Nieuws

Event

Vacature

TIP Tool

12/07/22
NMO-update: nieuwe TV-cijfers worden uitgerold in drie fasen

Het nieuwe Nationaal Media Onderzoek (NMO) staat volop in de steigers. Tijdens de webinar op donderdag 7 juli onthulden de vier initiatiefnemers NLO, NOM, SKO en VINEX meer details over de vorderingen van het NMO. Het belangrijkste nieuws is dat 1) Out of Home ook aansluit met een nieuw buitenreclame-onderzoek, 2) Nielsen gekozen is als uitvoerder van het Media Monitoring Contract (content en reclameregistratie) en 3) de nieuwe TV-bereikcijfers worden uitgerold in drie fasen.

Tijdens de webinar is toegelicht hoe het Nederlandse bereiksonderzoek op termijn de huidige meetstandaarden voor lezen, luisteren, kijken en digitale mediaconsumptie gaat vervangen. Het bevatte een update over de onderdelen die al gerealiseerd zijn en over de onderdelen die de komende periode live zullen gaan.

Sprekers

  • Hannelore Majoor – Outreach Nederland
  • Inken Oestmann – Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM)
  • Yvette van den Berg – Nationaal Luister Onderzoek (NLO)
  • Sjoerd Pennekamp – Stichting KijkOnderzoek (SKO)
  • Karin Schut – Verenigde Internet Exploitanten (VINEX)
  • Frans Kok van het Nationaal Luister Onderzoek (NLO) was moderator


Vier principes van het NMO

Frans Kok van het NLO startte de webinar met het toelichten van het doel en de vier principes van het NMO. NMO heeft tot doel het leveren van betrouwbare data over het mediagedrag van de Nederlandse bevolking. Mediagedrag op alle platforms en devices voor zowel content als campagnes. De vier principes zijn:

  1. Beter inzicht in crossmediaal gebruik van content en campagnes.
  2. Voldoen aan industry standards en best practices, GDPR-proof en E-privacy compliant.
  3. Future proof: nieuwe manieren van mediaplanning, inkoop en evaluatie ondersteunend en in staat om nieuwe devices te meten zodra die relevant worden.
  4. Efficiëntie: door samenwerking kosten verlagen (overlap in panels, steekproeven, meters waar mogelijk).


Buitenreclame toegevoegd aan NMO

Hannelore Majoor, voorzitter Outreach Nederland en bestuurslid van Stichting JIC Buitenreclame, vertelde dat er een nieuw buitenreclame onderzoek gaat komen. Ze lichtte toe hoe op dit moment vorm wordt gegeven aan het nieuwe buitenreclameonderzoek en dat dit straks kan worden ondergebracht bij NMO. Het nieuwe BRO is door COVID-19 wat vertraagd, maar wordt nu in volle vaart opgestart. Daarbij wordt in een panel zeer gedetailleerd verplaatsingen (passief) gemeten om zodoende het bereik en contactfrequentie van een of meerdere buitenreclame-objecten te kunnen meten. In Q1 2023 wordt de eerste dataset verwacht.

DGM breed toegankelijk
Inken Oestmann van het Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM) ging in op de printrapportages, die inmiddels al volgens de nieuwe NMO-update zijn gerapporteerd. In september dit jaar zal er voor het eerst een NPM-rapportage (NOM Print Monitor) beschikbaar komen die is gebaseerd op vier NMO kwartaalrapportages. De DoelGroepMonitor (DGM) zal ook toegevoegd worden door imputatie aan het gehele NMO zodat de resultaten daarvan ook beschikbaar komen voor andere mediumtypen. Levering aan de markt staat gepland voor 2023.

Radiocijfers gedetailleerder en nauwkeuriger
Yvette van den Berg van het Nationaal Luister Onderzoek (NLO) vertelde over de nieuwe passieve en elektronische meting van het radioluisteren via de Ipsos Mediacell app via de smartphone. Dat betekent dat de bereikscijfers voor radio veel gedetailleerder en nauwkeuriger gaan worden. De meter levert ook data voor het kijkonderzoek en voor het internetbereikonderzoek. Eind 2022 moet het nieuwe Mediacell panel helemaal gereed zijn.

Nieuw kijkonderzoek wordt opgeleverd in drie fasen
Sjoerd Pennekamp van Stichting KijkOnderzoek (SKO) vertelde over de drie meetinstrumenten die gaan helpen om al het kijkgedrag in kaart te brengen: de nieuwste Kantar People en router meters en de hierboven al genoemde Ipsos Mediacell app. Het TV-onderzoek zal uitgebreid worden met de meting van het kijken op onder meer de videosites en apps van Ziggo, KPN, RTL XL, NPO Start, Kijk en ESPN. Het nieuwe Kijkonderzoek zal in drie fasen waarin worden opgeleverd:

Fase 1
Door de coronagolf van afgelopen winter, waarin het helaas niet mogelijk was om alle uitgenodigde huishoudens te bezoeken, is de opbouw van het panel vertraagd. Momenteel vindt de parallelle uitvoering van beide onderzoeken plaats om een naadloze overgang tussen het oude en nieuwe onderzoek te garanderen.

Fase 2
In de tweede fase zal het online kijkgedrag aan het onderzoek toegevoegd worden. Dit geeft inzicht in het kijken dat plaatsvindt via de apps en websites van operators en broadcasters. De oplevering van de online stream data van de operators en broadcasters is gepland op 1 januari 2023.

Fase3
De planning voor het toevoegen van de MediaCell data wordt gemaakt als het panel hiervoor gereed is. Met deze data wordt de omvang van het panel meer dan verdubbeld en wordt een meting van het buitenshuis kijken toegevoegd.

Media Monitoring Contract naar Nielsen
In mei 2021 hebben SKO, NLO en VINEX een RfP gepubliceerd voor het Media Monitoring Contract binnen het Nationaal Media Onderzoek. Deze moest leiden tot een nieuwe, gezamenlijke standaard voor het monitoren en rapporteren van content en reclame binnen TV, radio en online. Met als doel zowel de datasets van individuele media te registreren, te classificeren en te harmoniseren als wel crossmediale rapportage mogelijk te maken. In juni zijn de besturen van SKO en NLO akkoord gegaan met de aanbesteding van dit contract aan één partij: Nielsen. Het nieuwe contract start op 1 januari 2023. VINEX (online) staat klaar om aan te sluiten als helder is hoe de online campagnemeting wordt uitgevoerd.

Meting deelnemers online bereiksonderzoek en overige online platformen
Karin Schut van de Verenigde Internet Exploitanten (VINEX) vertelde over hoe de NMO online bereiksdataset eruit komt te zien. In totaal worden circa 350 websites en apps van NMO-deelnemers getagged gemeten en nog eens 650 websites en apps van overige online platformen worden daar met behulp van metingen via de router meter en de Mediacell app aan toegevoegd (zgn. non-tagged). In oktober 2022 komt de bereikdata van de tagged deelnemers beschikbaar. De oplevering van fase 2, de overige online platforms, wordt later bekend gemaakt.

Crossmedia
Het tendertraject voor het ‘NMO Cross mediaplanning en insights’ is inmiddels gestart met de uitgifte van het RfP document. Voor de diverse stadia in het planningsproces zijn al datasets voorhanden die in de markt als standaarden gelden. Voor strategische planningsdoeleinden ontbreekt nog een standaard die door de hele markt wordt geaccepteerd. Met NMO Cross Media wordt aan die behoefte tegemoetgekomen. De keuze voor een aanbieder moet eind 2022 plaatsvinden en de eerste oplevering in 2023.

Waar vind je nog meer informatie?
Deze tekst is een samenvatting van de NMO webinar door Screenforce gemaakt. Je kunt de PDF van de sheets hier downloaden en het webinar hier terugkijken:

Op de NMO-site staat een eigen verslag door Peter Wiegman van de webinar en de link naar de video van de webinar. SKO publiceert op hun site een eigen persbericht over de NMO update.

Print Friendly, PDF & Email

Vergelijkbare artikelen

Meer events

Meer vacatures

Andere Release Notes

14/03/22

NMO publiceert eerste editie NMO Mediatrends

Nieuws

Het Nationaal Media Onderzoek (NMO) heeft afgelopen week voor het eerst de ‘NMO Mediatrends’ gepubliceerd. Dit onderzoek is de volwaardige opvolger van de Media Standaard

19/05/21

Publicatie eisenpakket media monitoring nationaal media onderzoek (NMO)

Nieuws

Op 18 mei publiceren de organisaties voor bereiksonderzoek in Nederland gezamenlijk een Request for Proposal (RfP) voor media monitoring binnen het nieuwe Nationaal Media Onderzoek

19/04/21

Verslag lancering Nationaal Media Onderzoek (NMO)

Nieuws

Afgelopen donderdag vond de lancering plaats van het nieuwe crossmediale bereiksonderzoek NMO. Het Nationaal Media Onderzoek – zoals het onderzoek voluit heet – presenteerde zich

26 september

TV Masters

Ben jij een startende mediaprofessionals aan adverteerders- of bureaukant en wil je alles leren over TV?

10 oktober

Ster focus op 2025

Natuurlijk wordt er ieder jaar uitgekeken naar de zomervakantie, maar vooral ook naar komend kalenderjaar. En

14 november

MarketingLive!

Ontdek de grenzeloze wereld van marketing op MarketingLive! op 14 november 2024 in Amsterdam! Hét marketingevenement

Media Consultant

Media Reverse is een snel groeiend, transparant en full service mediabureau. Ze zijn daarom altijd op zoek naar enthousiaste nieuwe teamgenoten

Radio- en TV Planner

Ben jij goed in het optimaliseren van reclamezendtijd op televisie en radio? Wil jij verantwoordelijk zijn voor het succes van reclamecampagnes

Account Manager/ Client Lead

Ad Alliance is op zoek naar een Account Manager/ Client Lead Als Client Lead ben je medeverantwoordelijk voor het behalen van

Releasenote 28/11/2023 – Dashboard

Het TIP-Dashboard is een nieuw menu op de TIP-webapplicatie waarmee je in één oogopslag alle relevante gegevens over jouw campagne op één scherm te zien

Releasenote 31/3/2022 – Uitzendinstructies

De ontwikkeling van TIP is in volle gang. Om het inkoopproces nog efficiënter te maken is een nieuwe functionaliteit toegevoegd: het opgeven van uitzendinstructies voor

Release note 27/07/2021 – GRP module

TIP is het gezamenlijke TV-inkoop platform van Ster, Talpa Network, Ad Alliance of ORN. Het gebruik van TIP wordt door Screenforce kosteloos aangeboden aan bureaus

Release note 25/05/2021 – Monitoring van storingen

Op dinsdag 25 mei is TIP uitgebreid met een nieuwe functionaliteit: monitoring van storingen. Hierdoor kunnen TIP gebruikers op een geautomatiseerde wijze inzicht krijgt in

Release note 26/10/2020 – Status aangeleverde commercials

Op maandag 26 oktober is een nieuwe update doorgevoerd in TIP. Vanaf deze datum kun je de status van aangeleverde commercials bekijken. Naast dat je

Release note 01/10/2020 – TIP & tutorials

TIP bevat nu extra informatie over de uitgezonden spots en tutorials over de hoofdmenu’s. In TIP vind je een aantal belangrijke functionaliteiten die het gehele

Release note 29/05/2020 – TV-campagnes aanvragen

Vanaf mei is het mogelijk om in TIP TV-campagnes aan te vragen. Campagnes aanvragen Ga nadat je bent ingelogd in TIP naar aanvragen – nieuwe

Release note 30/01/2020 – API

TIP is uitgebreid met een interface (API) waarmee adverteerders en bureaus hun TV-campagnes direct en real time kunnen inlezen in door hun gebruikte software. Met