Nieuws

Event

Vacature

TIP Tool

02/02/17
Jongeren zien 63 procent minder alcoholreclames

Uit gegevens van Stichting Kijkonderzoek geanalyseerd in samenwerking met Screenforce blijkt dat jongeren van 12 t/m 17 jaar bijna tweederde minder alcoholreclames zien in vergelijking met 2003. Gemiddeld ziet deze leeftijdsgroep 7 seconden per dag alcoholreclame op televisie.

Alcoholreclame op TV niet bedoeld voor minderjarigen
De alcoholbranche heeft door middel van zelfregulering afgesproken dat reclame voor alcoholhoudende drank niet mag worden uitgezonden op televisie voor, tijdens of na programma’s waar teveel jongeren naar kijken. Als grens wordt hierbij 25% gebruikt; als meer dan 25% van de kijkers jonger is dan 18 jaar, mag rond die programma’s geen alcoholreclame uitgezonden worden.

In 2003 zagen jongeren van 12 t/m 17 jaar nog ruim 22 televisiecommercials per maand. Dat is in 2016 gedaald naar iets meer dan 8. Dit betekent dat jongeren op een dag slechts 7 seconden aan alcoholreclame op televisie zien. Een gemiddelde televisiecommercial duurt 25 seconden.

Screenforce Alcoholreclame en jongeren

Peter de Wolf, directeur van STIVA: “We zijn verheugd dat we er via een combinatie van wetgeving en zelfregulering in geslaagd zijn om jongeren nauwelijks alcoholreclame op televisie te laten zien. Alcoholreclame is bedoeld voor volwassenen. Het is prima dat alcoholmerken volwassen consumenten willen bereiken op televisie in het kader van de beïnvloeding van hun merkvoorkeur. Daarbij is het prettig om te constateren dat de televisiereclames steeds vaker aan jongeren voorbijgaan.”

Inhoudelijk moeten de commercials ook aan allerlei regels voldoen. Zo moeten de modellen minimaal 25 jaar oud zijn en lijken. Daarnaast is het laten zien van overmatige alcoholconsumptie taboe.
De Wolf: “Alle commercials worden vooraf getoetst door een commissie van deskundigen enerzijds en een panel van jongeren (tussen de 18 en 22 jaar) anderzijds. Zo zorgen we ervoor dat we niets missen als het gaat om elementen van een commercial die specifiek zouden kunnen zijn gericht op minderjarigen.”

Social media
Ook op social media is het onwenselijk dat jongeren in aanraking komen met alcoholreclames. Daarom gelden ook voor dit medium specifieke regels, waardoor jongeren onder de 18 deze reclames niet te zien krijgen. Ook hier blijken de regels effectief te zijn; onlangs heeft STIVA onderzoek laten uitvoeren naar alcoholreclame op social media waaruit bleek dat marketinguitingen van alcoholmerken voor een overgrote meerderheid van 98,5% worden gezien door 18-plussers.

Zelfregulering effectief
Peter de Wolf, directeur STIVA: “De Nederlandse alcoholsector is gemotiveerd om jongeren onder de 18 jaar zo min mogelijk in aanraking te laten komen met alcoholreclame. Gelukkig zijn er steeds betere mogelijkheden om te voorkomen dat jongeren met alcoholreclame geconfronteerd worden. Zelfregulering is de perfecte manier om dit te verankeren.”

Over STIVA
Verenigd in de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) leveren de Nederlandse producenten en importeurs van bier, wijn en gedistilleerde dranken een actieve bijdrage aan het bevorderen van verantwoorde alcoholconsumptie en het terugdringen van alcoholmisbruik. Tevens bevordert STIVA een maatschappelijk verantwoord marktgedrag door coördinatie van en communicatie over de zelfregulering die de bedrijfssectoren realiseren.

Print Friendly, PDF & Email

Vergelijkbare artikelen

Meer events

Meer vacatures

Andere Release Notes

23/11/22

Egta’s Expert series: Insights in de aandachteconomie

Kijktip Nieuws

Is aandacht de meest waardevolle grondstof in de wereld? Nu content producenten en merken allemaal hun best doen om de aandacht van de consument te

Topics: Reclame-effect, TV-reclame

21/11/22

Branding werkt in 80% van de gevallen beter dan performance marketing

Nieuws

Branding stimuleert de verkoop, verbetert de ROI en verhoogt zelfs het rendement van actiemarketing, bezuinig er niet op! Dat is de hoofdconclusie die marketingdatasoftware platform

Topics: Mediabestedingen, TV-reclame

14/11/22

Boost jouw merk met distinctive brand assets

Inspiratie Nieuws

In deze whitepaper nemen de branding experts van Blauw Research je mee aan de hand van opvallende en bewezen ontdekkingen over DBA’s (Distinctive Brand Assests)

Topics: Reclame-effect, TV-reclame

Manager Public Affairs Benelux

Discovery Networks is één van de toonaangevende concerns in de media-entertainmentindustrie. In Amsterdam werken we

B2B Marketing Manager Events

Het B2B Marketing team is onderdeel van het saleshuis Media Solutions en heeft als doel

Senior Creatief Strateeg

Ben jij die allround Senior Creatief Strateeg die voor ambitieuze adverteerders van Nederland wil werken?

6 -
7 december

The Future of TV Advertising Global

Op dinsdag 6 en woensdag 7 december keert The Future of TV Advertising Global –

15 december

Nationaal Reclamerechtcongres 2022 – donderdag 15 december

Een dag vol netwerkmogelijkheden, actuele onderwerpen en een boeiende mix aan sprekers: dat is het

12 januari

Koffiedik Kijken 2022

Op donderdag 12 januari komt de marketingcommunicatie-industrie samen in het Koninklijk instituut voor de Tropen

Release note 30/01/2020 – API

TIP is uitgebreid met een interface (API) waarmee adverteerders en bureaus hun TV-campagnes direct en