Nieuws

Event

Vacature

TIP Tool

05/03/15
Ruim een derde van jongeren kijkt TV via laptop

Sinds de opkomst van breedbandinternet en mobiele devices als de smartphone en de tablet hebben Nederlanders meer mogelijkheden om naar TV-programma’s en andere TV-content te kijken. 

In 2013 keek 42% jongeren van 13 jaar en ouder wel eens naar TV-programma’s via een ander apparaat dan het TV-toestel. In 2014 is dit percentage significant gestegen tot 44%. De populariteit van deze devices om naar TV-programma’s te kijken is groter onder jongeren. Zo kijkt ruim een derde (36%) van de jongeren van 13 tot 19 jaar weleens naar TV-programma’s via de laptop, bijna een kwart via de tablet (24%), en eveneens bijna een kwart via de smartphone (23%). Dit zijn enkele van de resultaten uit het Media Standaard Survey, die de organisaties voor de Nederlandse bereiksonderzoeken, NLO, NOM en SKO  voor de vierde keer hebben gerapporteerd.

De belangrijkste conclusies uit MSS 2014

  • De penetratie van digitale TV steeg van 71% in 2011 naar 84% in 2014 in de Nederlandse huishoudens.
  • In 2014 zegt 41% van de 13-plussers wel eens buitenshuis naar televisie te kijken,dat is vergelijkbaar met 2013. Jongeren kijken vaker buitenshuis TV dan ouderen. Van de jongeren van 13 tot 19 jaar kijkt 61% televisie buitenshuis, voor personen in de leeftijd tussen 20 en 34 jaar is dit percentage 57%.
  • Internettoegang nadert steeds meer de 100%. De thuislocatie heeft met bijna 94% de hoogste score, maar de sterkste groei is te zien bij ‘onderweg’. In 2011 beschikte krap 20% over mobiel internet. In 2014 is dit ruim verdubbeld naar 43%.
  • Het gebruik van internet is in 2014 verder opgelopen naar bijna 91%. Omgerekend zijn dit 12,8 miljoen mensen van 13 jaar of ouder.
  • Per week zijn we gemiddeld 14 uur online, dat is twee uur per dag.
  • Ook bij het internetten is het succes van de mobiele devices goed zichtbaar in de cijfers van de MSS. In 2011 gebruikte slechts 27% van de populatie de smartphone om het internet op te gaan, in 2014 is dit meer dan verdubbeld naar bijna 57% en overstijgt daarmee voor het eerst de PC. De tablet zit daar met 43% nog ruim onder, maar de groei is enorm. Ten opzichte van 2011 is het gebruik van de tablet voor internet meer dan vervijfvoudigd.
  • Uit de MSS cijfers blijkt dat dagbladen zich goed lenen voor het lezen op digitale platformen: in totaal leest 48% van de Nederlanders van 13 jaar en ouder wel eens digitaal. 46% een dagblad en 16% een tijdschrift.
  • Bij het radioluisteren worden de autoradio (58%) en de ‘’klassieke’’ radio/stereo installatie (51%) nog steeds veruit het vaakst genoemd, hoewel weleens luisteren via de radio/stereo installatie daalt. Weleens luisteren via de tablet is in 2014 gestegen ten opzichte van 2013 van 4,5% naar 5,4%, via de smartphone is gedaald van 13,3 naar 12,5%.

Nieuwe trends in mediagebruik

De Media Standaard Survey (MSS) wordt sinds 2011 uitgevoerd door TNS NIPO, in opdracht van de Nederlandse JIC’s. Deze gezamenlijke Establishment Survey levert normcijfers op die in de afzonderlijke bereiksonderzoeken worden gebruikt voor weging en werving. Het levert ook de definities van doelgroepen, zodat iedereen dezelfde uitgangspunten hanteert. Verder werpt de MSS een blik op nieuwe trends in mediagebruik. De uitkomsten zijn representatief voor alle huishoudens in Nederland en alle individuen van 13 jaar en ouder. In de rapportage komen resultaten van mediumgebruik op diverse locaties en platformen aan de orde. Daarnaast worden crossmediale resultaten gepresenteerd in de vorm van media-imperatives per mediumtype naar doelgroepen. In 2014 zijn 6.349 huishoudens en 5.331 personen van 13 jaar en ouder ondervraagd.

Media Standard Survey rapportage

De 32 pagina’s tellende rapportage van de Media Standaard Survey 2014 kun je hier bekijken.
Lees meer over de ontwikkelingen op de TV-markt in het rapport TV in Nederland 2014 van het SKO dat gebaseerd is op de MSS resultaten.

Print Friendly, PDF & Email

Vergelijkbare artikelen

Meer events

Meer vacatures

Andere Release Notes

14/07/22

Aftellen naar nieuwe kijkonderzoek begonnen

Persberichten

Na een periode van intensieve panelopbouw door het onderzoeksbureau Kantar, is SKO verheugd te kunnen melden dat het aftellen is begonnen: de nieuwe, verrijkte kijkcijfers

Topics: Kijkcijfers

07/07/22

Jongerenonderzoek 2022

Nieuws Onderzoek

Het gedrag van jongeren onder de loep Mediahuis, Wayne Parker Kent en MediaTest presenteren de 6e editie van hun befaamde jaarlijkse Jongerenonderzoek. Wij delen hier

Topics: Jongeren en media

20/06/22

The New Life of The Living Room: Onderzoek RTL AdConnect naar gebruik van het TV-scherm

Nieuws Onderzoek

In Nederland zijn Smart TV’s, smartphones en tablet om regelmatig videocontent mee te bekijken populairder dan in alle overige Europese landen. RTL AdConnect en SmartClip

Topics: Online Video, Reclame-effect, TV-reclame

Data Analist

Binnen het Data & Strategy team houden we ons onder andere bezig met het leveren

Commercial Traffic & AVS Specialist

Commercial traffic & AVS vormt samen met Campaign Planning het Sales Operations team. En sámen

Manager Public Affairs Benelux

Discovery Networks is één van de toonaangevende concerns in de media-entertainmentindustrie. In Amsterdam werken we

15 december

Nationaal Reclamerechtcongres 2022 – donderdag 15 december

Een dag vol netwerkmogelijkheden, actuele onderwerpen en een boeiende mix aan sprekers: dat is het

12 januari

Koffiedik Kijken 2022

Op donderdag 12 januari komt de marketingcommunicatie-industrie samen in het Koninklijk instituut voor de Tropen

Release note 30/01/2020 – API

TIP is uitgebreid met een interface (API) waarmee adverteerders en bureaus hun TV-campagnes direct en