Nieuws

Event

Vacature

TIP Tool

29/03/22
Effectiviteit campagne mede bepaald door volgorde media-inzet

Ad Alliance doet continu onderzoek naar de meest effectieve inzet van campagnes. Eerder onderzoek heeft laten zien dat platform en device van invloed zijn op de effectiviteit van een campagne. Het nieuwste Ad Alliance- onderzoek bouwt verder op deze resultaten en laat zien welke combinatie en in welke volgorde lineaire TV en online platformen zo optimaal mogelijk kunnen worden ingezet. Een campagne die start met TV en wordt gevolgd door een online platform blijkt het meest effectief. De merkherinnering en onbewuste merkvoorkeur zijn dan het hoogst.

De kracht van herhaling
De resultaten laten zien dat een reclame-uiting op ieder platform een positieve impact heeft op merkherinnering en onbewuste merkvoorkeur. Door een reclame-uiting wordt een merk als meer betrouwbaar en aantrekkelijk gezien en stijgt de koopintentie. Ook is de kracht van de herhaling goed zichtbaar: meerdere uitingen zorgen voor een significante stijging op de genoemde KPI’s. Ook als de uitingen op hetzelfde platform worden geplaatst.

Volgorde is bepalend voor effectiviteit
Wanneer meerdere kanalen worden ingezet, kan met een slimme volgorde extra impact worden gerealiseerd. In beide onderzoeken is gekeken naar de combinatie TV, Videoland en YouTube én de combinatie van TV en een branded article. Beide onderzoeken tonen dezelfde uitkomst. Het meest effectief blijkt als de campagne start met TV, gevolgd door een online platform. De merkherinnering en onbewuste merkvoorkeur zijn dan het hoogst en het aantal wegkijkmomenten het laagst. Als de campagne start met online gevolgd door TV, dan is de merkherinnering en onbewuste merkvoorkeur significant lager. TV geniet als medium relatief veel status en vertrouwen wat positief afstraalt op het merk. Hiermee vormt TV een gunstige basis, die daaropvolgende online vertoningen versterkt.

Leeftijd: meer overeenkomsten dan verschillen
In het onderzoek is ook gekeken naar de verschillen tussen generatie X (36-55) en Y (18-35). In termen van reclame-impact blijken er meer overeenkomsten te zijn dan verschillen. De kracht van herhaling en de start met TV is effectief bij beide leeftijdsgroepen. Jongeren zijn wel vaker afgeleid van de reclamecontent (meer wegkijkmomenten) en reageren negatiever als ze naar commercials kijken. Generatie Y is wel positiever over digital native content dan generatie X.

* De resultaten in dit bericht zijn gebaseerd op twee – onafhankelijk van elkaar uitgevoerde – onderzoeken. De onderzoeken hebben gelopen in Q4 2021 & Q1 2022:

• De kracht van de combinatie TV, Videoland en YouTube – uitgevoerd i.s.m. Unravel Research
• De kracht van de combinatie TV & digital native – uitgevoerd i.s.m. DVJ Insights

Onderzoek | Ad Alliance

Print Friendly, PDF & Email

Vergelijkbare artikelen

Meer events

Meer vacatures

Andere Release Notes

Freelance Communicatieadviseur TV

Wil jij werken voor een ambitieus mediabedrijf in Nederland? Ben je een bevlogen, initiatiefrijke Communicatieadviseur

Algemeen directeur en Directeur Onderzoek

Nationaal Media Onderzoek (NMO) zoekt twee directeuren Het Nationaal Media Onderzoek (NMO) heeft als doel

Communicatieadviseur B2B

Misschien ken je Ad Alliance nog niet, maar onze merken ongetwijfeld wel. Ad Alliance is

31 mei

Digital Industry Meetup Influencer Marketing

Sommige influencers gaan binnenkort onder het toezicht van het Commissariaat voor de Media vallen en

7 juni

Dutch Media Days 2022

Dit jaar zijn de Dutch Media Days gestart, een serie talkshows over de nieuwste ontwikkelingen

16 juni

NIMA Marketing Day 2022

Net als voorgaande jaren zal de 6e editie van NIMA Marketing Day op 16 juni

Release note 30/01/2020 – API

TIP is uitgebreid met een interface (API) waarmee adverteerders en bureaus hun TV-campagnes direct en