Volgens Linda Couwenberg van de Erasmus Universiteit zijn TV-commercials die zowel de verbeelding prikkelen als functionele voordelen van een product belichten het meest effectief.
Combinatie van online tests en hersenscans
Om de effecten van de TV-commercials te onderzoeken werden 11 verschillende versies van een TV-commercial online vertoond aan een testgroep van 1239 consumenten en werden er aanvullend fMRI scans van de hersenen van 24 deelnemers gemaakt. Het waren verschillende versies van een TV-commercial voor hetzelfde merk en product, een pijn verlichtende gel voor spieren en gewrichten. Elke versie had steeds een iets andere stijl en nadruk op andere elementen.
Effectieve TV-commercial zet consument aan tot kopen
Reclames die zowel de verbeelding prikkelen als functionele voordelen tonen werken zo goed omdat ze twee hersengebieden tegelijk activeren. Met ‘effectief’ bedoelen de onderzoekers dat reclames consumenten aanzetten om het product te kopen. Na het kijken konden de testpersonen doorklikken naar de website van het product. Door dit doorklikken te meten, stelde het team vast dat de effectiefste commercials een specifieke combinatie van elementen bevatten.
Functionele voordelen en verbeelding worden verwerkt in twee aparte hersengebieden
Om een antwoord te krijgen waarom juist deze twee elementen consumenten tot actie aanzetten hebben de onderzoekers fMRI-scans van de hersenen van 24 deelnemers bekeken. Reclame die de voordelen van een product benadrukt – het meest effectieve functionele element – bleek voor de meeste hersenactiviteit te zorgen in het deel van het brein dat geassocieerd wordt met het herkennen van voorwerpen: ‘waar kijk ik naar, en hoe kan ik het gebruiken?’ Reclame die een beroep doet op de verbeelding, of die de boodschap op een originele manier overbrengt, leidt tot de hoogste activiteit in het deel van het brein dat geassocieerd wordt met complexere cognitieve processen. Denk daarbij aan het vasthouden van de aandacht, het werkgeheugen en creatief denken.
Conclusies misschien niet geldig voor alle TV-commercials
Couwenberg benadrukt dat haar conclusies misschien niet voor alle commercials en producten gelden. ‘Dit onderzoek draaide om een product dat vooral aangeschaft wordt uit functionele overwegingen. Verder onderzoek moet uitwijzen hoe deze mechanismen voor andere productcategorieën werken.’
Deze tekst is een bewerking door Screenforce van de tekst over dit onderzoek op Adformatie.nl. Bekijk hier de video over de opzet van het onderzoek en haar resultaten.
TV-reclames met een verhaal zijn effectiever
Screenforce heeft eerder al buitenlands neuro-wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd dat aantoont dat het oproepen van verbeelding en van emoties belangrijk is voor de effectiviteit van TV-commercials. Zo blijkt uit onderzoek door het Engelse onderzoeksbureau Neuro-Insight dat TV-reclames die een verhaal vertellen effectiever zijn. En uit Amerikaans neuro-wetenschappelijk onderzoek door Nielsen blijkt dat emoties de drijvende kracht achter TV-reclame zijn.