Nieuws

Event

Vacature

TIP Tool

01/05/23
De kracht van Broadcaster Video On Demand is bereik en effectiviteit

Thinkbox publiceert een nieuw onderzoek

De Video On Demand diensten (BVOD) van de broadcasters vormen het kloppende hart van de steeds verder groeiende wereld van connected TV. In Engeland groeit de BVOD-reclamemarkt snel. Warc voorspeld de groei voor 2023 op 4,4%. Tot en met nu was er weinig grootschalig bewijs voor de effectiviteit van BVOD-reclame. Dit onderzoek van Thinkbox in samenwerking met onder andere GroupM en PwC vult deze lacune. Het onderzoek is de meest uitgebreide analyse van BVOD- reclame tot nu toe.

Combinatie van onderzoeksmethoden

Het onderzoek combineert de inzichten uit etnografisch onderzoek door onderzoeksbureau Acacia Avenue, een econometrische analyse door Gain Theory en GroupM en een geavanceerde datawetenschap evaluatie door PwC. Acacia Avenue filmde en ondervroeg 30 verschillende huishoudens tijdens het kijken naar verschillende vormen van video waarbij er ook werd doorgevraagd naar de beleving van de verschillende reclames. Gain Theory en verschillende GroupM bureaus combineerden hun klantdatabestanden om daarmee 1,1 miljard aan mediabestedingen te analyseren voor de videokanalen lineaire TV, BVOD, social media en online video. PwC tenslotte combineerde data afkomstig van de Engelse Kijkonderzoek BARB met de uitkomsten van meer dan 1200 verschillende reclamecampagnes die zijn onderzocht met de CFlight methode (postcampagne online effectmeting). Met geavanceerde statistische en machine leer technieken kreeg PwC inzicht in welke variabelen het effect van toegevoegd bereik bij het inzetten van BVOD het meeste beïnvloeden.

Key findings

• Vanwege de grootte van het scherm waarmee het wordt bekeken, het vaak gezamenlijk kijken en het kunnen delen van commentaar door de kijkers, zorgt BVOD voor betrokkenheid bij de reclames.
• Campagnes die de inzet van BVOD en lineaire TV combineren zijn effectiever dan alleen het inzetten van lineaire TV.
• BVOD is de minst risicovolle videoreclame investering, met het betrouwbaarste rendement.
• Vanwege de eigenschap dat je met BVOD het middensegment van kijkers bereikt, tussen lichte en zware kijkers in, voegt BVOD gemiddeld 4% toe aan het totaal bereik van lineaire TV voor volwassenen (16+), 6% voor ABC1 en 8% voor 16-34 jarigen.

Resultaten

Context is belangrijk

Uit de analyses van het opgenomen kijkgedrag bij de huishoudens en de ondervraging na afloop blijkt dat het effect van de reclames niet alleen wordt bepaald door de creatieve uiting zelf maar ook door het platform, de context en het apparaat waarop men de reclame ziet.


Er zijn drie hoofdthema’s in dit kader:

 1. Waardering voor TV en reclame-content balans
  Kijkers hebben waardering voor de voorspelbaarheid van het ritme en de patronen tussen reclameblokken en TV-programma’s. Ze weten hoeveel reclames er gemiddeld per blok bij welke programma’s worden uitgezonden. Als een TV-zender die balans verstoort dan zullen kijkers afhaken of de reclames gaan vermijden.
 2. Reclame omgeving
  Schermgrootte heeft de grootste invloed op de ervaring van het ‘samen naar een programma kijken’. Het samen kijken zorgt dat je met elkaar over het programma kunt praten en voor een meer intensieve en effectiever kijkervaring. Het targeten op mobiele apparaten kan effectief zijn als dit correct wordt uitgevoerd maar de grote hoeveelheid onbekende of kleinere merken op social media kan de perceptie negatief beïnvloeden. Random geplaatste reclames of reclames die zich voordoen als gewone content in social media, veroorzaken wantrouwen en frustratie bij de kijker.
 3. Beoordeling van targeting
  Reclames die worden gezien op een TV-scherm worden niet beoordeeld op persoonlijke relevantie.Zolang ze aansluiting vinden bij de kijker worden ze geaccepteerd. Reclames die worden gezien op een mobiel scherm worden wel beoordeeld op de persoonlijke relevantie en worden afgewezen als ze daaraan niet voldoen. BVOD-content wordt actief uitgezocht door de kijker en wordt als betrouwbaar gezien en gerespecteerd.

 

Omdat BVOD meestal op het TV-scherm wordt bekeken krijgt het veel aandacht en is het een intensieve kijkervaring. De kijker naar BVOD-content heeft een hoge betrokkenheid met de reclames. Dat komt ook doordat duidelijk is wanneer de reclames worden ingevoegd. Vanuit de kijkervaring met lineaire TV begrijpt men dat TV-content wordt begeleid met reclames.

De combinatie werkt het beste

Uit de gezamenlijke analyse door Gain Theory, EssenceMediacom, Wavemaker, en Mindshare blijkt dat campagnes die lineaire TV combineren met BVOD tot aan 10% effectiever zijn dan single mediacampagnes. Afzonderlijk leveren zowel TV als BVOD een goede return on investment (ROI). De onderstaande grafiek laat zien dat, indien we zowel de korte als lange termijn ROI per medium in kaart brengen, TV en BVOD goed presteren met, na audio, de op een na hoogste ROI-index.


BVOD is de minst risicovolle videoreclame investering

Gain Theory, EssenceMediacom, Wavemaker, en Mindshare concludeerden ook dat de variantie in effectiviteit sterk verschillend is voor de diverse vormen van reclame. De variantie geeft het risico weer op basis van de voorspelbaarheid van het uiteindelijke effect.

De gemiddelde ROI (mediaan) per medium in de databank wordt in de onderstaande figuur in het midden weergegeven met de nul-lijn (0%). De analyse laat zien hoe groot de variantie is per medium voor de ROI’s per campagne. Hoe groter de kolom, des te groter de variantie in ROI tussen de slechtste en de beste campagne en dus des te groter het risico. Campagnes met extreme uitkomsten, de zogenaamde ‘outliers’, heeft men uit deze analyse verwijderd.

BVOD is het best voorspelbare, en daarmee minst risicovolle, medium. De variantie bedraagt slechts 20% van het gemiddelde. Lineaire TV volgt vlak daarop met een gemiddelde variantie van 24%.

Het is zinvol hierbij op te merken dat een hoge variantie naar beide kanten werkt: Hoewel het een groter risico oplevert is er ook de kans op een veel hogere dan gemiddelde ROI (als ook een veel lagere ROI).


BVOD levert additioneel bereik

Uit de analyse door PwC blijkt dat BVOD gemiddeld 4% toevoegt aan het totaal bereik van lineaire TV-campagnes voor volwassenen (16+), 6% voor ABC1 en 8% voor 16-34 jarigen. Voor de top 10% best presterende campagnes is dat 9% voor volwassenen (16+), 8% voor ABC1 en 11% voor 16-34 jarigen. De belangrijkste oorzaak van dit aanvullend bereik komt omdat je met BVOD juist het middensegment van TV-kijkers bereikt, tussen lichte en zware kijkers in.

In de onderstaande figuur is het middensegment de 20-49% groep van de lineaire kijkers die bovenmatig veel BVOD kijken. Deze groep bepaalt 7% van het totale lineaire kijkgedrag maar 28% van het BVOD-kijkgedrag. In deze groep zijn aantrekkelijke doelgroepen voor adverteerders (ABC1 volwassenen 71%, 17-34 42%) oververtegenwoordigd. Uit de analyse blijkt dat de kans om iemand uit deze aantrekkelijke doelgroep met lineaire TV te bereiken 1 op 14 is. Met een BVOD-campagne is die kans veel groter 1 op 4.


BVOD mediaplanning insights

PwC identificeerde vijf mediaplanning tactieken om met de inzet van BVOD het totale TV-bereik te vergroten:

 1. Plan langere campagnes. Het BVOD-deel van TV-campagnes moet minimaal 30 dagen meelopen om het TV-bereik te optimaliseren. Campagnes die 30 tot 50 dagen lopen leveren driemaal zo veel additioneel bereik op dan campagnes korter dan 30 dagen.
 2. Schakel verschillende TV-saleshuizen in. Lichte kijkers bereik je beter als je alle saleshuizen inzet. Campagnes die gebruik maken van drie verschillende sales huizen leveren 41% meer additioneel bereik dan campagnes die gebruik maken van één saleshuis.
 3. Plan je spots rond premium TV-programma’s (Love Island ITV, Gogglebox Channel 4), of premium drama series (The Midwich Cuckoos Sky).
 4. Plan je spots in verschillende genres. Campagnes die 6 tot 10 genres inzetten leveren tweemaal zo veel additioneel bereik op dan campagnes die maar 1 tot 5 genres inzetten.
 5. Zet een ruimer tijdvak in. De peak time van BVOD is langer dan die van lineaire TV (17.30-00.30 versus lineair 20.00-23.00)

 

Deze tekst is een samenvatting door Screenforce van de resultaten van het onderzoek op basis van het artikel hierover op de Thinkbox site aangevuld met informatie uit de presentatie zelf. Je kan de pdf van de presentatie hier downloaden.

Print Friendly, PDF & Email

Vergelijkbare artikelen

Meer events

Meer vacatures

Andere Release Notes

11/04/23

Nieuw Belgisch onderzoek naar videoreclame

Onderzoek

Langere BVOD- en lineaire TV-reclames krijgen ook langere aandacht Onze Belgische collega’s van de Association of AV Media (VIA) hebben op 28 maart de resultaten

Topics: Reclame-effect, TV-reclame

03/10/22

Aandacht voor reclame: BVOD vs. YouTube vs. social

Nieuws Onderzoek

Voor reclame effectiviteit is aandacht voor reclame belangrijker dan de tijd besteed aan reclame. Maar een platform dat effectief is voor het ene merk kan

06/07/21

Track the succes: hoge effectiviteit TV-reclame dankzij kijkgedrag en fit umfeld

Nieuws Onderzoek

Screenforce Duitsland heeft onderzoeksbureau Eye Square gevraagd om vervolgonderzoek te doen op het Duitse Not all Reach is Equal onderzoek dat Karen Nelson-Field begin 2020

Topics: 2nd screening, Online Video, Reclame-effect, TV-reclame

27/03/20

Effectiviteit TV-reclame op online surfgedrag tijdens coronacrisis

Covid 19 Nieuws

Eerder deze week publiceerde SKO een rapport waarin te zien is dat de schermtijd per dag significant is gestegen ten opzichte van vorig jaar (33

Topics: Reclame-effect, TV-reclame

22/02/21

E-commerce | Deel 3: bereik e-commerce sites 21% gestegen in drie jaar tijd

Nieuws Onderzoek

Screenforce publiceert een reeks van in totaal drie artikelen over e-commerce. Het eerste artikel is 19 januari gepubliceerd en beschrijft de groei van de bruto

Topics: Reclame-effect, TV-reclame

16/01/23

Tips hoe te adverteren tijdens een recessie

Nieuws

The Global TV Group, een samenwerkingsverband van alle TV-marketingorganisaties, heeft een compilatie gepubliceerd van de belangrijkste insights over marketing tijdens een recessie. Hun belangrijkste conclusie

Topics: Reclame-effect, ROI

16 maart

Foto’s TV Jaarrapport 2022

Donderdag 16 maart presenteerde Screenforce het TV Jaarrapport van 2022. Bekijk hier alle foto’s van

30 november

Webinar: International Knowledge Exchange on Audience Measurement

Op donderdag 30 november krijgt de internationale media- en reclame-industrie een online update en de gelegenheid

5 -
6 december

The Future of TV Advertising Global 2023

Nieuwe sprekers toegevoegd Op dinsdag 5 en woensdag 6 december vindt in Londen de zesde

Data Analist Video

Talpa Network is per direct op zoek naar Data Analist Video. Als Data analist Video kom je terecht in het Data Analytics

Research & Public Affairs Expert

Ben jij een ervaren (media)onderzoeker met een liefde voor TV en video? Heb je de gave om iets ingewikkelds, makkelijk uit

Inventory Planner

Ster zoekt ter uitbreiding van het team een energieke inventory planner met een goed analytisch vermogen. Je bent verantwoordelijk voor het

Releasenote 28/11/2023 – Dashboard

Het TIP-Dashboard is een nieuw menu op de TIP-webapplicatie waarmee je in één oogopslag alle relevante gegevens over jouw campagne op één scherm te zien

Releasenote 31/3/2022 – Uitzendinstructies

De ontwikkeling van TIP is in volle gang. Om het inkoopproces nog efficiënter te maken is een nieuwe functionaliteit toegevoegd: het opgeven van uitzendinstructies voor

Release note 27/07/2021 – GRP module

TIP is het gezamenlijke TV-inkoop platform van Ster, Talpa Network, Ad Alliance of ORN. Het gebruik van TIP wordt door Screenforce kosteloos aangeboden aan bureaus

Release note 25/05/2021 – Monitoring van storingen

Op dinsdag 25 mei is TIP uitgebreid met een nieuwe functionaliteit: monitoring van storingen. Hierdoor kunnen TIP gebruikers op een geautomatiseerde wijze inzicht krijgt in

Release note 26/10/2020 – Status aangeleverde commercials

Op maandag 26 oktober is een nieuwe update doorgevoerd in TIP. Vanaf deze datum kun je de status van aangeleverde commercials bekijken. Naast dat je

Release note 01/10/2020 – TIP & tutorials

TIP bevat nu extra informatie over de uitgezonden spots en tutorials over de hoofdmenu’s. In TIP vind je een aantal belangrijke functionaliteiten die het gehele

Release note 29/05/2020 – TV-campagnes aanvragen

Vanaf mei is het mogelijk om in TIP TV-campagnes aan te vragen. Campagnes aanvragen Ga nadat je bent ingelogd in TIP naar aanvragen – nieuwe

Release note 30/01/2020 – API

TIP is uitgebreid met een interface (API) waarmee adverteerders en bureaus hun TV-campagnes direct en real time kunnen inlezen in door hun gebruikte software. Met