Nieuws en actualiteiten zijn onlosmakelijk verbonden met de functie en populariteit van media. Dat is ooit begonnen met de eerste kranten en vervolgens met tijdschriften, radio, TV en uiteindelijk online nieuwsmedia. Het woord krant is afgeleid van het Franse courant, dat gangbaar, actueel, lopend betekent en in zwang kwam voor het medium dat de lopende actualiteiten verspreidde. Mensen kijken tegenwoordig TV vooral vanwege het contact met de buitenwereld en het delen van kijkervaringen. Als programmagenre staat nieuws en actualiteiten qua kijktijd op de tweede plaats, na non-fictie. Nieuws en actualiteitenprogramma’s worden bij voorkeur live via TV-zenders gekeken. Van de verschillende nieuwsmedia is het vertrouwen in actualiteiten/journaal op TV het hoogste. Gemiddeld besteedt men hier 163 minuten per week aan, 23 minuten per dag.
Live-TV vooral vanwege contact buitenwereld en het delen van kijkervaringen
Onderzoek naar de redenen waarom mensen naar TV- en videocontent kijken, laat zien dat het kijken naar live-TV-programma’s bij uitstek goed werkt om mensen in contact te houden met de buitenwereld en om ze kijkervaringen te geven die ze kunnen delen met anderen. Dat verklaart waarom er nog steeds zo veel live-TV wordt gekeken, volgens SKO vormt live kijken in 2022 60% van de totale TV-schermtijd. Dit ondanks de groei van alternatieve videocontent waarnaar ook gekeken kan worden. In de dagelijkse SKO top 25 van best bekeken programma’s staan vaak het journaal en andere nieuws- en actualiteitenprogramma’s. Kijken we in de onderstaande figuur naar de gemiddelde kijktijd in 2022 per programmagenre, dan staat de tijd besteedt aan dit genre met gemiddeld 29 minuten per dag op de tweede plaats, na non-fictie. Non-fictie is een breed genre bestaande uit lifestyle-, reis-, gezondheids-, hulp- en woonprogramma’s.
Nieuws en actualiteitenprogramma’s worden bij voorkeur live via TV-zenders gekeken
In het jaarlijkse Trends in Digitale Media onderzoek van GfK is vorig jaar een nieuwe vraag in het TV-deel van de vragenlijst toegevoegd: Voor welke manier van kijken heeft u een voorkeur in onderstaande situaties? De vraag is voorgelegd aan iedereen die weleens TV kijkt, live, on demand of vooruitkijken. Nederlanders hebben de sterkste voorkeur voor het live via TV-zenders kijken van actualiteiten- en nieuwsprogramma’s. Kijken via een streamingsdienst heeft de voorkeur als men op zoek is naar ontspanning.
Vertrouwen in actualiteiten/journaal op TV het hoogste van de verschillende nieuwsmedia
Aan de Trends in Digitale Media respondenten is gevraagd in welke mate men vertrouwen heeft in de berichten en het nieuws van de verschillende nieuwsmedia. Traditionele nieuwsmedia zoals TV, radio en dagbladen zagen het rapportcijfer afgelopen jaar significant met 3 procentpunten toenemen. Het vertrouwen in de berichten en nieuws van traditionele media is veel groter dan in nieuws via sociale media. Meer dan de helft van alle ondervraagden geeft het nieuws via social media een onvoldoende. Actualiteiten/journaal op TV blijft het meest vertrouwd, maar liefst 87% van alle ondervraagden geeft het een voldoende.
Top 5 media bij belangrijkste reden mediagebruik
In het trends in Digitale Media onderzoek wordt gevraagd naar de voornaamste redenen dat men gebruik maakt van de verschillende media. De belangrijkste redenen voor het mediagebruik zijn op de hoogte zijn van actualiteiten en contact met de sociale omgeving, gevolgd door vermaak en ontspanning. De top 5 media bij het op de hoogte zijn van actualiteiten staan in de onderstaande figuur en zijn achtereenvolgens, nieuws volgen, Live TV, twitter, live radio en tijdschriften.
Meeste tijd besteedt aan volgen van nieuws op TV en in papieren dagbladen
Voor de verschillende nieuwsplatformen wordt gevraagd hoeveel tijd in uren en minuten per week men ervan gebruik maakt om het nieuws te volgen. De meeste tijd wordt besteed aan het volgen van het nieuws op TV en in papieren dagbladen. Radio volgt op de derde plaats. Gemiddeld besteedt men 163 minuten per week aan het volgen van het nieuws op TV, 23 minuten per dag.
Ook voor jongeren is nieuws belangrijk
Volgens onderzoek van het American Press Institute is de bereidheid van jongeren om te betalen voor nieuws, misschien groter dan we denken. De kunst is wel hen te boeien en toegevoegde waarde aan te tonen waarvoor ze willen betalen. Hoewel de nieuwsconsumptie onder jongere doelgroepen grotendeels geworteld is in social media, betaalt meer dan de helft, 51%, van Gen Z (leeftijd 16-24) in de VS voor nieuws of doen ze een donatie. Onder jongere Amerikaanse millennials (25-31 jaar) en oudere millennials (32-40 jaar) is de bereidheid om te betalen of doneren voor nieuws nog groter, respectievelijk 63% en 67%.
Internet platforms moeten gaan betalen voor nieuws
In juni vorig jaar maakten de Nederlandse mediabedrijven bekend gezamenlijk met Google en andere techplatformen te willen gaan onderhandelen over betaling voor het gebruik van hun nieuwsberichten. Om sterker te staan in de onderhandelingen, hebben de mediabedrijven besloten om een Collectieve Beheersorganisatie (CBO) op te richten, zoals de Vereniging BUMA of de Stichting Thuiskopie. Vorig jaar meldde Google dat het al met ruim 300 Europese mediabedrijven overeenkomsten heeft gesloten over betalingen voor hun nieuwsberichten.
In een veranderende videomarkt wordt de kracht van nieuws & actualiteiten steeds belangrijker
De afgelopen jaren is de TV- en videomarkt sterk veranderd. De kijker kan kiezen uit een steeds groter aanbod aan aanbieders en aan TV- en videcontent. Alleen al in 2022 zijn drie nieuwe video on demand aanbieders de Nederlandse markt opgekomen, HBO Max, Viaplay en SkyShowtime. In een veranderende videomarkt wordt de kracht van nieuws & actualiteiten steeds belangrijker om de gunst van de kijker te trekken.
Eindconclusie
Nieuws en actualiteitenprogramma’s vormen een belangrijk en essentieel onderdeel van mediacontent. Zij dragen in grote mate bij aan de kracht en de populariteit van het medium TV. Voor veel kijkers, ook voor jongeren, is het hun contact met de buitenwereld en geeft het hun informatie die zij kunnen delen met anderen. Qua kijktijdtijd is het, het op één na belangrijkste programmagenre en deze vorm van content wordt bij voorkeur live gekeken. Traditionele nieuwsmedia zoals TV, radio en dagbladen zagen het rapportcijfer voor vertrouwen het afgelopen jaar significant toenemen. Actualiteiten/journaal op TV is van alle nieuwsmedia het meest vertrouwd. Gemiddeld besteedt men hier 163 minuten per week aan, 23 minuten per dag.