Nieuws

Event

Vacature

TIP Tool

22/06/16
Reactie Thinkbox op YouTube-onderzoek over videoreclame

Thinkbox reageert op YouTube-onderzoek: minder dan 1% van videoreclame wordt op YouTube gezien. Het Engelse reclamevakblad Campaign publiceerde onlangs op haar website een onderzoek van YouTube. Hierin meldde het blad dat het bereik in Engeland onder 18-34 jarigen op smartphones hoger is dan dat van commerciële TV-zenders als ITV of Channel 4. Op deze website reageerde Thinkbox uitgebreid.

Uit een reactie hierop van Thinkbox, de marketingorganisatie van de Engelse commerciële TV-zenders, op dezelfde site blijkt dat de vergelijking die YouTube maakt onzinnig is en dat het aandeel van YouTube binnen alle videoreclame heel gering is. Eerder riep Google’s MD in de UK, Eileen Naughton, adverteerders op om 24% van hun TV-budget op YouTube te alloceren. De reactie van Thinkbox op dit nieuwe onderzoek van YoutTube is afkomstig van Lindsey Clay, Chief Executive van Thinkbox,. Hieronder de uitleg van Lindsey.

Vergelijking YouTube met bereik individuele zenders is onzinnig
Afgezien van het feit dat de bewering van YouTube qua bereik zou kunnen kloppen, is de vergelijking helemaal scheef. Je vergelijkt één appel met een boom vol peren. Je vergelijkt immers het bereik van één losse TV-zender met het bereik van een heel mediumtype, namelijk YouTube. Het gaat voorbij aan het feit dat jongeren veel meer tijd besteden aan TV dan aan YouTube, jongeren volop praten en tweeten over TV-programma’s en het feit dat adverteerders campagnes inplannen op verschillende TV-zenders en nooit alleen maar een specifieke TV-zender zullen inschakelen binnen een mediaplan.

Minder dan 1% van videoreclame wordt gezien op YouTube
In haar reactie somt Lindsey Clay een aantal feiten op uit bestaand Engels mediaonderzoek, zoals het Engelse Kijkonderzoek (BARB) en de Engelse comScore data. Gemiddeld wordt 0,6% van alle videoreclame gezien op YouTube en 94% wordt gezien op TV, op een groot scherm met geluid. Kijken we specifiek naar 16 t/m 24 jarigen dan is dit 1,4% voor YouTube en 87,6% voor TV. Het feit dat 80% van al het kijken naar videoreclame op YouTube wordt gedaan door 20% van de YouTube-kijkers belemmert het bereikpotentieel van YouTube voor adverteerders aanzienlijk.

SPOT thinkbox reageert op YouTube 2

SPOT thinkbox reageert op YouTube 1
Veel populaire videocontent op YouTube komt uit TV-programma’s
Lindsey Clay beaamt dat jongeren graag naar YouTube kijken omdat de filmpjes op YouTube zo leuk zijn. YouTube is goed in het selecteren en het aanbieden van creatieve content via de verschillende subkanalen. En vaak zijn de meest populaire filmpjes afkomstig van TV-programma’s. Zoals de Carpool clips van James Corden met beroemde artiesten, TV- en filmsterren. Denk voor Nederland bijvoorbeeld aan Lucky TV uit DWDD. Maar jongeren gaan ook naar YouTube omdat ze staan te wachten op de bus en zich even vervelen.

Deze tekst is een Nederlandse samenvatting van de reactie van Thinkbox op de Campaign-site.

Nederlandse jongere kijkt gemiddeld 15 minuten naar overige videocontent
SPOT heeft extra analyses uitgevoerd op de Media:tijd resultaten die in maart door het SCP en de media JIC’s zijn gepubliceerd. Hieruit blijkt dat 13 tot 19 jarigen in Nederland gemiddeld 15 minuten per dag naar overige video content kijken. In deze categorie valt YouTube maar valt ook andere overige video op social media sites. In Media:tijd zijn geen gedetailleerde cijfers op titel of reclametijd niveau beschikbaar. Dat is 11% van alle videotijd van 13 tot 19 jarigen. TV-kijken (live en uitgesteld) is 93 minuten gemiddeld per dag, dat is 68% van de videotijd van 13 tot 19 jarigen.

Print Friendly, PDF & Email

Vergelijkbare artikelen

Meer events

Meer vacatures

Andere Release Notes

11/02/22

NLZIET breidt aanbod uit met Vlaamse zenders

Persberichten

Vanaf vandaag zijn de Vlaamse zenders Eén, Canvas en Ketnet toegevoegd aan het zenderaanbod van streamingdienst NLZIET. Het aanbod van live zenders op NLZIET groeit

Topics: 2nd screening

01/02/22

Het vooruitkijken van TV-programma’s neemt toe, vooral onder jongeren

Nieuws Onderzoek Persberichten

Belangrijkste video-ontwikkelingen uit Trends in Digitale Media 2021 Screenforce heeft de belangrijkste video-ontwikkelingen uit het Trends in Digitale Media onderzoek onder internettende Nederlanders samengevat. Zo

Topics: Jongeren en media, Techniek

01/10/21

Kinder- en jeugd reclame code

Kennis

De kinder- en jeugd reclamecode is voor die reclame-uitingen die zich richten op kinderen, minderjarigen en jeugdigen. De wijze waarop kinderen, minderjarigen en jeugdigen reclame-uitingen

Topics: Jongeren en media, Regelgeving TV-reclame

Algemeen directeur en Directeur Onderzoek

Nationaal Media Onderzoek (NMO) zoekt twee directeuren Het Nationaal Media Onderzoek (NMO) heeft als doel

Communicatieadviseur B2B

Misschien ken je Ad Alliance nog niet, maar onze merken ongetwijfeld wel. Ad Alliance is

Media Analist

Talpa Media Solutions zet de doelstelling van de adverteerder altijd centraal, want alleen op die

19 mei

MWG50

Op donderdag 19 mei is het tijd voor een groot feest, want MWG is 50

24 mei

The state of the attention economy

Op dinsdag 24 mei organiseren Screenforce en haar Belgische zusterorganisatie VIA Association of AV-Media de

31 mei

Digital Industry Meetup Influencer Marketing

Sommige influencers gaan binnenkort onder het toezicht van het Commissariaat voor de Media vallen en

Release note 30/01/2020 – API

TIP is uitgebreid met een interface (API) waarmee adverteerders en bureaus hun TV-campagnes direct en