Op 3 april 2014 zijn de resultaten gepresenteerd van media:tijd. Dat is een tijdbestedingonderzoek dat in de herfst van 2013 is uitgevoerd door GfK in opdracht van het SCP (Sociaal Cultureel Planbureau), SKO, NLO, STIR & NOM.
Voorheen deed SPOT vanaf 2006 zelfstandig elke 2 jaar een eigen tijdbestedingonderzoek uitgevoerd, genaamd ‘SPOT TBO’. Daarnaast werden er in Nederland van 1970 tot en met media tijd 2008 ook door de NPO en het SCP afzonderlijke tijdbestedingonderzoeken uitgevoerd. In 2013 is door de verschillende partijen besloten om één gezamenlijk Nederlands tijdbestedingonderzoek uit te gaan voeren dat in principe iedere twee jaar herhaald zal gaan worden. Naast de vier media JIC’s en het SCP als opdrachtgevers, wordt het onderzoek begeleidt door de NPO en dragen zowel BVA als PMA bij aan het onderzoek.
Zowel inzicht in tijdbesteding als data hub mediabereiksonderzoeken
De doelen en resultaten van Media:tijd zijn tweeledig. Media:tijd is een op zichzelf staand media tijdbestedingonderzoek. Dagelijkse activiteiten worden op hoofdlijnen in kaart gebracht, media activiteiten zo specifiek mogelijk. Dit biedt bijvoorbeeld antwoorden op vragen als hoeveel mensen een medium gebruiken, hoe lang zij dit doen, op welke momenten en in combinatie met welke andere (media-) activiteiten. Media:tijd is een data hub en wordt gebruikt om de bereikdata van vier afzonderlijke mediabereiksonderzoeken NOM, NLO, SKO en DDMM te koppelen. Dit moet het mogelijk maken om uitspraken te doen over gecombineerd mediabereik op basis van mediabereikskansen. Het eerste deel van media:tijd is uitgevoerd door GfK en is in april gepubliceerd. De datafusie wordt uitgevoerd door RSMB, een Engels bedrijf dat gespecialiseerd is in media onderzoek, media datafusie en crossmedia integratie. De resultaten van de datafusie komen naar verwachting half 2015 beschikbaar.
HIGHLIGHTS MEDIA:TIJD
TV kijken domineert de avond
Op een gemiddelde dag besteedt 84% van de Nederlanders van 13 jaar en ouder tijd aan media. De totale mediatijd op een dag gemiddeld is maar liefst 8 uur en 40 minuten. Luisteren is overdag de belangrijkste media-activiteit, exact om 18 uur wordt deze rol ’s avonds overgenomen door kijken. Maar liefst 92% van de drie uur die gemiddeld per dag besteedt wordt aan kijken, 2 uur en 47 minuten, wordt besteed aan TV kijken. Onder TV kijken verstaan we zowel live (84%) als uitgesteld TV kijken (8%). Het overige kijken is video on demand (gestreamd, gedownload of gekocht: 6%), overige filmpjes (YouTube: 2%) en foto’s of dia’s bekijken (1%).
Mediaconsumptie bestaat voor 28% uit media-multitasking
In de vragenlijst van media:tijd kan het gebruik van media zowel als algemene activiteit als ook als aanvullende media-activiteit worden ingevuld. Als algemene activiteit wordt op een gemiddelde dag 3 uur en 25 minuten aan media besteed. Maar media worden met tal van andere activiteiten gecombineerd of worden tegelijkertijd gebruikt.
De totale tijd die we aan media besteden is dan ook veel groter, de eerder genoemde 8 uur en 40 minuten. Analyse op de data van het tijdbestedingonderzoek leert dat gemiddeld in 66% van alle tijd op een dag geen enkel medium wordt geconsumeerd. In 25% van de tijd wordt één enkel medium geconsumeerd en in de resterende tijd (9%) gaat het om de consumptie van verschillende media tegelijkertijd. Mediatijd bestaat voor 28% uit media-multitasking.
Het “Nieuwe Kijken” is nog relatief klein
Van de tijd die men besteedt aan audiovisuele content komt 93% voor rekening van het vaste TV toestel. Het aandeel van digitale devices als laptop, PC, tablet en smartphone is nog relatief bescheiden. Hierboven was reeds gemeld dat kijken nog grotendeels, voor 84%, uit live TV kijken bestaat (lineaire TV). Uitgesteld TV kijken (8%), video on demand (gestreamd, gedownload of gekocht: 6%), overige filmpjes (YouTube: 2%) en foto’s of dia’s bekijken (1%) maken een relatief klein deel uit van de totale tijd besteedt aan kijken.
Analyses Tilburg University: TV kijken grootste media activiteit voor 13+
SPOT heeft in 2014 extra analyses laten uitvoeren op de resultaten van het Media:tijd onderzoek door René van Beers van Tilburg University. De belangrijkste conclusies zijn dat TV kijken de grootste media activiteit is voor 13 jaar en ouder en dat TV veruit het grootste aandeel single tasking heeft. De volledige presentatie met meer resultaten van de extra analyses die René van Beers van Tilburg University heeft uitgevoerd vind je hier.
NALEZEN
In april 2014 is door de opdrachtgevers een eerste samenvatting van de resultaten van media:tijd gepubliceerd samen met een onderzoeksverantwoording, een definitie van de media-activiteiten alsmede de kerncijfers naar geslacht, leeftijd en opleiding. De meeste hier opgenomen cijfers en grafieken zijn afkomstig uit deze publicatie. Verder heeft het SCP begin 2015 een rapport gepubliceerd op basis van Media:tijd, met steun van het Ministerie van OCW.
Geïnteresseerden kunnen zelf uitdraaien maken op de resultaten van media:tijd met behulp van mediaplanning software van Adware, Telmar en Pointlogic.
Meer informatie over media:tijd en contactgegevens zijn te vinden op de website van Media:tijd.
SPOT TBO
Voorafgaand aan Media:tijd heeft SPOT zelfstandig vanaf 2006, elke 2 jaar een eigen tijdbestedingonderzoek uitgevoerd, genaamd ‘SPOT TBO’. Van SPOT 2012 is de publicaties met een samenvatting van de resultaten nog te downloaden.