergelijkbare artikelen

Meer events

Meer vacatures

Andere Release Notes

17/04/20

Moeten adverteerders hun advertenties aanpassen?

Covid 19 Nieuws Onderzoek

Marktonderzoekbureau DVJ Insights heeft onderzoek gedaan naar de vraag of adverteerders hun advertenties moeten aanpassen. Lucas Hulsebos, CEO van DVJ Insights, schreef hier onderstaand artikel

Topics: TV-reclame

27/03/20

Effectiviteit TV-reclame op online surfgedrag tijdens coronacrisis

Covid 19 Nieuws

Eerder deze week publiceerde SKO een rapport waarin te zien is dat de schermtijd per dag significant is gestegen ten opzichte van vorig jaar (33

Topics: Reclame-effect, TV-reclame

19/03/20

Wat kunnen merken en marketeers doen tijdens de Corona-crisis?

Covid 19 Nieuws

De reclamewereld kraakt onder het Corona-virus. Grote evenementen worden afgelast, marketingbudgetten worden gekort, campagnes uitgesteld. Maar ook: kijkcijfers stijgen, e-commerce explodeert en merken krijgen juist

23/11/22

Egta’s Expert series: Insights in de aandachteconomie

Kijktip Nieuws

Is aandacht de meest waardevolle grondstof in de wereld? Nu content producenten en merken allemaal hun best doen om de aandacht van de consument te

Topics: Reclame-effect, TV-reclame

21/11/22

Branding werkt in 80% van de gevallen beter dan performance marketing

Nieuws

Branding stimuleert de verkoop, verbetert de ROI en verhoogt zelfs het rendement van actiemarketing, bezuinig er niet op! Dat is de hoofdconclusie die marketingdatasoftware platform

Topics: Mediabestedingen, TV-reclame

14/11/22

Boost jouw merk met distinctive brand assets

Inspiratie Nieuws

In deze whitepaper nemen de branding experts van Blauw Research je mee aan de hand van opvallende en bewezen ontdekkingen over DBA’s (Distinctive Brand Assests)

Topics: Reclame-effect, TV-reclame

Manager Public Affairs Benelux

Discovery Networks is één van de toonaangevende concerns in de media-entertainmentindustrie. In Amsterdam werken we

B2B Marketing Manager Events

Het B2B Marketing team is onderdeel van het saleshuis Media Solutions en heeft als doel

Senior Creatief Strateeg

Ben jij die allround Senior Creatief Strateeg die voor ambitieuze adverteerders van Nederland wil werken?

6 -
7 december

The Future of TV Advertising Global

Op dinsdag 6 en woensdag 7 december keert The Future of TV Advertising Global –

15 december

Nationaal Reclamerechtcongres 2022 – donderdag 15 december

Een dag vol netwerkmogelijkheden, actuele onderwerpen en een boeiende mix aan sprekers: dat is het

12 januari

Koffiedik Kijken 2022

Op donderdag 12 januari komt de marketingcommunicatie-industrie samen in het Koninklijk instituut voor de Tropen

Release note 30/01/2020 – API

TIP is uitgebreid met een interface (API) waarmee adverteerders en bureaus hun TV-campagnes direct en