Nieuws

Event

Vacature

TIP Tool

27/01/20
TV-content zet vaker aan tot online surfgedrag

Video Highlights Trends in Digitale Media 2019 onderzoek

TV-content, iets dat men op TV heeft gezien, brengt consumenten steeds vaker in beweging. Als men op het internet surft tijdens het TV-kijken, is dat steeds vaker naar aanleiding van TV-content. In 2019 geldt dit voor 61% van de Nederlanders. In 2018 was dit nog 54%. Ook bij het doen van online aankopen tijdens het TV-kijken is TV-content vaak de reden. Eén op de vijf consumenten doet dit. De Smart TV wordt zowel in bezit als in gebruik steeds meer een vast onderdeel in de Nederlandse huishoudens. Van alle huishoudens beschikt meer dan de helft over een Smart TV. In meer dan 54% van deze huishoudens is dit een Samsung. Niet de hoogte van de kosten of de scherpte van de aanbieding maar de mogelijkheid om te kijken waar en wanneer je wilt en het grote aanbod aan films en series blijken de belangrijkste redenen te zijn voor het gebruik van Video On Demand-platforms. Dit zijn enkele uitkomsten van de nieuwste editie van het Trends in Digitale Media onderzoek van GfK. Screenforce presenteert de video highlights.

Bezit Smart TV blijft groeien
Van alle Nederlanders bezit 52% een Smart TV. Het grootste merk in dit segment is Samsung, dat goed is voor 54% van het smart TV bezit. Philips en LG volgen op grote afstand met respectievelijk 17% en 16% aandeel. Het voordeel van een smart TV is dat je toegang krijgt tot online platforms op je TV-toestel. Ditzelfde effect kun je ook bewerkstelligen door de aansluiting van een mediacenter op je TV. Van alle ondervraagden heeft 21% er een aangesloten. De grootste merken hierin zijn Google Chromecast (73% onder de bezitters) en Apple TV (23% onder de bezitters).

Apps van Videoland, Fox Sports en Netflix meest geïnstalleerd; YouTube minder gebruikt
YouTube, Netflix en Videoland zijn de meest geïnstalleerde video apps op de smartphone en tablet. YouTube wordt relatief vaker bekeken op de smartphone en Netflix en Videoland relatief vaker op de tablet. De gouden regel gaat hier dus wederom op: hoe langer de (meeste) content, hoe groter het scherm. De gebruikers van de bekende video-apps laten een opvallend beeld zien. Netflix blijft doorgroeien en wordt nu door 51% van de respondenten gebruikt. Opvallend is dat het gebruik van de apps van YouTube en NPO Start gedaald zijn in 2019. Het belangrijkst apparaat voor de VOD-platforms is het TV-toestel. Disney+, Netflix, Videoland, NLZiet en HBO, allemaal worden ze veruit het meest geconsumeerd via het TV-toestel.

TV zet steeds vaker aan tot surfen
TV activeert de kijker. Als men tijdens het TV-kijken online surft is dat vaak (12%) of soms (49%) naar aanleiding van iets dat men op TV heeft gezien. Vorig jaar waren deze percentages lager. Online aankopen doen tijdens het TV-kijken is eveneens regelmatig naar aanleiding van iets dat men op TV heeft gezien: in 2019 vaak 2% en soms 16%.

TV-kijken via de smartphone neemt verder toe
De digitale kijker kijkt naar TV-programma’s op diverse apparaten. Hij kijkt het vaakst via het TV-toestel. Dit percentage is al jaren stabiel rond de 91%. Het gebruik van de smartphone als device om TV te kijken neemt verder toe en is nu bijna net zo groot als de tablet. Screenforce ziet dit ook terug in de cijfers die zij van de distributeurs krijgen over het aantal TV live streams dat door hun abonnees geconsumeerd wordt. De daling van PC en de laptop voor het kijken van TV zet verder door. Toch wordt de laptop nog net zo vaak gebruikt als de smartphone en tablet.

Muziek is de belangrijkste videocategorie op YouTube
Uit de 2019 editie van Trends In Digitale Media blijkt dat YouTube video’s meer op smartphones dan op tablets of andere devices geconsumeerd worden. De meest populaire videocategorie op YouTube is by far muziek. Van de respondenten bekijkt of beluisterd 67% YouTube muziekvideo’s. Op nummer 2 staan de tutorial video’s met 29%. Muziek is ook de langste bekeken categorie op YouTube. Respondenten kijken gemiddeld 48 minuten per week, gevolgd door influencers die 13 minuten kijktijd per week krijgen.

Nederlands zijn niet gevoelig voor aantrekkelijke aanbieding voor VOD abonnement
Voor Nederlanders die gebruik maken van betaalde videodiensten zijn de belangrijkste redenen: (1) ontspanning, (2) de mogelijkheid om te kijken waar en wanneer je wilt en (3) toegang tot een groot aanbod. Opvallend is dat Nederlanders de kosten of aanbieding van een abonnement, bingewatchen en de mogelijkheid om vooruit te kijken over het algemeen niet heel belangrijk vinden. Deze redenen staan helemaal onderaan qua prioriteiten. Men stelt het wel op prijs dat het gebruik van RTL XL, RTL Telekids, KIJK, YouTube, NPO Start en NPO Zapp gratis is.

Print Friendly, PDF & Email

Vergelijkbare artikelen

Meer events

Meer vacatures

Andere Release Notes

30/04/19

Hoe gaan kinderen van 3 tot 9 jaar om met media

Nieuws Onderzoek

Mediabureau Stroom uit Rotterdam onderzoekt elke twee jaar hoe kinderen in de leeftijd van 3 tot 9 jaar met media omgaan. Waar het mediagedrag van

Topics: Jongeren en media

26/03/19

TV-reclamemarkt komt in 2018 uit op €821 miljoen

Nieuws Persberichten

De TV-reclamemarkt is in 2018, na aftrek van bureaucommissie, uitgekomen op € 821 miljoen. Hiermee stijgt de markt met 3% in vergelijking met 2017. De

Topics: Jongeren en media, Kijkcijfers, Mediabestedingen, Online Video, TV Jaarrapport, TV-reclame

Projectmanager – Talpa Media Solutions

Heb je oog voor zowel hoofdlijnen als details? Ben je oplossingsgericht en ga je geen uitdaging uit de

TV Planner/Campaign Manager

Ben je secuur, kan je de juiste prioriteiten stellen en vind je het werken met

Digital Video Specialist

Ben jij die Digital Video Advertising Specialist die voor ambitieuze online adverteerders van Nederland wil

16 maart

Foto’s TV Jaarrapport 2022

Donderdag 16 maart presenteerde Screenforce het TV Jaarrapport van 2022. Bekijk hier alle foto’s van

23 maart

TV Masters | Screenforce

Speciaal voor startende mediaprofessionals aan adverteerders- of bureaukant organiseert Screenforce voor de derde keer TV Masters.

6 april

Kantar BrandZ Top 30 Meest waardevolle Nederlandse Merken

Tijdens deze feestelijke middag maakt Kantar niet alleen de Top 30 bekend en worden de

Release note 30/01/2020 – API

TIP is uitgebreid met een interface (API) waarmee adverteerders en bureaus hun TV-campagnes direct en