Nieuws

Event

Vacature

TIP Tool

12/12/13
Combi online video en TV beste impact merk

In een tijd waarin videocontent niet alleen op het TV-toestel maar ook steeds meer via online devices geconsumeerd wordt, hebben MediaCom en SPOT hun krachten gebundeld in het Video Impact Onderzoek. Zij maken inzichtelijk wat de impact is van de verschillende videoformaten. De belangrijkste conclusie is dat de combinatie online video en TV de hoogste impact heeft op merkbekendheid en overweging.

Het Video Impact Onderzoek reikt adverteerders extra inzichten in het effect tussen verschillende video vormen. De belangrijkste conclusie is dat online video en TV de hoogste impact hebben op merkbekendheid en overweging. Op zichzelf hebben TV en Online video dezelfde impact. Wanneer wordt ingezoomd op de verschillende reclamevormen dan blijkt dat de gecombineerde inzet van TV commercials met mid-rolls het meest effectief is in het creëren van merkbekendheid en reclamebekendheid. Tevens leidt de combinatie van TV commercials en mid-rolls tot een hogere zoek- en aankoopintentie. De in-banner video is het enige video formaat dat geen impact realiseert op propositiebekendheid, deze vorm blijkt daardoor niet gelijkwaardig aan andere videovormen. Een grote rol in impact speelt de creatie en de aandacht vanuit de kijker. Likeability, merkkoppeling en boodschap overdracht hebben allen een zeer versterkend effect op de merkresultaten. Hoewel jongeren en mannen zwaardere online kijkers zijn laten de verschillende videoformaten geen aantoonbaar verschil zien op impact tussen de onderzochte doelgroepen.


Stem videoformaat af op mediabeleving

TV vult voor de kijker vooral een entertainende en sociale rol, blijkt uit de ondervraagde mediabeleving binnen het Video Impact Onderzoek. Longform content, zoals programma’s via Uitzending Gemist, zoekt de kijker veel gerichter op en kijkt men minder uit gewoonte. Het consumeren van korte video’s (shortform content, zoals YouTube) wordt vooral gedaan voor vermaak en tijdverdrijf. Adverteerders kunnen hiervan profiteren door per reclamevorm hun boodschap af te stemmen op de mediabeleving van de kijker.


Reclame acceptatie TV het hoogst

Verder blijkt dat TV-reclame een hogere reclame acceptatie heeft dan online video. Dit wordt veroorzaakt door het gevoel van gewenning bij TV en eigen controle bij online video. De acceptatie voor reclame rondom online video ligt bij longform content hoger dan bij shortform, daarnaast ervaart de kijker pre-rolls positiever als mid-rolls.


Onderzoeksopzet

In opdracht van MediaCom en SPOT voerde Ipsos het onderzoek uit onder 3600 respondenten in Nederland. Om de effecten van TV reclame, pre-roll, mid-roll en In-banner video advertising zo natuurgetrouw mogelijk met elkaar te vergelijken, is gebruik gemaakt van een coverstory waarin respondenten is gevraagd mee te werken aan een onderzoek over de waardering van TV-programma’s. Men had de keuze uit drie programma’s (met daarin reclames geïntegreerd) en kon maximaal twee programma’s bekijken. Dit resulteerde in twee reclame contacten per conditie. Het online onderzoek is aangevuld met kwalitatieve interviews met zes personen binnen het Real World Street consumenten panel van MediaCom.

De belangrijkste highlights van het Video Impact Onderzoek zijn in videopresentatievorm te bekijken. Een uitgebreide beschrijving is terug te vinden in de beschikbare rapportage.

Print Friendly, PDF & Email

Vergelijkbare artikelen

Meer events

Meer vacatures

Andere Release Notes

20/06/22

The New Life of The Living Room: Onderzoek RTL AdConnect naar gebruik van het TV-scherm

Nieuws Onderzoek

In Nederland zijn Smart TV’s, smartphones en tablet om regelmatig videocontent mee te bekijken populairder dan in alle overige Europese landen. RTL AdConnect en SmartClip

Topics: Online Video, Reclame-effect, TV-reclame

13/06/22

Thinkbox webinar: de context van aandacht volgens internationale experts

Nieuws Onderzoek

De Engelse TV-marketingorganisatie Thinkbox heeft een bijeenkomst georganiseerd waarin internationale experts hun visie geven over de belangrijkste aspecten om de aandacht van de consument te

Topics: Reclame-effect, TV-reclame

24/05/22

Netto mediabestedingen in 2021 gestegen met 22% tot € 5,34 miljard

Nieuws

De netto mediabestedingen in Nederland zijn in 2021 met 22% gestegen tot € 5,34 miljard. Waar COVID-19 in 2020 nog een negatieve impact had op

Topics: Mediabestedingen

Radio- en TV Planner

Op de afdeling Sales Planning & Traffic zijn wij opzoek naar een nieuwe collega! Wil

Legal Counsel

Paramount is een van de grootste entertainment bedrijven ter wereld. Wij zijn expert in het

Freelance Communicatieadviseur TV

Wil jij werken voor een ambitieus mediabedrijf in Nederland? Ben je een bevlogen, initiatiefrijke Communicatieadviseur

7 juli

Wat is de status van het NMO? Ontdek het tijdens het webinar

Het nieuwe Nationaal Media Onderzoek (NMO) staat volop in de steigers. Op donderdag 7 juli

9 -
12 september

IBC 2022

Van 9-12 september 2022 is de International Broadcasting Convention, ’s werelds meest invloedrijke media, entertainment

6 oktober

Grand Prix Content Marketing

De Grand Prix Content Marketing is na twee jaren vol coronaleed terug, met een nieuwe

Release note 30/01/2020 – API

TIP is uitgebreid met een interface (API) waarmee adverteerders en bureaus hun TV-campagnes direct en