Nieuws

Event

Vacature

TIP Tool

23/11/17
Social Code: richtlijnen voor reclame in online video’s

Steeds vaker schakelen bedrijven populaire YouTubers in om hun product onder de aandacht van het publiek te brengen. En met succes. Maar niet altijd is het duidelijk dat het hier om reclame gaat. Een groep YouTubers heeft daarom afgesproken om open en transparant te zijn als ze reclame maken en heeft dit vastgelegd in een ‘Social Code’.

Social Code
Op 17 november is de ‘Social Code’ gelanceerd met richtlijnen voor een viertal situaties waarin sprake kan zijn van een vorm van het maken van reclame in YouTube video’s. Met deze richtlijnen wordt er duidelijkheid gecreëerd voor YouTubers, kijkers, bedrijven die YouTubers vertegenwoordigen en adverteerders.

Richtlijnen
De YouTubers hebben afgesproken te vermelden als ze worden betaald om reclame te maken. Dit doen ze of door een tekst te laten zien voor de video begint of te vermelden in de video dat deze reclame bevat. Ook wordt er onderaan de beschrijving bij de video’s vermeld dat er sprake is van betaalde reclame. Deze manier van bekend maken geldt ook voor het betaald reclame maken voor een goed doel of een maatschappelijk thema.

Wanneer er bewust aandacht wordt besteedt aan een product of dienst die gratis of met korting is gekregen zal dit in de beschrijving die onderaan de video is in te zien worden vermeld. Worden producten of diensten besproken waar zelf voor is betaald dan zal ook dit onderaan de beschrijving bij de video worden vermeld.

Initiatieven
Screenforce ondersteunt initiatieven die bijdrage aan transparantie en bewustwording omtrent reclame. Dit initiatief van de YouTubers is een mooie vertaling van hetgeen sinds 2014 is opgenomen in de Reclamecode Social Media en geldt voor alle social mediakanalen.

Download hier de Social Code.

Print Friendly, PDF & Email

Vergelijkbare artikelen

Meer events

Meer vacatures

Andere Release Notes

Projectmanager – Talpa Media Solutions

Heb je oog voor zowel hoofdlijnen als details? Ben je oplossingsgericht en ga je geen uitdaging uit de

TV Planner/Campaign Manager

Ben je secuur, kan je de juiste prioriteiten stellen en vind je het werken met

Digital Video Specialist

Ben jij die Digital Video Advertising Specialist die voor ambitieuze online adverteerders van Nederland wil

16 maart

Foto’s TV Jaarrapport 2022

Donderdag 16 maart presenteerde Screenforce het TV Jaarrapport van 2022. Bekijk hier alle foto’s van

23 maart

TV Masters | Screenforce

Speciaal voor startende mediaprofessionals aan adverteerders- of bureaukant organiseert Screenforce voor de derde keer TV Masters.

6 april

Kantar BrandZ Top 30 Meest waardevolle Nederlandse Merken

Tijdens deze feestelijke middag maakt Kantar niet alleen de Top 30 bekend en worden de

Release note 30/01/2020 – API

TIP is uitgebreid met een interface (API) waarmee adverteerders en bureaus hun TV-campagnes direct en