Nieuws

Event

Vacature

TIP Tool

31/05/21
egta whitepaper: 40 cases tonen impact Covid-19 op reclame creatie

TV-broadcasters en hun saleshuizen moeten zich constant aanpassen aan het veranderende ‘Total Video’ landschap. Dat komt door de veranderingen in reclame-technologie, waardoor de TV-industrie zich verder ontwikkelt. Broadcasters en saleshuizen komen met nieuwe oplossingen om tegemoet te komen aan de veranderende wensen van adverteerders. Daarbij moeten ze hun sales structuren steeds heruitvinden en hun aanbod aanpassen aan de dagelijkse uitdagingen. Dit is vanwege de coronacrisis nu nog actueler en de onzekere situatie als gevolg daarvan de afgelopen 15 maanden. egta heeft een online whitepaper samengesteld met in totaal 40 campagnecases uit een groot aantal landen die illustreren hoe de reclame industrie zich heeft aangepast aan de recente ontwikkelingen. Elke case is voorzien van een video over de case. Het zijn voorbeelden van creativiteit, branded content, reacties op de crisis en van technologie gedreven innovaties.

Onzekere tijden
De coronaviruspandemie heeft een wereldwijde schok teweeggebracht en heeft de manier waarop wij allemaal leven en zakendoen ingrijpend veranderd. Het consumentengedrag veranderde in korte tijd drastisch en alle branches moesten creatieve en vindingrijke oplossingen bedenken om deze enorme uitdaging aan te gaan. TV-reclame vormt daarop geen uitzondering. Creativiteit vormt daarbij zowel de essentie van TV-reclames als ook de sleutel voor het voortbestaan van deze industrie tijdens de crisis.

Creatieve en innovatieve cross-media oplossingen
Tegelijkertijd zien we een evolutie in de wijze waarop consumenten media gebruiken. De al bestaande ontwikkelingen zijn door de pandemie verder geaccelereerd. Mensen zijn meer TV gaan kijken en hebben meer gebruik gemaakt van alle online devices omdat ze als gevolg van de lockdowns meer thuis zijn. Live TV-kijken via het grote scherm blijft populair. Tegelijkertijd neemt de concurrentie van reclamevrije Video On Demand (VOD) aanbieders toe. Nieuwe creatieve en innovatieve cross-media oplossingen die TV-broadcasters en de saleshuizen aanbieden via verschillende platformen vormen een grote aanwinst binnen een medialandschap. Daarbinnen neemt streamingcontent qua belang toe.

Nieuwe manieren om consumenten en klanten te bereiken
TV-broadcasters bezitten een aantal unieke assets zoals brand safety, expertise over kwaliteits-content en storytelling en een personeelsbestand met daarin veel creatieve mediaprofessionals. Op dit moment is ‘Total Video’ al volledig digitaal en omvat het een variëteit aan platforms. Van Smart-TV’s of connected-TV’s, smartphones, tablets tot alle andere devices die zijn verbonden met het internet. Dankzij de diversiteit van deze platforms en alle oplossingen die dit portfolio biedt kunnen TV-broadcasters steeds beter de behoeften van adverteerders en consumenten bevredigen. Hierdoor bevindt TV zich in een unieke positie om zijn creativiteit in te zetten voor verandering.

Steeds meer saleshuizen hebben een eigen creatieve unit
Door het veranderende medialandschap verandert ook de wijze waarop de saleshuizen communiceren met adverteerders en mediabureaus. Het leeuwendeel van alle projecten in de meeste branches wordt nog steeds opgestart en begeleid door mediabureaus. Maar het aandeel directe deals met adverteerders en vroeg in het proces overleg tussen TV-broadcasters en adverteerders lijkt te gaan stijgen. Verschillende saleshuizen hebben hun eigen creatieve afdelingen opgezet om een nieuw type van gesprek aan te gaan met adverteerders. Dit zorgt ervoor dat ze de behoeften van adverteerders beter begrijpen en dat ze tailor made crossmedia campagne oplossingen voor adverteerders kunnen ontwikkelen.

Overzicht van cases
De creatieve cases die egta in de online whitepaper heeft gepubliceerd worden allemaal in een vergelijkbaar format beschreven. Er wordt een overzicht van de case gegeven, wie verantwoordelijk is voor de creatieve executie, informatie over pricing en package en de campagneresultaten. Het overzicht betreft in totaal 40 cases uit verschillende landen, onderverdeeld in vier hoofdstukken. De video- en TV-commercials kunnen in de online whitepaper direct worden afgespeeld en bekeken.

1. Creativiteit op zijn best

Er worden achttien cases als voorbeeld van ‘creativiteit op zijn best’ beschreven. Zo wordt een Engelse campagne #TogetherAgainstHate van de Nationwide Building Society in samenwerking met zender Channel 4 beschreven die aandacht vraagt voor het probleem dat veel helpdeskmedewerkers slachtoffer worden van fysieke of verbale agressie. In het afsluitende effectonderzoek gaf 91% van de personen die de TV-commercial hadden gezien aan dat zij in het vervolg zouden nadenken over op welke manier zij helpdeskmedewerkers zullen behandelen. Ook gaven kijkers vaker aan dat ze de TV-reclame zeer waarschijnlijk zullen bediscussiëren met vrienden en familie, 180% hoger dan de benchmark.

2. Branded content

Er worden tien branded content cases beschreven. Een voorbeeld is de Spaanse online branded content spin-off van de Spaanse versie van The Voice waarmee het verzekeringsbedrijf Catalana Occidente zijn imago heeft verjongd. Deelnemers die afvielen in het TV-programma kregen online een tweede kans. De winnaar van deze online ‘comeback’ show kreeg daarmee de mogelijkheid om weer mee te doen in het nieuwe TV-seizoen van The Voice. Met de onlineshow werd een jong publiek bereikt en werd het verzekeringsmerk gekoppeld aan zelfvertrouwen, muziek en aan een tweede kans. 58% van de personen die de onlineshow hadden gezien gaven aan dat indien ze in de toekomst een nieuwe verzekering zouden moeten afsluiten ze Catalana Occidente zouden overwegen.

3. Hoe navigeer je de crisis

Er worden acht cases beschreven die duidelijk maken hoe adverteerders omgegaan zijn met de coronacrisis. Een voorbeeld is de billboard campagne van de Oostenrijkse Spoorwegen rondom een bestaand TV-reisprogramma om een ‘Staycation’ met de trein in eigen land te houden. De speciale episode van het TV-programma werd zeer goed bekeken door 390.000 Oostenrijkers en nog eens 746.00 kijkers zagen de bijbehorende billboards. In totaal 1,17 miljoen GRP’s.

4. Technologie gedreven innovaties

Er worden vier cases van technologie gedreven innovaties beschreven. Een voorbeeld is de eerste Duitse Artificial Intelligence gedreven live TV-campagne van de Duitse supermarktketen REWE, in samenwerking met Ad Alliance en OMD. Dankzij de AI-tool die de inhoud van het TV-programma qua sentiment en key-words scant werden de meest geschikte TV-reclames van REWE dynamisch gekoppeld aan de content van het Duitse TV-programma ‘Das Geschikte Dinner’ op de zender VOX. 85% van de kijkers vonden het nieuwe reclameformat creatief, innovatief en passend bij het TV-programma. De spontane reclameherinnering voor het merk steeg met 42%. Nog belangrijker, 84% van de ondervraagden gaf aan dat ze door de reclames meer interesse hadden gekregen in de regionale producten van REWE.

Deze tekst is een samenvatting door Screenforce van de egta whitepaper. Je kan de online whitepaper met daarin links naar alle TV-commercials hier bekijken.

Over egta
egta is de Europese branchevereniging voor de TV- en radio-industrie, en vertegenwoordigt 160 verschillende TV-sales huizen uit 40 verschillende landen. Hierdoor heeft egta een zeer grote en zeer gevarieerde achterban. Deze whitepaper is de tweede publicatie met een overzicht van creatieve cases en het vervolg op de egta Creative Round Table uit 2019.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Vergelijkbare artikelen

Meer events

Meer vacatures

Andere Release Notes

21/05/21

Creativiteit in crisistijd: learnings van de meest creatieve en effectieve reclames

Covid 19 Inspiratie Nieuws Onderzoek

Kantar heeft een whitepaper uitgebracht naar aanleiding van de creative effectiveness awards 2021: ‘The five habits of highly effective advertisers’. De paper start met een

Topics: Reclame-effect, ROI

12/10/20

Nieuw onderzoek zet nieuwe standaard voor reclame-effectiviteit

Kennis Nieuws Onderzoek

Op basis van nieuw onderzoek naar meer dan 4.800 inzendingen voor de internationale reclamecompetities van IPA, Cannes Lions en Warc awards over de jaren 2011

Topics: Reclame-effect, ROI

07/07/20

Ebiquity: Impact van creativiteit verhogen met behulp van modelling technieken

Kennis Nieuws Onderzoek

Het nieuwste rapport van marketing analytics bureau Ebiquity, ‘How Creativity drives Advertising Effectiveness’, stelt dat creativiteit meetbaar is maar dat er bepaalde technieken gebruikt moeten

Topics: Reclame-effect

11/04/16

Nieuwe trend reclames van 5 seconden

Inspiratie

Wie kijkt drie pre-rolls geduldig af? Hoe kan je als merk inspelen op de korte spanningsboog van het hedendaagse digitale publiek? Korte communicatie heeft de toekomst,

Topics: Case studies, TV-reclame

15/06/19

Case: RTL – Het Perfece Plaatje en sponsor Canon

Inspiratie

Consumenten maken meer foto’s dan ooit, vooral met hun smartphones. Maar hoe kun je Nederlanders anders naar fotografie laten kijken en inspireren om meer, anders

Topics: Case studies

28/08/17

Video essentieel voor effectiviteit campagnes

Inspiratie Kennis Nieuws Onderzoek

Volgens een analyse door WARC – waarin de 122 inzendingen voor de categorie Creative Effectiveness Lions bij de Cannes Lions 2017 zijn onderzocht – is

Topics: Case studies, Reclame-effect, TV-reclame

16 maart

Foto’s TV Jaarrapport 2022

Donderdag 16 maart presenteerde Screenforce het TV Jaarrapport van 2022. Bekijk hier alle foto’s van

12 december

Webinar: De Kracht van Creatie

Ben je ook benieuwd hoe je de impact van commercials kunt verhogen? Samen met neuromarketingbureau

11 januari

Koffiedik Kijken | VIA

Koffiedik Kijken is dé nieuwjaarsbijeenkomst van de media, marketing- en communicatiebranche. Diverse sprekers nemen een

Kennismanager Data & Research

bvA netwerk van merkleiders is op zoek naar een ambitieuze en analytisch sterke data- en researchspecialist die de inspanningen van bvA

Team Manager Data Science

Als Team Manager Data Science geef je leiding aan een team van acht data scientists die dataproducten bouwen die een directe

Communicatieadviseur

Fremantle is per direct op zoek naar een Communicatieadviseur. Je werkt nauw samen met jouw communicatie teamgenoten maar natuurlijk ben je

Releasenote 28/11/2023 – Dashboard

Het TIP-Dashboard is een nieuw menu op de TIP-webapplicatie waarmee je in één oogopslag alle relevante gegevens over jouw campagne op één scherm te zien

Releasenote 31/3/2022 – Uitzendinstructies

De ontwikkeling van TIP is in volle gang. Om het inkoopproces nog efficiënter te maken is een nieuwe functionaliteit toegevoegd: het opgeven van uitzendinstructies voor

Release note 27/07/2021 – GRP module

TIP is het gezamenlijke TV-inkoop platform van Ster, Talpa Network, Ad Alliance of ORN. Het gebruik van TIP wordt door Screenforce kosteloos aangeboden aan bureaus

Release note 25/05/2021 – Monitoring van storingen

Op dinsdag 25 mei is TIP uitgebreid met een nieuwe functionaliteit: monitoring van storingen. Hierdoor kunnen TIP gebruikers op een geautomatiseerde wijze inzicht krijgt in

Release note 26/10/2020 – Status aangeleverde commercials

Op maandag 26 oktober is een nieuwe update doorgevoerd in TIP. Vanaf deze datum kun je de status van aangeleverde commercials bekijken. Naast dat je

Release note 01/10/2020 – TIP & tutorials

TIP bevat nu extra informatie over de uitgezonden spots en tutorials over de hoofdmenu’s. In TIP vind je een aantal belangrijke functionaliteiten die het gehele

Release note 29/05/2020 – TV-campagnes aanvragen

Vanaf mei is het mogelijk om in TIP TV-campagnes aan te vragen. Campagnes aanvragen Ga nadat je bent ingelogd in TIP naar aanvragen – nieuwe

Release note 30/01/2020 – API

TIP is uitgebreid met een interface (API) waarmee adverteerders en bureaus hun TV-campagnes direct en real time kunnen inlezen in door hun gebruikte software. Met