Nieuws

Event

Vacature

TIP Tool

22/11/16
Online videoadvertising steeds vaker ingezet voor merkbouw

Online videoadvertising wordt steeds meer erkend als een essentieel instrument om merkbouw te realiseren. Stakeholders bewegen zich vaker richting het meten merk-KPI’s als merkbekendheid en koopintentie en gaan de traditionele online metrics als clicks minder belangrijk vinden. Dit blijkt uit nieuw onderzoek door IAB Europe.

90% van stakeholders zet online videoadvertising in
Het onderzoeksrapport Attitudes to Digital Video Advertising van IAB Europe is gebaseerd op de ondervraging van 650 adverteerders, bureaus en uitgevers in 31 verschillende Europese landen, waaronder Nederland. De doelstelling is om inzicht te geven in de acceptatie en ontwikkeling van online videoreclame en de gebruikte inkoopmethodieken. Uit het onderzoek blijkt dat bijna alle stakeholders een of andere vorm van online videostrategie toepassen. Van de adverteerders, bureaus en uitgevers geeft 90 % aan online videoreclame in te zetten.

Desktop is nog dominant maar mobiel stijgt
Het meeste geld van online videobestedingen gaat op dit moment naar de desktop. 27% van de adverteerders geeft aan dat ze tweederde van hun totale online videobudget daaraan uitgeven. Slechts 2% van de adverteerders gaf aan net zoveel van het budget uit te geven aan de tablet en 12% aan mobiel. Ditzelfde patroon wordt ook gerapporteerd door de bureaus en de uitgevers maar de verwachting is dat de besteding aan mobiel snel zal stijgen. Adverteerders willen hun doelgroep gedurende de dag bereiken, binnen een always on omgeving op de relevante tijdstippen.

Ruim tweederde hanteert merkbekendheid verhogen als doelstelling
Omdat online videoadvertising formats geschikt zijn voor storytelling, verschuiven adverteerders en bureaus hun aandacht van online reclame metrics zoals clicks naar merk KPI’s om hun online videoreclamecampagnes te evalueren. Meer dan tweederde van de adverteerders (78%) en bureaus (84%) hanteren het verhogen van de merkbekendheid als doelstelling voor hun online videoreclamecampagne en tweederde van beide groepen gebruikt deze KPI als effectiviteitmaatstaf om hun campagne te evalueren. Uitgevers daarentegen focussen meer op clicks.

Screenforce online videoadvertising steeds vaker ingezet voor merkbouw

Online video veelvuldig ingezet in combinatie met TV
Volgens het IAB-rapport is cross-screen planning wijdverspreid. Van de adverteerders geeft 82% aan dat ze online videocampagnes in combinatie met TV inzetten. Voor bureaus is dit 88%. Volgens IAB is dit niet erg verrassend aangezien TV-budgetten veelvuldig worden geplunderd om de investering in online videoreclame te bekostigen.

Slechts beperkt deel van advertising aanbod is online video
Een factor die een snelle ontwikkeling van de online videomarkt remt is het beperkte aanbod, de vraag naar online videoadvertising overstijgt het aanbod. De meeste publishers investeren in online videocontent maar volgens het IAB-rapport betreft dit slechts een klein deel van hun totale reclameaanbod.

Deze tekst is een Nederlandse vertaling van een artikel over het IAB-rapport Attitudes to Digital Video Advertising op de website van Warc.com, het platform waar bureaus en adverteerders tal van publicaties kunnen vinden over succesvolle campagnecases en effect studies.

Print Friendly, PDF & Email

Vergelijkbare artikelen

Meer events

Meer vacatures

Andere Release Notes

02/08/22

The Global TV Group: vier onderzoeken die internationale aandacht verdienen

Nieuws Onderzoek

The Global TV Group, een samenwerkingsverband van alle TV-marketingorganisaties, heeft een compilatie gepubliceerd van de meest recente TV-onderzoeken. De compilatie focust op vier onderzoeken die

Topics: Reclame-effect, ROI

01/08/22

2022 update WARC whitepaper ‘The Anatomy of Effectiveness’

Nieuws

In 2019 heeft WARC, het internationale instituut voor marketing intelligence, de eerste whitepaper met als titel ‘The Anatomy of Effectiveness’ gepubliceerd. Daarin wordt de vraag

Topics: Reclame-effect, ROI, TV-reclame

19/07/22

Aandacht elasticiteit: De kip of ei vraag van de aandachteconomie

Nieuws Onderzoek

In haar blog voor The Media Leader legt Karen Nelson-Field uit dat de vraag wat het belangrijkste is voor de effectiviteit van een campagne, media

Topics: Reclame-effect, ROI

Projectcoördinator

Heb je oog voor zowel hoofdlijnen als details? Ben je oplossingsgericht en ga je geen

PR Manager

Paramount Global (NASDAQ: PARA, PARAA) is a leading global media and entertainment company that creates

(Junior) Digital Campaign Manager

Talpa Media Solutions is de verkooporganisatie voor vier Nederlandse commerciële televisiezenders SBS6, Net5, Veronica, SBS9

6 september

Cross Media Café: Nieuwsvoorziening van de Toekomst

Op dinsdag 6 september organiseren we in samenwerking met Beeld & Geluid weer een gloednieuw

9 -
12 september

IBC 2022

Van 9-12 september 2022 is de International Broadcasting Convention, ’s werelds meest invloedrijke media, entertainment

15 september

Ster Focus

Tijdens Ster Focus blikken we op donderdag 15 september tijdens een online sessie van 12.00

Release note 30/01/2020 – API

TIP is uitgebreid met een interface (API) waarmee adverteerders en bureaus hun TV-campagnes direct en