De Global TV Group heeft een nieuwe update gepubliceerd van het Global TV Deck. De organisatie – bestaande uit broadcasters en salesorganisaties – heeft in 2017 voor het eerst een overzicht gemaakt van de wereldwijde cijfers over TV. Dit jaar is het overzicht geüpdatet met de meest recente wereldwijde TV-consumptiecijfers uit 18 landen. Gemiddeld over de 18 gerapporteerde landen wordt ruim tweederde (68%) van de totale kijktijd naar videocontent besteed aan TV-content. Dat kan live of uitgesteld TV kijken zijn via het TV-scherm of via online devices, het kan ook Broadcaster Video On Demand (BVOD) zijn. Het aandeel TV- binnen de video-content waar men naar kijkt is in Nederland 67% en is vergelijkbaar met het wereldwijde gemiddelde (68%).
Wereldwijde cijfers voor vijfde keer verzameld
Het Global TV Deck biedt een compact overzicht met nieuwe inzichten om de gebruikers van de databank met onderzoek- en bereikcijfers ervan te overtuigen dat TV een niet te onderschatten reclamemedium is en dat TV en online samen nog krachtiger zijn. Sinds de eerste uitgave in 2017 is het Global TV Deck viermaal geüpdatet. Dit jaar is het Global TV Deck geüpdatet met TV-consumptiecijfers cijfers uit 18 landen wereldwijd.
Total TV domineert de Nederlandse videomarkt
Het deck geeft inzicht in de sterke positie die ‘Total TV’ wereldwijd inneemt. Onder Total TV verstaan we het kijken naar alle vormen van broadcaster TV content. Dat kan live of uitgesteld TV kijken zijn via het TV-scherm of ook on demand (BVOD) of online TV-content kijken via andere online devices. In de onderstaande figuur staan de cijfers voor geheel 2022 voor de Nederlandse videomarkt. Het zijn de gecombineerde cijfers van het SKO Kijkonderzoek en het GfK GXL/DAM online bereikonderzoek. Volwassenen van 13 jaar en ouder kijken in Nederland gemiddeld 210 minuten per dag naar alle verschillende soorten van videocontent, inclusief social media. Van deze kijktijd is ruim tweederde (67%) kijktijd naar Total TV content.
Ook wereldwijd domineert total TV
Gemiddeld over de 18 gerapporteerde landen wordt ruim tweedere (68%) van de totale kijktijd naar videocontent besteedt aan Total TV content. De situatie in Nederland (67%) is dus vergelijkbaar met het wereldwijd gemiddelde. Landen die internationaal gezien het hoogste scoren, met boven de 80% Total TV aandeel, zijn Brazilië (85%), de VS (84%) en Italië (81%). Landen die internationaal gezien het laagste scoren, met minder dan 55% Total TV aandeel, zijn Zweden (39%), Litouwen (51%) en Noorwegen (52%). Alhoewel het videolandschap steeds meer gecompliceerder, gefragmenteerder en competitief is geworden is TV nog steeds het dominante platform.
Tijd besteedt aan SVOD platforms in Engeland voor het eerst gedaald
Het afgelopen decennium is het videolandschap meer verandert dan in de hele halve eeuw daarvoor. De explosie van subscription video on demand (SVOD), het main stream worden van YouTube en de turbogroei van TikTok vormden een perfecte storm die volgens velen de ondergang van TV zou hebben voorspeld. In Engeland is in 2022 voor het eerst de gemiddelde tijd besteedt aan SVOD platforms zoals Netflix en Amazon Prime gedaald van 53 minuten gemiddeld per dag in 2021 naar 45 minuten in 2022. En verder is de daling in TV-kijken in Engeland inmiddels aan het afvlakken. Er lijkt, na een aantal tumultueuze jaren, een nieuw evenwicht tussen de on demand aanbieders en de TV-zenders aan te breken. De kennis en ervaring van de TV-industrie blijkt voldoende opgewassen om in de toekomst de sterke positie te kunnen behouden binnen het videolandschap.
Eerdere updates van het Global TV Deck
In 2021 heeft de Global TV Group een update gepubliceerd over onderzoek naar het effect van TV op de bedrijfsresultaten. Het overzicht beschrijft 13 verschillende onderzoeken afkomstig uit 7 landen uit de hele wereld. Het is een compacte en complete samenvatting van de meest grootschalige en opvallendste effectstudies, waarin TV is opgenomen. De belangrijke conclusies uit het verzamelde effectonderzoek zijn:
- Binnen de eerste twee weken van een campagne zorgt TV gemiddeld voor 23% van alle verkopen die door de media-inzet wordt gerealiseerd
- TV is essentieel voor search, een belangrijke driver voor korte termijn verkoop
- Campagnes met een gemiddeld bereik tussen 70% en 90% realiseren de best mogelijke impact in termen van verkopen en penetratie
- Nieuwe merken (drie jaar en jonger) profiteren het meeste van de impact van TV door hun verhaal en hun identiteit te vertellen aan de markt
De belangrijkste conclusies over de kracht van TV die al sinds de eerste update in 2018 worden getrokken zijn de volgende:
- TV heeft een groot bereik. De unieke combinatie van dit grote bereik en de hoeveelheid tijd die aan TV-kijken wordt besteed, maken dit medium tot een krachtig platform voor adverteerders
- TV is – in al zijn verschijningsvormen – ‘s werelds favoriete vorm van video
- Ondanks de komst van SVOD-diensten als Netflix en online video-platforms als YouTube, is TV stabiel gebleven
- TV is de meest vertrouwde vorm van reclame en heeft de grootste kans om consumenten aan het lachen te maken, ze te ontroeren of andere emoties op te wekken
- TV is brandsafe:
• 100% transparant
• Grootste vertrouwen van kijkers
• Duidelijke regelgeving
• Maximale meetbaarheid - TV is effectief en efficiënt:
• Volgens de Engelse marketinggoeroes Les Binet en Peter Field is TV het meest effectieve medium voor het creëren van verkoopeffecten.
• Volgens hen is de effectiviteit de afgelopen jaren toegenomen van 27% in de periode 1998-2006 naar 40% voor 2008-2016.
Deze tekst is een samenvatting door Screenforce van de update van het TV deck. Je kan de pdf van het deck hier downloaden.
Over de Global TV Group
De Global TV Group is een samenwerkingsverband van broadcasters en sales houses in Europa, de VS, Canada, Australië en Latijns-Amerika, met als gezamenlijk doel het promoten van TV.