Nieuws

Event

Vacature

TIP Tool

31/03/16
TV-reclames die een verhaal vertellen zijn effectiever

Een TV-commercial die een verhaal vertelt en niet schreeuwt wordt beter herinnerd en is effectiever. Dit blijkt uit neurowetenschappelijk onderzoek dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Neuro-Insight in opdracht van Thinkbox.

Meer dan 150 verschillende bestaande TV-reclames zijn hiervoor geanalyseerd. Elke TV-reclame is gecodeerd voor 50 verschillende creatieve aspecten en vervolgens is berekend welke aspecten het sterkste samenhangen met de lange termijn geheugen codering (LTME) van de belangrijkste branding momenten (merk in beeld).

De vijf belangrijkste creatieve aspecten voor effectieve TV-reclames:

  1. Een goed verhaal is belangrijk
  2. Hard schreeuwen, een platte verkoop techniek, werkt niet
  3. Mensen moeten centraal staan
  4. Muziek draagt bij aan het succes
  5. Het merk moet op het juiste moment in beeld worden gebracht

1. Goede storytelling leidt tot aandacht
Het blijkt dat klassieke storytelling technieken een belangrijke route zijn om het geheugen te
stimuleren. Wanneer het merk op verschillende momenten gedurende de TV-reclame wordt vertoond dan is de geheugenverwerking van het laatste merkbeeld 9% hoger dan wanneer het merk slechts zijdelings of incidenteel is te zien. Deze 9% is het gemiddelde voor detail (+5,6%) en totaal (+11,9%) geheugen.

Wanneer het product uit de TV-reclame op een natuurlijke manier verwerkt wordt in het verhaal dan is de geheugenverwerking van het laatste merkbeeld zelfs 17% hoger dan wanneer het product alleen maar wordt getoond (de ‘hard sell’ aanpak).

2. Rationele aanpak werkt het slechtst
TV-reclames waarin de nadruk ligt op feitelijke producteigenschappen, wetenschappelijke claims en de prijs, scoorden bij de slechtste 25% qua emotionele respons van het merk. Platte verkooptechnieken, met claims zoals ‘bakt niet aan’, ‘als beste getest’ of de allergoedkoopste’, zijn niet effectief als je wilt dat je merk goed wordt onthouden.

SPOT Wat werkt in commercials

3. Mensen moeten centraal staan
Goede TV-reclame gaat over mensen. Over personen die met elkaar interacteren, bijvoorbeeld een gesprek voeren of gevoelens naar elkaar tonen. Voor deze emotionele TV-reclames is de geheugen verwerking van het laatste merkbeeld 10% hoger dan voor TV-reclames met weinig menselijke emoties.

Opvallend is dat het gebruik van bekende personen in het algemeen geen effect heeft op de merkverwerking. De uitzondering is indien de bekende persoon een specifieke oproep doet, ‘ga naar de winkel en koop X, de zogenaamde ‘call to action’. Voor dat specifieke deel van de TV-reclame is de merkverwerking dan maar liefst 13% hoger dan voor de rest van de TV-commercial.

4. Muziek draagt bij aan het succes
Wanneer de muziek die gebruikt qua tekst of qua sfeer aansluit bij de beelden van de TV-commercial dan is de de geheugenverwerking van het laatste merkbeeld 14% hoger dan indien deze niet aansluit. Verschillende soorten muziek hebben een positief effect maar het beste werken oude hits. Hits die dateren voor het jaar 2000 geven een 8% hogere verwerking dan hits van na 2000.

5. Kies het juiste moment voor het merk
Zoals eerder gezegd werkt het positief om het merk op verschillende momenten gedurende de TV-reclame te vertonen. Dan is de geheugenverwerking van het laatste merkbeeld 9% hoger dan indien men het merk slechts zijdelings of oppervlakkig laat zien. Een juist moment kan ook gecreëerd worden door contrast te gebruiken, bijvoorbeeld door het tempo of het geluidsniveau te veranderen van een commercial. Voor deze commercials is de geheugenverwerking 20% hoger dan voor TV-commercials die geen contrast gebruiken.

Negatief voor de geheugenopslag is wanneer het lijkt dat de TV-commercial is afgelopen, bijvoorbeeld doordat een reeks van handelingen binnen het verhaal wordt afgesloten. De hersenen zien dat als een ‘harde punt’, waarna ze al het voorafgaande gaan verwerken en opslaan. En tijdens die verwerking is er slechts beperkte aandacht voor de inhoud van de rest van de TV-commercial. Hierdoor is de geheugen verwerking  gemiddeld 31% lager na deze ‘harde punt’ in het verhaal dan daarvoor.

Het geheugen is lui, het heeft geen zin om hard te werken en gaat op zoek naar de gemakkelijkste verklaring of de meest eenvoudige boodschap. Daarom is het einde van een TV-commercial heel belangrijk, specifiek de pay-off. Indien de pay-off van het merk zowel getoond wordt als tekst in beeld en tegelijkertijd wordt uitgesproken in de begeleidende voice-over dan is de positieve reactie 23% hoger en is de geheugenverwerking gemiddeld 5% beter dan zonder een pay-off aan het eind.

Het onbewuste discrimineert niet
Er is ook gekeken of etniciteit van personen in de TV-commercial een rol speelt of de wijze waarop vrouwen worden geportretteerd, in een traditionele of in een niet-traditionele rol. Het blijkt dat zowel etniciteit als de vrouwenrol geen significante invloed had op de geheugenverwerking van het merkbeeld. De onderzoekers concludeerden dat reclame-creatieven dus niet conservatief of sociaal correct hoeven te zijn in hun casting en bij het schrijven van een TV-reclame script.

Geen succes recept voor creativiteit
SPOT Heather AndrewHeather Andrew, CEO Neuro-Insight UK: ‘De Engelse reclame industrie heeft een uitstekende traditie wat creativiteit in TV-reclames betreft. Deze bestaande expertise kan nu aangevuld worden met de inzichten uit dit onderzoek. Ze vormen geen ‘to-do-lijst’ voor adverteerders maar bieden inzicht in welke specifieke aspecten de effectiviteit kunnen verhogen en daarmee de ROI voor adverteerders kunnen verbeteren’.

SPOT Matt HillMatt Hill, research en planning director Thinkbox: ’Er is geen succes recept voor goede TV-reclames. Interessant aan de resultaten van het Neuro-Insight onderzoek is dat we kunnen leren van de wijze waarop onze hersenen reageren op verschillende creatieve technieken. Het onderzoek levert een aantal vuistregels met betrekking tot het vergroten van de kans dat je TV-commercial later nog goed herinnerd wordt.’

Presentatie en Engelse samenvatting onderzoeksresultaten
De Powerpoint-grafieken zoals verwerkt in deze tekst en de Engelse samenvatting van het onderzoek staan op de site van Thinkbox.

Bekijk de video van de presentatie
Het onderzoek ‘TV creativity, hearts, minds & magic’ is 22 maart in London gepresenteerd door Neuro- Insight UK en Thinkbox. Op de website van Thinkbox kan deze presentatie worden bekeken. Let wel op dat je via de playlist button links boven in het scherm de juist video selecteert.

SPOT TV-reclames die een verhaal vertellen zijn effectiever

Print Friendly, PDF & Email

Vergelijkbare artikelen

Meer events

Meer vacatures

Andere Release Notes

16/01/23

Tips hoe te adverteren tijdens een recessie

Nieuws

The Global TV Group, een samenwerkingsverband van alle TV-marketingorganisaties, heeft een compilatie gepubliceerd van de belangrijkste insights over marketing tijdens een recessie. Hun belangrijkste conclusie

Topics: Reclame-effect, ROI

09/01/23

Marketing in een kosten-voor-dagelijkse-leven-crisis veruit de belangrijkste trend in 2023

Nieuws Onderzoek

Warc, het internationale instituut voor marketing intelligence, heeft voor de twaalfde keer de Marketer’s Toolkit gepubliceerd. Met deze Insights kunnen marketeers hun plannen voor het

Topics: Reclame-effect, ROI

23/11/22

Egta’s Expert series: Insights in de aandachteconomie

Kijktip Nieuws

Is aandacht de meest waardevolle grondstof in de wereld? Nu content producenten en merken allemaal hun best doen om de aandacht van de consument te

Topics: Reclame-effect, TV-reclame

Data Analist

Binnen het Data & Strategy team houden we ons onder andere bezig met het leveren

Commercial Traffic & AVS Specialist

Commercial traffic & AVS vormt samen met Campaign Planning het Sales Operations team. En sámen

Manager Public Affairs Benelux

Discovery Networks is één van de toonaangevende concerns in de media-entertainmentindustrie. In Amsterdam werken we

16 maart

TV Jaarrapport 2020 | Screenforce

Donderdag 16 maart presenteert Screenforce het TV Jaarrapport van 2022. Met hoeveel procent is de

25 april

The Future of Brands conferentie – 25 en 26 april

Vlak voor de feestdagen zijn de thema’s bekend gemaakt van de The Future of Brands

Release note 30/01/2020 – API

TIP is uitgebreid met een interface (API) waarmee adverteerders en bureaus hun TV-campagnes direct en