Nieuws

Event

Vacature

TIP Tool

28/08/17
Video essentieel voor effectiviteit campagnes

Volgens een analyse door WARC – waarin de 122 inzendingen voor de categorie Creative Effectiveness Lions bij de Cannes Lions 2017 zijn onderzocht – is online video het essentiële instrument voor een effectieve campagne.

TV en online video meest ingezet als hoofdmedium
WARC’s analyse van de 2017 inzendingen laat zien dat video, in verschillende beschikbare formats, een integraal onderdeel is van effectieve campagnes. Deze ontwikkeling is volgens WARC het gevolg van het feit dat marketeers steeds meer opties hebben omdat videoconsumptie via de verschillende schermen toeneemt. TV blijft daarbij zeer effectief voor campagnes met een groter budget, helemaal in combinatie met social media. TV en online video zijn voor de 28 genomineerde cases het belangrijkste kanaal. Goede voorbeelden van het optimaal inzetten van video via verschillende schermen en platformen zijn de campagnes van de Britse retailer John Lewis – The Man on the Moon – en de campagne van de Spaanse staatsloterij – Justino.

Social media wordt meer ingezet ter ondersteuning of voor aanvullend bereik
Dit jaar constateert WARC een grote verschuiving wat betreft de strategische inzet van social media. In 2016 was social media nog het op één na meest gekozen kanaal, het werd ingezet bij 41% van de campagnes op de shortlist. Dit jaar is social media nog maar bij 8% van de inzendingen en bij 4% van de campagnes op de shortlist het belangrijkste kanaal. Dit geeft aan dat social media steeds meer ingezet wordt ter ondersteuning of voor aanvullend bereik van andere media, in plaats van dat het wordt ingezet als centrale strategie voor consumenten engagement.

Van lokale activatie naar wereldwijd fenomeen
Het Art Institute of Chicago – de Cannes Grand Prix winnaar van dit jaar – is een samenwerking aangegaan met Airbnb om de bezoekersaantallen van hun Van Gogh-tentoonstelling te verhogen. Voor de campagne ‘Van Gogh’s Bedrooms: Let Yourself In’ is een exacte replica gemaakt van een door Van Gogh geschilderde slaapkamer. Op deze manier kunnen bezoekers van de expositie ervaren hoe het is om zelf in een Van Gogh-slaapkamer te verblijven. Social media vergroot de zichtbaarheid van de actie en biedt de mogelijkheid om de slaapkamer te huren. Steeds vaker wordt gebruik gemaakt van activatie om het effect te versterken. Volgens een jurylid is deze campagne een goed voorbeeld van hoe een lokale activatie een wereldwijd fenomeen kan worden, met een positief effect op de campagnebekendheid en de kaartverkopen.

Emotie als creatieve strategie bij 71% van de shortlist campagnes
Er stonden dit jaar veel purpose-led-campagnes in de shortlist, die corporate social responsibility (CSR) of duurzaamheid als boodschap hebben. De winnaars met deze boodschap zijn vaak zeer krachtige campagnes met een klein budget. Daarmee wordt, gezien de geringe investering, een grote impact gerealiseerd. Voorbeelden zijn de MACMA’s ManBoobs4Boobs borstkanker awareness campagne uit Argentinië en The Swedish Number campagne van de Zweedse toeristenassociatie. Dit jaar is bij 71% van de shortlist campagnes emotie gebruikt als creatieve strategie.

Deze tekst is een Nederlandse vertaling van het artikel over het WARC-rapport op warc.com.

Meer over dit onderwerp bij Screenforce
Uit onderzoek van MediaCom en Screenforce naar de effecten van TV-reclame, pre-roll, mid-roll en in-banner video advertising blijkt dat TV-reclame de meest complete videobeleving heeft. Dit komt voort uit analyses van MediaCom op de resultaten van het Video Impact Onderzoek. Uit neurowetenschappelijk onderzoek van Nielsen onder 100 TV-reclames gecombineerd met marketingmixanalyses van de verkoopresultaten van deze merken blijkt dat emoties de drijvende kracht zijn achter TV-reclames. Uit onderzoek van BrainJuicer van 50 TV-commercials blijkt dat emotionele TV-reclames de beste lange termijn brandbuilding en verkoopeffecten hebben.

Print Friendly, PDF & Email

Vergelijkbare artikelen

Meer events

Meer vacatures

Andere Release Notes

20/06/22

The New Life of The Living Room: Onderzoek RTL AdConnect naar gebruik van het TV-scherm

Nieuws Onderzoek

In Nederland zijn Smart TV’s, smartphones en tablet om regelmatig videocontent mee te bekijken populairder dan in alle overige Europese landen. RTL AdConnect en SmartClip

Topics: Online Video, Reclame-effect, TV-reclame

13/06/22

Thinkbox webinar: de context van aandacht volgens internationale experts

Nieuws Onderzoek

De Engelse TV-marketingorganisatie Thinkbox heeft een bijeenkomst georganiseerd waarin internationale experts hun visie geven over de belangrijkste aspecten om de aandacht van de consument te

Topics: Reclame-effect, TV-reclame

24/05/22

Case: Ster | FarmCamps

Inspiratie

FarmCamps, al jaren een trouwe verschijning rondom NPO Zapp(elin), de kinderprogrammering van de NPO, besloot eind 2020 zijn kansen te grijpen én te verzilveren in

Topics: Case studies

Radio- en TV Planner

Op de afdeling Sales Planning & Traffic zijn wij opzoek naar een nieuwe collega! Wil

Legal Counsel

Paramount is een van de grootste entertainment bedrijven ter wereld. Wij zijn expert in het

Freelance Communicatieadviseur TV

Wil jij werken voor een ambitieus mediabedrijf in Nederland? Ben je een bevlogen, initiatiefrijke Communicatieadviseur

7 juli

Wat is de status van het NMO? Ontdek het tijdens het webinar

Het nieuwe Nationaal Media Onderzoek (NMO) staat volop in de steigers. Op donderdag 7 juli

9 -
12 september

IBC 2022

Van 9-12 september 2022 is de International Broadcasting Convention, ’s werelds meest invloedrijke media, entertainment

6 oktober

Grand Prix Content Marketing

De Grand Prix Content Marketing is na twee jaren vol coronaleed terug, met een nieuwe

Release note 30/01/2020 – API

TIP is uitgebreid met een interface (API) waarmee adverteerders en bureaus hun TV-campagnes direct en