Nieuws

Event

Vacature

TIP Tool

19/10/15
Meer betrokkenheid TV-reclame dan online videoreclame

Uit nieuw biometrisch onderzoek blijkt dat kijkers viermaal zo veel betrokken zijn bij traditionele TV-commercials dan bij online videoreclame op Facebook.

Om zowel bewuste als onbewuste effecten te meten van reclames combineerde het Amerikaanse onderzoeksbureau Innerscope biometrisch onderzoek, eye-tracking onderzoek en een vragenlijst.

De respondenten werden aan dezelfde reclames blootgesteld via een TV-toestel, via Facebook en via een digitale pre-roll op PC, tablet en smartphone. Qua biometrische data werden hartslag, huidweerstand en ademhaling gemeten. Met behulp van eye-tracking werd de visuele aandacht voor de verschillende onderdelen van de TV en online videoreclame gemeten. De bewuste merk- en reclame-effecten, zoals koopintentie, werden onderzocht met behulp van een vragenlijst. Er werden 390 respondenten van 18 tot en met 34 jaar met behulp van deze drie methoden onderzocht.

Koopintentie driemaal hoger bij TV-reclame
Van de respondenten antwoordt 47% dat ze online videoreclame doorklikken of negeren. Dit komt overeen met de biometrische en de eye-tracking resultaten van de online videoreclame. De koopintentie bij TV-reclame is bijna driemaal hoger dan bij online videoreclame. Van de respondenten gaf na het zien van de TV-reclame 25% aan dat ze het product wilden proberen of kopen. Voor de online videoreclame op Facebook was dit 9%.

Kleiner scherm zorgt voor minder impact

 

Volgens Innerscope is het kleinere schermformaat de belangrijkste oorzaak voor de mindere impact. Hoe kleiner het scherm hoe minder visuele aandacht er besteedt wordt aan merkscenes, logo’s en pay-offs. Het beste resultaat voor reclame via een klein scherm wordt gerealiseerd in de eerste momenten van een videoreclame. De emotionele betrokkenheid piekt in de eerste drie tot vijf seconden. Volgens Innerscope werken ‘heldere en grote teksten’ beter in het overbrengen van een boodschap op kleinere schermen in multi-device campagnes. Dr.Carl Marci, mede-oprichter en chief science officer bij Innerscope: ‘Onze onderzoeken tonen steeds weer aan dat consumenten verschillende mindsets en verwachtingen hebben bij verschillende mediaplatforms’.

Mediapost-publicatie

Deze tekst is de Nederlandse vertaling van de Engelse publicatie van het onderzoek op mediapost.com

TV creëert sterke en blijvende emotionele banden met het merk

In 2014 heeft Innerscope onderzoek in samenwerking met de Universiteit van Michigan gepubliceerd in het ‘Journal of Advertising’. In dat onderzoek wordt het effect van TV-reclame vergeleken met het effect van online videoreclame op de sites van Yahoo.com, MSNBC.com en USAToday.com.

De conclusie is dat Televisie een essentiële rol speelt in het overbrengen van commerciële merkboodschappen aan consumenten. TV zorgt namelijk voor sterke en blijvende emotionele banden met het merk. Op de site staat een samenvatting van dit artikel.

Nederlands onderzoek effectiviteit merkcommunicatie

In Nederland worden ook neurotechnieken toegepast om de effectiviteit van merkcommunicatie in kaart te brengen. Een voorbeeld is het onderzoek ‘Het brein spreekt’ van Mindshare in samenwerking met 538 waaruit blijkt dat audio het brein activeert door middel van ‘emotional transfer’.

Print Friendly, PDF & Email

Vergelijkbare artikelen

Meer events

Meer vacatures

Andere Release Notes

19/08/22

Waarom is het tijd voor ‘Aandacht versie 2’: Aandachtwetenschap

Nieuws Onderzoek

In haar blog voor The Media Leader geeft Karen Nelson-Field een overzicht van de onderwerpen die ze de afgelopen 12 maanden heeft behandeld. Gedurende die

Topics: Reclame-effect, ROI

02/08/22

The Global TV Group: vier onderzoeken die internationale aandacht verdienen

Nieuws Onderzoek

The Global TV Group, een samenwerkingsverband van alle TV-marketingorganisaties, heeft een compilatie gepubliceerd van de meest recente TV-onderzoeken. De compilatie focust op vier onderzoeken die

Topics: Reclame-effect, ROI

01/08/22

2022 update WARC whitepaper ‘The Anatomy of Effectiveness’

Nieuws

In 2019 heeft WARC, het internationale instituut voor marketing intelligence, de eerste whitepaper met als titel ‘The Anatomy of Effectiveness’ gepubliceerd. Daarin wordt de vraag

Topics: Reclame-effect, ROI, TV-reclame

Projectcoördinator

Heb je oog voor zowel hoofdlijnen als details? Ben je oplossingsgericht en ga je geen

PR Manager

Paramount Global (NASDAQ: PARA, PARAA) is a leading global media and entertainment company that creates

(Junior) Digital Campaign Manager

Talpa Media Solutions is de verkooporganisatie voor vier Nederlandse commerciële televisiezenders SBS6, Net5, Veronica, SBS9

6 september

Cross Media Café: Nieuwsvoorziening van de Toekomst

Op dinsdag 6 september organiseren we in samenwerking met Beeld & Geluid weer een gloednieuw

12 september

‘Best of IBC-tour’ 2022

Van 9 tot en met 12 september vindt in RAI Amsterdam de International Broadcast Convention

9 -
12 september

IBC 2022

Van 9-12 september 2022 is de International Broadcasting Convention, ’s werelds meest invloedrijke media, entertainment

Release note 30/01/2020 – API

TIP is uitgebreid met een interface (API) waarmee adverteerders en bureaus hun TV-campagnes direct en