Nieuws

Event

Vacature

TIP Tool

21/06/16
Van alle videotijd besteden jongeren het meest aan TV

Van alle media besteden Nederlanders de meeste tijd aan het TV-kijken, bijna twee uur en drie kwartier per dag. Dat is live, uitgesteld en on-demand TV-kijken, ongeacht via welk apparaat. Jongeren tussen 13 en 19 jaar besteden de meeste tijd op het online platform, drie uur en 58 minuten. Gemiddeld kijkt deze groep vijftien minuten per dag naar online video content zoals YouTube.

Van alle leeftijdsgroepen besteden de 20-34 jarigen de meeste tijd aan het kijken naar VOD-platforms en het uitgesteld kijken, respectievelijk 30 en 25 minuten per dag. Dit zijn enkele uitkomsten uit een analyse die Screenforce heeft uitgevoerd op de 2015 editie van het Media:tijd onderzoek.

TV-kijken nog altijd favoriet, online platform krijgt de meeste tijd onder 13-19 jarigen
Van alle media besteden we de meeste tijd aan het TV-kijken, bijna twee uur en drie kwartier per dag. Dat is live, uitgesteld en on-demand TV-kijken, ongeacht via welk apparaat. In het onderzoek wordt per mediumactiviteit ook gevraagd via welk apparaat men kijkt. Een TV-programma kijken via de laptop valt qua mediatijd onder TV-kijken en niet onder online platform.

De categorie Online platform (e-mail, social media, surfen/internet, chatten, online gamen, online muziek, etc.) is het grootste medium onder jongeren van 13-19 jaar, bijna vier uur per dag. TV staat binnen deze groep op de tweede plaats gevolgd door radio op de derde plaats.

SPOT Van alle videotijd besteden jongeren het meest aan TV 1

Bron: BRO/NLO/NOM/SCP/SKO: Media:tijd TBO 2015

TV heeft veruit het grootste aandeel Single-tasking
Het wordt steeds moeilijker om de aandacht van de consument te trekken. Veel media worden geconsumeerd terwijl de consument ondertussen ook zijn aandacht op andere activiteiten richt. Uit de analyse blijkt dat we in tegenstelling tot de meeste media bij het TV-kijken weinig andere acitiviteiten doen. 66% van de tijd dat we TV-kijken doen we daar niets bij. Deze tegenhanger van het multitasking staat bekend als single-tasking en liet ook in het vorige Media:tijd onderzoek een vergelijkbaar beeld zien. Gamen staat op de tweede plek met een percentage single tasking van 47%.

SPOT Van alle videotijd besteden jongeren het meest aan TV 2
Bron: BRO/NLO/NOM/SCP/SKO: Media:tijd TBO 2015

20-34 jarigen kijken veel meer op de momenten dat het hen uit komt
Van alle leeftijdsgroepen kijken de 20-34 jarigen het meeste uitgesteld TV. Zij kijken 25 minuten per dag uitgesteld TV, wat goed is voor 16% van de totale kijktijd. De 20-34 jarigen zijn ook de zwaarste consumenten van gestreamde, gedownloade of gekochte videocontent. Binnen deze categorie vallen VOD-platforms als Netflix, HBO en Videoland. Gemiddeld besteden ze 30 minuten per dag aan het bekijken van VOD-content.

Overige videocontent, waaronder YouTube, wordt meer bekeken door de 13-19 jarigen. Aangetrokken door de groter wordende groep vloggers kijkt deze leeftijdsgroep 15 minuten per dag naar YouTube-content. Dit combineren zij het met TV-kijken waar zij per dag 93 minuten aan besteden (live plus uitgesteld).

SPOT Van alle videotijd besteden jongeren het meest aan TV 4

Bron: BRO/NLO/NOM/SCP/SKO: Media:tijd TBO 2015

Onderzoeksopzet
Media:tijd is een tijdsbestedingsonderzoek dat sinds 2013 tweejaarlijks wordt uitgevoerd. De tweede meting is in de herfst van 2015 uitgevoerd door GfK in opdracht van het SCP (Sociaal Cultureel Planbureau) en de JIC’s; BRO, NLO, NOM, en SKO. Media:tijd bestaat uit een (online) dagboekonderzoek waarin gedetailleerde informatie over het mediagebruik in Nederland is verzameld. Door de beoogde langjarige opzet kan Media:tijd inzicht geven in trends en in de verhoudingen en het gebruik van media in relatie tot elkaar. De publicatie van de 2015 resultaten vond plaats in maart van dit jaar.

Aanvullende analyses samengevat in een presentatie op de Screenforce-site
Screenforce heeft aanvullend op de algemene resultaten zoals gepubliceerd door het SCP en de JIC’s ook voor deze Media:tijd meting een aanvullende analyse uitgevoerd. In deze analyses wordt specifiek ingegaan op de positie van TV en video binnen de verschillende mediumtypen en er wordt indien interessant ook de vergelijking gemaakt met de 2013 resultaten. Deze resultaten van deze aanvullende analyses op het Media:tijd onderzoek zijn terug te vinden in de samenvatting van Screenforce.

Print Friendly, PDF & Email

Vergelijkbare artikelen

Meer events

Meer vacatures

Andere Release Notes

14/07/22

Aftellen naar nieuwe kijkonderzoek begonnen

Persberichten

Na een periode van intensieve panelopbouw door het onderzoeksbureau Kantar, is SKO verheugd te kunnen melden dat het aftellen is begonnen: de nieuwe, verrijkte kijkcijfers

Topics: Kijkcijfers

07/07/22

Jongerenonderzoek 2022

Nieuws Onderzoek

Het gedrag van jongeren onder de loep Mediahuis, Wayne Parker Kent en MediaTest presenteren de 6e editie van hun befaamde jaarlijkse Jongerenonderzoek. Wij delen hier

Topics: Jongeren en media

11/03/22

Verslag TV Jaarrapport 2021 | TV reclame in 2021 naar recordomzet

Nieuws

Op woensdag 9 maart vond de presentatie van het Screenforce TV Jaarrapport 2021 plaats. Wil jij de presentaties nog eens terugkijken? Of kon je er toch

Topics: Kijkcijfers, Mediabestedingen, Online Video, Reclame-effect, TV Jaarrapport, TV-reclame

Projectcoördinator

Heb je oog voor zowel hoofdlijnen als details? Ben je oplossingsgericht en ga je geen

PR Manager

Paramount Global (NASDAQ: PARA, PARAA) is a leading global media and entertainment company that creates

(Junior) Digital Campaign Manager

Talpa Media Solutions is de verkooporganisatie voor vier Nederlandse commerciële televisiezenders SBS6, Net5, Veronica, SBS9

6 september

Cross Media Café: Nieuwsvoorziening van de Toekomst

Op dinsdag 6 september organiseren we in samenwerking met Beeld & Geluid weer een gloednieuw

12 september

‘Best of IBC-tour’ 2022

Van 9 tot en met 12 september vindt in RAI Amsterdam de International Broadcast Convention

9 -
12 september

IBC 2022

Van 9-12 september 2022 is de International Broadcasting Convention, ’s werelds meest invloedrijke media, entertainment

Release note 30/01/2020 – API

TIP is uitgebreid met een interface (API) waarmee adverteerders en bureaus hun TV-campagnes direct en