Nieuws

Event

Vacature

TIP Tool

09/04/18
Search campagnes effectiever door inzet radio en TV

TV- en radiocampagnes blijken effectief te zijn in het stimuleren van extra site-bezoek van merken. De RTV-campagnes zorgen voor direct site-bezoek en ze jagen de effecten van de inzet van branded en non-branded paid search extra aan. Ieder mediumtype heeft daarbij zijn eigen sterke kanten waardoor de combinatie van TV en radio juist extra goed werkt. TV is relatief sterk in het aanjagen van organic search (SEO) en non-branded search (SEA). Dat blijkt uit het Double Proof onderzoek dat vorig jaar door Screenforce en RAB is gepubliceerd.

Wat zijn de effecten van RTV-campagnes op online resultaten
Doelstelling van het Double Proof onderzoek is: ‘De effecten van RTV-campagnes op online resultaten aantonen en analyseren welke kenmerken van de RTV-campagnes het meest verklarend zijn voor de online resultaten.’ Voor het onderzoek is samengewerkt met 13 verschillende adverteerders die hun online- en campagnedata ter beschikking hebben gesteld. Het betrof campagnes met alle marcom doelstellingen, branding, activatie, store- en site-traffic. De analyses zijn uitgevoerd door Objective Partners in samenwerking met Brand Booming. Het onderzoek biedt adverteerders en bureaus handvaten om het effect van de radio- en TV-inzet op online resultaten te optimaliseren.

TV is relatief sterk in het aanjagen van organic search (SEO) en non-branded search (SEA)
Het door Objective Partners ontwikkelde campagne-effectmodel verklaart de samenhang tussen het voorspelde site-bezoek en het echte site-bezoek als gevolg van de 13 verschillende campagnes. De prestatie is relatief het hoogst op branded search en zelfs veel hoger op non-branded search. TV draagt bij aan direct search en branded search en is relatief sterk in het aanjagen van organic search en non-branded search. Radio en TV gecombineerd werkt relatief extra sterk voor branded search en extreem sterk voor non-branded search. Een en ander blijkt uit de indexen in onderstaande grafiek.

TV- en radiocampagnes maken search campagnes effectiever en goedkoper

Key findings effectief inzetten TV en radio
In het Double Proof onderzoek zijn de effecten van RTV-campagnes op online resultaten aangetoond is daarbij gekeken welke kenmerken van de RTV-campagnes het meest verklarend zijn voor de online resultaten. Dit is de top 5:

  1. Campagne inzet met TV en radio achter elkaar werkt veel effectiever dan de inzet van TV en radio tegelijkertijd
  2. Activatie campagnes op TV en radio ‘stand alone’ presteren het meest kosteneffectief, in tegenstelling tot tegelijkertijd inzetten van TV en radio en via branding campagnes
  3. Doelgroepzenders realiseren voor TV en radio de grootste volumes en presteren het meeste kosteneffectief in tegenstelling tot de bereikszenders
  4. Resultaten op week of weekenddagen verschillen nauwelijks, waarbij de kosten per effect het laagst zijn voor TV op weekdagen en radio in het weekend
  5. Non-prime inzet op TV en radio levert zeer grote volumes tegen lage kosten

Bruikbare tips voor adverteerders
Op grond van de campagneresultaten formuleren de onderzoekers de volgende tips: Zorg voor een 100% heldere branding in de RTV-campagne, voor een duidelijke communicatie van de URL en een heldere call to action. Zorg verder dat de SEO en SEA geoptimaliseerd zijn en gebruik dezelfde online keywords als in de RTV-campagne.

Onderwerp nog steeds actueel
Deze tekst is een bewerking van het artikel dat vorig jaar is gepubliceerd op de Screenforce site na de presentatie van het onderzoek. De volledige presentatie van de resultaten is hier in pdf-vorm beschikbaar. We brengen het onderzoek opnieuw onder de aandacht omdat het onderwerp nog steeds actueel is voor adverteerders en mediabureaus.

Meer over dit onderwerp bij Screenforce
Screenforce publiceert regelmatig onderzoek naar de effectiviteit van TV-reclame binnen het digitale landschap onder het thema ‘Reclame Effect’ en ‘ROI’.

Zo blijkt uit het laatste IPA rapport van Les Binet en Peter Field ‘Media in Focus; Marketing Effectiveness in the Digital Age’ dat traditionele media zich hebben aangepast aan het digitale landschap en daardoor nog effectiever zijn geworden.

En uit Australisch onderzoek naar de verkoopeffecten van meer dan 18.000 verschillende reclames blijkt dat TV-reclame het meest de aandacht trekt van consumenten en de beste beeldkwaliteit heeft waardoor het verkoopeffect 2,4 keer meer is dan bij Facebook en 2,75 keer meer dan bij YouTube.

Uit een analyse door SMI en RMT blijkt dat meer besteden aan TV-reclame een belangrijke factor is in het verhogen van de omzet van merken. Binnen een periode van twee jaar zagen twaalf verschillende merken die meer aan TV en minder aan online gingen besteden hun omzet gemiddeld met 14,6% stijgen.

Print Friendly, PDF & Email

Vergelijkbare artikelen

Meer events

Meer vacatures

Andere Release Notes

Manager Public Affairs Benelux

Discovery Networks is één van de toonaangevende concerns in de media-entertainmentindustrie. In Amsterdam werken we

B2B Marketing Manager Events

Het B2B Marketing team is onderdeel van het saleshuis Media Solutions en heeft als doel

Senior Creatief Strateeg

Ben jij die allround Senior Creatief Strateeg die voor ambitieuze adverteerders van Nederland wil werken?

6 -
7 december

The Future of TV Advertising Global

Op dinsdag 6 en woensdag 7 december keert The Future of TV Advertising Global –

15 december

Nationaal Reclamerechtcongres 2022 – donderdag 15 december

Een dag vol netwerkmogelijkheden, actuele onderwerpen en een boeiende mix aan sprekers: dat is het

12 januari

Koffiedik Kijken 2022

Op donderdag 12 januari komt de marketingcommunicatie-industrie samen in het Koninklijk instituut voor de Tropen

Release note 30/01/2020 – API

TIP is uitgebreid met een interface (API) waarmee adverteerders en bureaus hun TV-campagnes direct en