In een tijd waarin videocontent niet alleen op het TV-toestel maar ook steeds meer via online devices geconsumeerd wordt, hebben MediaCom en SPOT hun krachten gebundeld in het Video Impact Onderzoek. Zij maken inzichtelijk wat de impact is van de verschillende videoformaten. De belangrijkste conclusie is dat de combinatie online video en TV de hoogste impact heeft op merkbekendheid en overweging.
Het Video Impact Onderzoek reikt adverteerders extra inzichten in het effect tussen verschillende video vormen. De belangrijkste conclusie is dat online video en TV de hoogste impact hebben op merkbekendheid en overweging. Op zichzelf hebben TV en Online video dezelfde impact. Wanneer wordt ingezoomd op de verschillende reclamevormen dan blijkt dat de gecombineerde inzet van TV commercials met mid-rolls het meest effectief is in het creëren van merkbekendheid en reclamebekendheid. Tevens leidt de combinatie van TV commercials en mid-rolls tot een hogere zoek- en aankoopintentie. De in-banner video is het enige video formaat dat geen impact realiseert op propositiebekendheid, deze vorm blijkt daardoor niet gelijkwaardig aan andere videovormen. Een grote rol in impact speelt de creatie en de aandacht vanuit de kijker. Likeability, merkkoppeling en boodschap overdracht hebben allen een zeer versterkend effect op de merkresultaten. Hoewel jongeren en mannen zwaardere online kijkers zijn laten de verschillende videoformaten geen aantoonbaar verschil zien op impact tussen de onderzochte doelgroepen.
Stem videoformaat af op mediabeleving
TV vult voor de kijker vooral een entertainende en sociale rol, blijkt uit de ondervraagde mediabeleving binnen het Video Impact Onderzoek. Longform content, zoals programma’s via Uitzending Gemist, zoekt de kijker veel gerichter op en kijkt men minder uit gewoonte. Het consumeren van korte video’s (shortform content, zoals YouTube) wordt vooral gedaan voor vermaak en tijdverdrijf. Adverteerders kunnen hiervan profiteren door per reclamevorm hun boodschap af te stemmen op de mediabeleving van de kijker.
Reclame acceptatie TV het hoogst
Verder blijkt dat TV-reclame een hogere reclame acceptatie heeft dan online video. Dit wordt veroorzaakt door het gevoel van gewenning bij TV en eigen controle bij online video. De acceptatie voor reclame rondom online video ligt bij longform content hoger dan bij shortform, daarnaast ervaart de kijker pre-rolls positiever als mid-rolls.
Onderzoeksopzet
In opdracht van MediaCom en SPOT voerde Ipsos het onderzoek uit onder 3600 respondenten in Nederland. Om de effecten van TV reclame, pre-roll, mid-roll en In-banner video advertising zo natuurgetrouw mogelijk met elkaar te vergelijken, is gebruik gemaakt van een coverstory waarin respondenten is gevraagd mee te werken aan een onderzoek over de waardering van TV-programma’s. Men had de keuze uit drie programma’s (met daarin reclames geïntegreerd) en kon maximaal twee programma’s bekijken. Dit resulteerde in twee reclame contacten per conditie. Het online onderzoek is aangevuld met kwalitatieve interviews met zes personen binnen het Real World Street consumenten panel van MediaCom.
De belangrijkste highlights van het Video Impact Onderzoek zijn in videopresentatievorm te bekijken. Een uitgebreide beschrijving is terug te vinden in de beschikbare rapportage.