Nieuws

Event

Vacature

TIP Tool

14/10/15
Television International Key Facts 2015

IP Network en de RTL Group hebben de Television International Key Facts van 2015 gepresenteerd. Het TV-jaarboek is een interactieve database met gegevens over 35 Europese landen en Brazilië, China, Japan en de Verenigde Staten.

De editie van dit jaar richt zich op het thema ‘In de wereld van video draait alles om TV’. Ondanks het ‘digitale tijdperk’ is TV nog altijd de favoriet van het grote publiek, en de digitale revolutie betekent voor TV interessante nieuwe uitdagingen op het gebied van inhoud, kijkcijfermetingen en reclame.

In 2014 bleef de gemiddelde kijktijd in Europa stijgen: gemiddeld +3 minuten
In Europa steeg de gemiddelde dagelijkse kijktijd met drie minuten naar drie uur en 57 minuten per dag*. Dit is de langste kijktijd die ooit is gemeten in de Television International Key Facts.

Wereldwijd is de kijktijd met drie uur en 13 minuten per dag min of meer stabiel. De Europese kijktijd ligt boven het gemiddelde, terwijl Noord-Amerika en het Midden-Oosten met respectievelijk vier uur en 37 minuten en vier uur en 29 minuten per dag nog langer kijken. Op de Europese primetime – maandag tot en met vrijdag rond 21.15 uur – kijken er 276 miljoen mensen TV.

Hoogste TV-consumptie Roemenië
De hoogste TV-consumptie is voor het derde jaar op rij gemeten in Roemenië, met gemiddeld vijf uur en 40 minuten per dag. De hoogste stijging ten opzichte van het afgelopen jaar is gemeten in Polen: 13 minuten meer dan in 2013, bij een totale kijktijd van vier uur en 20 minuten.

In Duitsland was de kijktijd met drie uur en 41 minuten stabiel; Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hadden beide hetzelfde gemiddelde. In Zuid-België steeg de kijktijd met drie minuten (tot drie uur en 53 minuten) en in Noord-België met vier minuten (tot drie uur en 21 minuten).

Live-evenementen blijven publiekstrekkers

De finale van het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië was in Duitsland goed voor het hoogste kijkcijfer ooit; bijna 35 miljoen Duitsers zaten aan de buis gekluisterd, goed voor een marktaandeel van 86 procent (exclusief alle mensen die buitenshuis keken).

De grote nationale evenementen trekken ieder jaar het grootste publiek. In 2014 werd de jaarlijkse viering van het Chinese nieuwjaar bekeken door 210 miljoen mensen, en de Super Bowl was in de VS goed voor 113 miljoen kijkers.

Apparatuur: nieuwe apparaten worden steeds meer gebruikt

 

In Europa steeg de doordringingsgraad van de smartphone tot 67 procent (tegen 53 procent in 2013). In Denemarken, Finland en Estland heeft dat percentage de 100 al gehaald.

Programmatrends: innovatie en sociale experimenten

Op het gebied van fictie en dramaseries zijn er twee trends zichtbaar. Lokale series en producties worden steeds populairder, zoals Deutschland 83 (RTL Television), Broadchurch (ITV) en Refugiados (Antena 3). Daarnaast is er wereldwijd een grote stijging van donkere en verontrustende producties, vaak gebaseerd op waargebeurde verhalen, zoals The Missing (VK) en Under Suspicion (Spanje). Ook historische thema’s worden steeds populairder.

Ook gefilmde sociale experimenten doen het goed. Mensen worden in ongebruikelijke situaties gezet, vaak zonder dat er prijzengeld te winnen valt, zoals bij Ja Jan (België), Klædt af (Denemarken) en 10,000BC (VK), een BBC-productie.

Technische innovaties in de documentairesector hebben het genre een nieuwe impuls gegeven. 3D-, 4K- of 8K-beelden hebben programma’s over natuur en het dierenrijk nieuw leven ingeblazen.

Entertainment blijft zichzelf vernieuwen. Hoewel de talent- en realityshows die van oudsher al sterk waren (Got Talent, Your Face Sounds Familiar, The Voice) nog altijd een zeer groot publiek trekken, zijn er ook ongebruikelijke, vreemde en grappige nieuwe concepten ontwikkeld zoals Popster, Skin Wars, Man v Fly, Wild Things and Labor Games.

* Cijfers voor alle personen, tenzij anders vermeld.

Print Friendly, PDF & Email

Vergelijkbare artikelen

Meer events

Meer vacatures

Andere Release Notes

14/07/22

Aftellen naar nieuwe kijkonderzoek begonnen

Persberichten

Na een periode van intensieve panelopbouw door het onderzoeksbureau Kantar, is SKO verheugd te kunnen melden dat het aftellen is begonnen: de nieuwe, verrijkte kijkcijfers

Topics: Kijkcijfers

11/03/22

Verslag TV Jaarrapport 2021 | TV reclame in 2021 naar recordomzet

Nieuws

Op woensdag 9 maart vond de presentatie van het Screenforce TV Jaarrapport 2021 plaats. Wil jij de presentaties nog eens terugkijken? Of kon je er toch

Topics: Kijkcijfers, Mediabestedingen, Online Video, Reclame-effect, TV Jaarrapport, TV-reclame

10/01/22

SKO Jaaroverzicht 2021

Nieuws Persberichten

De Nederlander keek in 2021 gemiddeld 154 minuten per dag naar televisiezenders (2 uur en 34 minuten); dit is 6 minuten minder dan in 2020.

Topics: Kijkcijfers

Manager Public Affairs Benelux

Discovery Networks is één van de toonaangevende concerns in de media-entertainmentindustrie. In Amsterdam werken we

B2B Marketing Manager Events

Het B2B Marketing team is onderdeel van het saleshuis Media Solutions en heeft als doel

Senior Creatief Strateeg

Ben jij die allround Senior Creatief Strateeg die voor ambitieuze adverteerders van Nederland wil werken?

6 -
7 december

The Future of TV Advertising Global

Op dinsdag 6 en woensdag 7 december keert The Future of TV Advertising Global –

15 december

Nationaal Reclamerechtcongres 2022 – donderdag 15 december

Een dag vol netwerkmogelijkheden, actuele onderwerpen en een boeiende mix aan sprekers: dat is het

12 januari

Koffiedik Kijken 2022

Op donderdag 12 januari komt de marketingcommunicatie-industrie samen in het Koninklijk instituut voor de Tropen

Release note 30/01/2020 – API

TIP is uitgebreid met een interface (API) waarmee adverteerders en bureaus hun TV-campagnes direct en