De Nederlander keek in 2021 gemiddeld 154 minuten per dag naar televisiezenders (2 uur en 34 minuten); dit is 6 minuten minder dan in 2020. Het percentage uitgesteld kijken binnen zes dagen na de uitzenddag steeg in 2021 naar 17,2%, wat overeenkomt met 27 minuten per dag. In 2020 was dit nog 24 minuten per dag. De TV schermtijd ofwel de totale tijd die voor het televisiescherm werd doorgebracht was in 2021 200 minuten (3 uur en 20 minuten). Dit is 6 minuten minder dan in 2020.
De in coronatijd relatief goed bekeken nieuws- en actualiteitenprogramma’s zorgden in het jaar 2020 voor de hoge kijktijd. Naast het kijken naar televisiezenders (inclusief live en uitgesteld kijken) zit in de TV Schermtijd ook de tijd die wordt besteed aan het bekijken van bijvoorbeeld video on demand diensten (o.a. Netflix, Videoland en Disney+).
De kijkcijfers in het SKO jaaroverzicht gaan over het kijkgedrag naar televisiezenders tijdens uitzending (live) en uitgesteld kijken tot en met zes dagen na uitzenddag, tenzij anders vermeld.
SKO Jaarrapport
Op dinsdag 18 januari verschijnt het SKO Jaarrapport. Het jaarrapport bevat uitgebreidere TV kijkcijferresultaten over 2021, waaronder cijfers op doelgroepniveau. Je vind de pdf van het Jaarrapport hier.
Vernieuwing kijkonderzoek
In 2022 zal het kijkonderzoek binnen het kader van het Nationaal Media Onderzoek (NMO) worden vernieuwd. Hierdoor zullen we nog meer inzicht krijgen in het kijkgedrag van het Nederlandse publiek. Onder andere op het gebied van andere schermen dan de televisie en het kijken naar video on demand diensten. Dit jaaroverzicht en het jaarrapport 2021 zullen dan ook de laatste jaarpublicaties zijn in de huidige opzet. Er zal volgend jaar wel worden geprobeerd om een zo goed mogelijke vergelijking met de 2021 cijfers mogelijk te maken.
Je vind de pdf van het volledige Jaarpersbericht 2021 met de marktaandelen van de zenders, de meest bekeken programma’s en de online TV & videocijfers hier.