Nieuws

Event

Vacature

TIP Tool

04/10/16
Waarom Facebook en Google hun secrets garden moeten verlaten

Facebook en Google moeten de markt objectieve en gecontroleerde data geven, waarschuwt Thinkbox CEO Lindsay Clay. Inmiddels moet het je allemaal bekend zijn dat het elastiek in Facebook’s maatpantalon versleten is en dat ze betrapt zijn met de broek op de enkels. Het schijnt dat de pijpen toch al kunstmatig hoog gehouden werden.

Twee jaar lang heeft Facebook opgeschroefde cijfers verstrekt over de tijd die door mensen werd besteed aan het bekijken van video’s op hun website. De gemiddelde tijd die aan het bekijken van video’s is besteed, werd met 60-80% overschat. Dit is des te verbazingwekkender als je hoort dat de opbrengst uit advertenties voor Facebook dit jaar meer dan £1 miljard zal bedragen, terwijl ze zich het meest op video’s hebben toegelegd.

Procter & Gamble en McDonald’s maken een U-bocht
Dit is niet de eerste wolk aan de horizon. Het afgelopen jaar heeft de ene onthulling na de andere plaatsgevonden en adverteerders als Procter & Gamble en McDonald’s hebben een U-bocht gemaakt, weg van social media. Geen wonder dat Yahoo’s beminnelijke Nigel Clarkson onlangs zich beklaagde dat er zo weinig tijd kon worden besteed aan het vieren van de goede dingen rond online adverteren. De IAB kwam ook naar buiten met het verzoek aan de mensen om het even met rust te laten en zich de goede punten te herinneren.

Natuurlijk zijn er heel veel goede punten, zoals de magische, symbiotische relatie van online met TV. Maar de meeste slechte punten wijzen naar één ding en ik ben bang dat dat een nogal saai ding is. Een ding waarop teveel gehamerd wordt. Het ding dat je me niet wil horen zeggen. Ja, data!

Online reuzen
Een belangrijk deel van de gevolgen van de fout van Facebook is een toenemende roep om objectieve, gecontroleerde data en niet de geheimzinnige walled-garden benadering van sommige online reuzen tot dusverre. Waarom we gegevens nodig hebben uit glass boxes, en niet uit black boxes, werd deze week opnieuw duidelijk. En de timing kon niet beter.

Google claimde dat YouTube twee keer zoveel zoekopdrachten op Google en YouTube per beeld genereert als op TV. Als we Google’s pathologische wens om zich op TV te richten (de laatste in een reeks van discutabele of zinloze claims om YouTube met TV te vergelijken) buiten beschouwing laten, waar is deze claim dan op gebaseerd? Ik heb geen gedetailleerde methodologie gezien, maar het klinkt alsof het alleen gebaseerd is op de analyse van Google’s eigen data. Ze geven hun huiswerk zelf een cijfer, zoals Sir Martin Sorrell het stelde.

Iedereen moet sceptisch zijn over media-onderzoek, maar vooral als het niet objectief is en we niet volledig geïnformeerd worden. Behalve de oorsprong van de data ontbreekt in Google’s laatste claim de bredere context. We weten dat hun systemen voor toekenning vaak de laatste klik overschatting waardoor ze dus onderschatten wat er is binnengekomen om dit te realiseren.

Lange termijn creëren van winst
Maar adverteerders moeten op de hoogte zijn van elke media-exposure die die laatste klik liet plaatsvinden. Naar zoekopdrachten per impressie kijken, is een interessante maar ruwe maatstaf. Waar het om gaat, is het op de lange termijn creëren van winst en het opbouwen van een merk, niet om kort termijn-klikken.

Maar ik dwaal af. Het punt is dat als Facebook en Google de markt objectieve en gecontroleerde data geven, ze in één klap screenforce-waarom-facebook-en-google-hun-secrets-garden-moeten-verlatenaf zijn van een groot deel van de kritiek die ze op dit moment over zich heen krijgen en merken dat ze een op maat gesneden, betrouwbare broek dragen.

Lindsey Clay is CEO van Thinkbox, de Engelse marketingorganisatie voor TV Advertising. Lees hier het originele Engelstalige artikel.

Print Friendly, PDF & Email

Vergelijkbare artikelen

Meer events

Meer vacatures

Andere Release Notes

20/06/22

The New Life of The Living Room: Onderzoek RTL AdConnect naar gebruik van het TV-scherm

Nieuws Onderzoek

In Nederland zijn Smart TV’s, smartphones en tablet om regelmatig videocontent mee te bekijken populairder dan in alle overige Europese landen. RTL AdConnect en SmartClip

Topics: Online Video, Reclame-effect, TV-reclame

11/03/22

Verslag TV Jaarrapport 2021 | TV reclame in 2021 naar recordomzet

Nieuws

Op woensdag 9 maart vond de presentatie van het Screenforce TV Jaarrapport 2021 plaats. Wil jij de presentaties nog eens terugkijken? Of kon je er toch

Topics: Kijkcijfers, Mediabestedingen, Online Video, Reclame-effect, TV Jaarrapport, TV-reclame

09/03/22

TV-reclamebestedingen naar record in 2021: de markt groeit met 20% naar € 903 miljoen

Nieuws

2021 is voor de TV-reclamemarkt een bijzonder jaar geworden. De bestedingen van adverteerders op TV zijn nog nooit zo hoog geweest als in het afgelopen

Topics: Mediabestedingen, Online Video, TV Jaarrapport, TV-reclame

Manager Public Affairs Benelux

Discovery Networks is één van de toonaangevende concerns in de media-entertainmentindustrie. In Amsterdam werken we

B2B Marketing Manager Events

Het B2B Marketing team is onderdeel van het saleshuis Media Solutions en heeft als doel

Senior Creatief Strateeg

Ben jij die allround Senior Creatief Strateeg die voor ambitieuze adverteerders van Nederland wil werken?

6 -
7 december

The Future of TV Advertising Global

Op dinsdag 6 en woensdag 7 december keert The Future of TV Advertising Global –

15 december

Nationaal Reclamerechtcongres 2022 – donderdag 15 december

Een dag vol netwerkmogelijkheden, actuele onderwerpen en een boeiende mix aan sprekers: dat is het

12 januari

Koffiedik Kijken 2022

Op donderdag 12 januari komt de marketingcommunicatie-industrie samen in het Koninklijk instituut voor de Tropen

Release note 30/01/2020 – API

TIP is uitgebreid met een interface (API) waarmee adverteerders en bureaus hun TV-campagnes direct en