Nieuws

Event

Vacature

TIP Tool

22/11/16
Online videoadvertising steeds vaker ingezet voor merkbouw

Online videoadvertising wordt steeds meer erkend als een essentieel instrument om merkbouw te realiseren. Stakeholders bewegen zich vaker richting het meten merk-KPI’s als merkbekendheid en koopintentie en gaan de traditionele online metrics als clicks minder belangrijk vinden. Dit blijkt uit nieuw onderzoek door IAB Europe.

90% van stakeholders zet online videoadvertising in
Het onderzoeksrapport Attitudes to Digital Video Advertising van IAB Europe is gebaseerd op de ondervraging van 650 adverteerders, bureaus en uitgevers in 31 verschillende Europese landen, waaronder Nederland. De doelstelling is om inzicht te geven in de acceptatie en ontwikkeling van online videoreclame en de gebruikte inkoopmethodieken. Uit het onderzoek blijkt dat bijna alle stakeholders een of andere vorm van online videostrategie toepassen. Van de adverteerders, bureaus en uitgevers geeft 90 % aan online videoreclame in te zetten.

Desktop is nog dominant maar mobiel stijgt
Het meeste geld van online videobestedingen gaat op dit moment naar de desktop. 27% van de adverteerders geeft aan dat ze tweederde van hun totale online videobudget daaraan uitgeven. Slechts 2% van de adverteerders gaf aan net zoveel van het budget uit te geven aan de tablet en 12% aan mobiel. Ditzelfde patroon wordt ook gerapporteerd door de bureaus en de uitgevers maar de verwachting is dat de besteding aan mobiel snel zal stijgen. Adverteerders willen hun doelgroep gedurende de dag bereiken, binnen een always on omgeving op de relevante tijdstippen.

Ruim tweederde hanteert merkbekendheid verhogen als doelstelling
Omdat online videoadvertising formats geschikt zijn voor storytelling, verschuiven adverteerders en bureaus hun aandacht van online reclame metrics zoals clicks naar merk KPI’s om hun online videoreclamecampagnes te evalueren. Meer dan tweederde van de adverteerders (78%) en bureaus (84%) hanteren het verhogen van de merkbekendheid als doelstelling voor hun online videoreclamecampagne en tweederde van beide groepen gebruikt deze KPI als effectiviteitmaatstaf om hun campagne te evalueren. Uitgevers daarentegen focussen meer op clicks.

Screenforce online videoadvertising steeds vaker ingezet voor merkbouw

Online video veelvuldig ingezet in combinatie met TV
Volgens het IAB-rapport is cross-screen planning wijdverspreid. Van de adverteerders geeft 82% aan dat ze online videocampagnes in combinatie met TV inzetten. Voor bureaus is dit 88%. Volgens IAB is dit niet erg verrassend aangezien TV-budgetten veelvuldig worden geplunderd om de investering in online videoreclame te bekostigen.

Slechts beperkt deel van advertising aanbod is online video
Een factor die een snelle ontwikkeling van de online videomarkt remt is het beperkte aanbod, de vraag naar online videoadvertising overstijgt het aanbod. De meeste publishers investeren in online videocontent maar volgens het IAB-rapport betreft dit slechts een klein deel van hun totale reclameaanbod.

Deze tekst is een Nederlandse vertaling van een artikel over het IAB-rapport Attitudes to Digital Video Advertising op de website van Warc.com, het platform waar bureaus en adverteerders tal van publicaties kunnen vinden over succesvolle campagnecases en effect studies.

Print Friendly, PDF & Email

Vergelijkbare artikelen

Meer events

Meer vacatures

Andere Release Notes

23/11/22

Egta’s Expert series: Insights in de aandachteconomie

Kijktip Nieuws

Is aandacht de meest waardevolle grondstof in de wereld? Nu content producenten en merken allemaal hun best doen om de aandacht van de consument te

Topics: Reclame-effect, TV-reclame

14/11/22

Boost jouw merk met distinctive brand assets

Inspiratie Nieuws

In deze whitepaper nemen de branding experts van Blauw Research je mee aan de hand van opvallende en bewezen ontdekkingen over DBA’s (Distinctive Brand Assests)

Topics: Reclame-effect, TV-reclame

29/09/22

Wat kunnen merken doen in tijden van inflatie?

Nieuws Onderzoek

Ad Alliance heeft afgelopen augustus onderzoeksbureau Dynata onderzoek laten uitvoeren naar de invloed van de inflatie op merken. In hoeverre heeft de inflatie ook invloed

Topics: Reclame-effect, ROI

Manager Public Affairs Benelux

Discovery Networks is één van de toonaangevende concerns in de media-entertainmentindustrie. In Amsterdam werken we

B2B Marketing Manager Events

Het B2B Marketing team is onderdeel van het saleshuis Media Solutions en heeft als doel

Senior Creatief Strateeg

Ben jij die allround Senior Creatief Strateeg die voor ambitieuze adverteerders van Nederland wil werken?

6 -
7 december

The Future of TV Advertising Global

Op dinsdag 6 en woensdag 7 december keert The Future of TV Advertising Global –

15 december

Nationaal Reclamerechtcongres 2022 – donderdag 15 december

Een dag vol netwerkmogelijkheden, actuele onderwerpen en een boeiende mix aan sprekers: dat is het

12 januari

Koffiedik Kijken 2022

Op donderdag 12 januari komt de marketingcommunicatie-industrie samen in het Koninklijk instituut voor de Tropen

Release note 30/01/2020 – API

TIP is uitgebreid met een interface (API) waarmee adverteerders en bureaus hun TV-campagnes direct en