Nieuws

Event

Vacature

TIP Tool

15/02/19
SKO publiceert trendrapport ‘TV in Nederland 2018’

De TV blijft een belangrijke plek behouden in het Nederlandse huishouden. Toegang tot internet via het TV-toestel neemt nog steeds toe. Ook het bezit van smartphones blijft doorgroeien. Dit blijkt uit de resultaten van de Media Standaard Survey 2018 (MMS) die door SKO zijn gepubliceerd. 

Het onderzoek wordt door Kantar TNS uitgevoerd in opdracht van de organisaties die verantwoordelijk zijn voor de belangrijkste mediabereiksonderzoeken. In 2018 zijn 6.249 huishoudens en 5.108 personen van 13 jaar en ouder ondervraagd.

Vrijwel alle huishoudens zijn in het bezit van één of meer televisies
In 2018 heeft 96% van de Nederlandse huishoudens een TV in gebruik. Daarmee blijft de televisie een zeer belangrijke plek behouden in het huishouden. De groei van mobiele apparaten stabiliseert in 2018. Ruim driekwart van de huishoudens heeft een laptop (79%). 65% bezit een tablet. De penetratie van smartphones is in 2018 wederom toegenomen. 88% van de Nederlanders heeft een smartphone. Binnen de leeftijdsgroep van 65 jaar en ouder is het bezit van een smartphone ten opzichte van 2017 het sterkst toegenomen; van 50% in 2017 naar 60% in 2018.

Digitaliteit in Nederlandse huishoudens blijft stabiel, internettoegang via TV neemt toe
89% van de huishoudens heeft de mogelijkheid om digitaal televisie te kijken, waarbij digitale ontvangst via een decoder van kabelmaatschappijen het meest voorkomt met 52%. Analoge ontvangst daalt in 2018 verder naar 12%. Het percentage huishoudens met internettoegang via een TV-toestel groeit van 44% naar 47% in 2018. 44% van de Nederlandse huishoudens bezit inmiddels een smart TV. Ook via randapparaten zijn huishoudens in toenemende mate verbonden met het internet. Zo is er ten opzichte van 2017 een stijging van het percentage huishoudens met een mediacenter of dongle (bijvoorbeeld Apple TV of Chromecast), van 15% naar 20% in 2018.

Daling van opnameapparatuur aangesloten op TV’s zet door, bezit spelcomputers stabiel
Er is een dalende trend in het bezit van DVD-speler, -recorders en videorecorders binnen Nederlandse huishoudens. Het aantal huishoudens met een aangesloten DVD-speler op het TV-toestel daalt van 44% in 2017 naar 40% in 2018. In 2018 heeft 9% van de huishoudens nog een videorecorder staan, 5% heeft een DVD-recorder met harddisk, en 5% een DVD-recorder zonder harddisk. De populariteit van spelcomputers, bijvoorbeeld Xbox of Playstation, blijft stabiel met 26%. Binnen de leeftijdsgroep 13 tot 19-jarigen heeft 51% een spelcomputer.

Sjoerd Pennekamp (directeur SKO): “Deze cijfers laten zien dat de televisie nog steeds een belangrijke plek heeft in Nederlandse huishoudens. Wel zien we een verdere toename van Smart TV’s en mediacenters die zijn aangesloten op de televisie. Deze nieuwe apparaten maken nieuwe vormen van kijkgedrag mogelijk. Het is voor de Stichting Kijkonderzoek van belang om hierop in te blijven spelen.”

Het volledige trendrapport ‘TV in Nederland 2018’ is te vinden op Kijkonderzoek.nl/tv-in-nederland

Print Friendly, PDF & Email

Vergelijkbare artikelen

Meer events

Meer vacatures

Andere Release Notes

Manager Public Affairs Benelux

Discovery Networks is één van de toonaangevende concerns in de media-entertainmentindustrie. In Amsterdam werken we

B2B Marketing Manager Events

Het B2B Marketing team is onderdeel van het saleshuis Media Solutions en heeft als doel

Senior Creatief Strateeg

Ben jij die allround Senior Creatief Strateeg die voor ambitieuze adverteerders van Nederland wil werken?

6 -
7 december

The Future of TV Advertising Global

Op dinsdag 6 en woensdag 7 december keert The Future of TV Advertising Global –

15 december

Nationaal Reclamerechtcongres 2022 – donderdag 15 december

Een dag vol netwerkmogelijkheden, actuele onderwerpen en een boeiende mix aan sprekers: dat is het

12 januari

Koffiedik Kijken 2022

Op donderdag 12 januari komt de marketingcommunicatie-industrie samen in het Koninklijk instituut voor de Tropen

Release note 30/01/2020 – API

TIP is uitgebreid met een interface (API) waarmee adverteerders en bureaus hun TV-campagnes direct en