Nieuws

Event

Vacature

TIP Tool

12/12/13
Combi online video en TV beste impact merk

In een tijd waarin videocontent niet alleen op het TV-toestel maar ook steeds meer via online devices geconsumeerd wordt, hebben MediaCom en SPOT hun krachten gebundeld in het Video Impact Onderzoek. Zij maken inzichtelijk wat de impact is van de verschillende videoformaten. De belangrijkste conclusie is dat de combinatie online video en TV de hoogste impact heeft op merkbekendheid en overweging.

Het Video Impact Onderzoek reikt adverteerders extra inzichten in het effect tussen verschillende video vormen. De belangrijkste conclusie is dat online video en TV de hoogste impact hebben op merkbekendheid en overweging. Op zichzelf hebben TV en Online video dezelfde impact. Wanneer wordt ingezoomd op de verschillende reclamevormen dan blijkt dat de gecombineerde inzet van TV commercials met mid-rolls het meest effectief is in het creëren van merkbekendheid en reclamebekendheid. Tevens leidt de combinatie van TV commercials en mid-rolls tot een hogere zoek- en aankoopintentie. De in-banner video is het enige video formaat dat geen impact realiseert op propositiebekendheid, deze vorm blijkt daardoor niet gelijkwaardig aan andere videovormen. Een grote rol in impact speelt de creatie en de aandacht vanuit de kijker. Likeability, merkkoppeling en boodschap overdracht hebben allen een zeer versterkend effect op de merkresultaten. Hoewel jongeren en mannen zwaardere online kijkers zijn laten de verschillende videoformaten geen aantoonbaar verschil zien op impact tussen de onderzochte doelgroepen.


Stem videoformaat af op mediabeleving

TV vult voor de kijker vooral een entertainende en sociale rol, blijkt uit de ondervraagde mediabeleving binnen het Video Impact Onderzoek. Longform content, zoals programma’s via Uitzending Gemist, zoekt de kijker veel gerichter op en kijkt men minder uit gewoonte. Het consumeren van korte video’s (shortform content, zoals YouTube) wordt vooral gedaan voor vermaak en tijdverdrijf. Adverteerders kunnen hiervan profiteren door per reclamevorm hun boodschap af te stemmen op de mediabeleving van de kijker.


Reclame acceptatie TV het hoogst

Verder blijkt dat TV-reclame een hogere reclame acceptatie heeft dan online video. Dit wordt veroorzaakt door het gevoel van gewenning bij TV en eigen controle bij online video. De acceptatie voor reclame rondom online video ligt bij longform content hoger dan bij shortform, daarnaast ervaart de kijker pre-rolls positiever als mid-rolls.


Onderzoeksopzet

In opdracht van MediaCom en SPOT voerde Ipsos het onderzoek uit onder 3600 respondenten in Nederland. Om de effecten van TV reclame, pre-roll, mid-roll en In-banner video advertising zo natuurgetrouw mogelijk met elkaar te vergelijken, is gebruik gemaakt van een coverstory waarin respondenten is gevraagd mee te werken aan een onderzoek over de waardering van TV-programma’s. Men had de keuze uit drie programma’s (met daarin reclames geïntegreerd) en kon maximaal twee programma’s bekijken. Dit resulteerde in twee reclame contacten per conditie. Het online onderzoek is aangevuld met kwalitatieve interviews met zes personen binnen het Real World Street consumenten panel van MediaCom.

De belangrijkste highlights van het Video Impact Onderzoek zijn in videopresentatievorm te bekijken. Een uitgebreide beschrijving is terug te vinden in de beschikbare rapportage.

Print Friendly, PDF & Email

Vergelijkbare artikelen

Meer events

Meer vacatures

Andere Release Notes

02/08/22

The Global TV Group: vier onderzoeken die internationale aandacht verdienen

Nieuws Onderzoek

The Global TV Group, een samenwerkingsverband van alle TV-marketingorganisaties, heeft een compilatie gepubliceerd van de meest recente TV-onderzoeken. De compilatie focust op vier onderzoeken die

Topics: Reclame-effect, ROI

01/08/22

2022 update WARC whitepaper ‘The Anatomy of Effectiveness’

Nieuws

In 2019 heeft WARC, het internationale instituut voor marketing intelligence, de eerste whitepaper met als titel ‘The Anatomy of Effectiveness’ gepubliceerd. Daarin wordt de vraag

Topics: Reclame-effect, ROI, TV-reclame

19/07/22

Aandacht elasticiteit: De kip of ei vraag van de aandachteconomie

Nieuws Onderzoek

In haar blog voor The Media Leader legt Karen Nelson-Field uit dat de vraag wat het belangrijkste is voor de effectiviteit van een campagne, media

Topics: Reclame-effect, ROI

Projectcoördinator

Heb je oog voor zowel hoofdlijnen als details? Ben je oplossingsgericht en ga je geen

PR Manager

Paramount Global (NASDAQ: PARA, PARAA) is a leading global media and entertainment company that creates

(Junior) Digital Campaign Manager

Talpa Media Solutions is de verkooporganisatie voor vier Nederlandse commerciële televisiezenders SBS6, Net5, Veronica, SBS9

6 september

Cross Media Café: Nieuwsvoorziening van de Toekomst

Op dinsdag 6 september organiseren we in samenwerking met Beeld & Geluid weer een gloednieuw

9 -
12 september

IBC 2022

Van 9-12 september 2022 is de International Broadcasting Convention, ’s werelds meest invloedrijke media, entertainment

15 september

Ster Focus

Tijdens Ster Focus blikken we op donderdag 15 september tijdens een online sessie van 12.00

Release note 30/01/2020 – API

TIP is uitgebreid met een interface (API) waarmee adverteerders en bureaus hun TV-campagnes direct en