Het Nationaal Media Onderzoek (NMO) heeft de derde editie van NMO Mediatrends gepubliceerd. Het rapport is een belangrijke informatiebron voor het bezit en het gebruik van devices voor mediaconsumptie. Het vormt daarnaast de basis voor de samenstelling van de doelgroepen in de onderzoeken waar NMO panels gebruikt (kijken, luisteren en online).
Aangevuld met jaarcijfers overige NMO onderzoeken
Voor deze derde editie zijn meer dan 10.000 respondenten van 13 jaar en ouder ondervraagd over het bezit en gebruik van media-apparaten en consumptie van video, audio en andere vormen van content. Dit jaar is NMO Mediatrends voor het eerst aangevuld met jaarcijfers vanuit de NMO Print & Merken Monitor, NMO Luisteren, NMO Kijken en NMO Online. Deze aanvulling van de bereikonderzoeken levert een compleet beeld van de ontwikkelingen in mediagedrag van de Nederlandse bevolking. Er zijn lichte veranderingen ten opzichte van de vorige editie, lineaire vormen van mediagebruik hebben iets moeten inleveren ten opzichte van de niet-lineaire, online vormen en platforms. Het kijken, lezen en luisteren gebeurt in titie. De tradoenemende mate online. Dit jaar brengt NMO ook in beeld hoe het met het gebruik van websites en apps in Nederland gesteld is. De uitgevers die deelnemen aan NMO Online hebben in 2023 met hun websites en apps 92% van alle mensen in Nederland van 6 jaar en ouder bereikt. Gemiddeld per maand bereiken deze uitgevers 81% mensen van 6 jaar en ouder. Maandelijks komt dat overeen met ruim 15 miljoen personen.
Toename uitgesteld TV-kijken
De ontwikkeling bij het kijken naar TV via het grote scherm kenmerkt zich door de toename van uitgesteld TV-kijken. Het percentage uitgesteld kijken binnen zes dagen na de uitzenddag steeg in 2023 naar 24%. Daarnaast neemt het kijken van online videocontent toe.
Ontvangst TV-signaal
Alhoewel het aandeel afneemt, is kabel nog steeds de belangrijkste bron voor het TV-signaal. 42% van de huishoudens met een TV-aansluiting kijkt via een TV die op de kabel is aangesloten. De uitrol van glasvezel is de laatste jaren hard gegaan en heeft in 2023 een inhaalslag gemaakt. 31% van alle TV-huishoudens heeft een glasvezelaansluiting. Vooral KPN heeft zijn glasvezelnetwerk uitgebreid ten koste van zijn eigen ADSL-product, wat daalde onder de 10%.
Bezit TV-toestellen
Het bezit van TV-toestellen is in Nederlandse huishoudens nog altijd gigantisch hoog. 96% heeft één of meer TV-toestellen in gebruik. De opmars van de op internet aangesloten TV zet zich voort. Bijna alle verkochte TV’s zijn tegenwoordig smart. Het gevolg is dat nu 70% van alle toestellen op het internet is aangesloten. Mediaspelers hebben we eigenlijk niet meer nodig door de Connected TV. Het bezit van dit apparaat groeit dan ook niet meer sinds twee jaar.
Het bezit van een set top box wordt sinds afgelopen jaar separaat uitgevraagd, waardoor het voor de respondent duidelijker is wat bedoeld wordt. Veel respondenten weten niet goed hoe het TV-signaal binnenkomt. 64% van de ondervraagden bezit een set top box, wat een realistischer beeld is dan de 27% van 2022.
Vodafone Ziggo marktleider
Qua TV-provider is Vodafone Ziggo marktleider met 39,6% van alle ondervraagden. KPN is aan het inlopen en heeft nu 32,6% van alle ondervraagden als klant. Derde is Odido met 6,4%.
Download hier het rapport
De pdf van het hele rapport NMO Mediatrends 2023 kun je hier downloaden. Deze tekst is overgenomen van het Persbericht van NMO aangevuld met enkele TV-resultaten uit het Screenforce Jaarrapport.