Nieuws

Event

Vacature

TIP Tool

13/07/16
Twitteren over TV-programma’s positief voor reclameherinnering

De algemene conclusie van multitasking-onderzoek is dat kijkers zich minder herinneren van bijvoorbeeld een TV-programma, als zij tegelijkertijd iets anders doen. Dat blijkt niet altijd zo te zijn. Als kijkers gestimuleerd worden om actief over een programma te praten, via social media of Twitter, heeft het juist een positief effect op de reclameherinnering. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in het Journal of Advertising.

Multitasking zou altijd negatief effect hebben op de herinnering
De algemene conclusie van multitaskingonderzoek is kijkers zich minder herinneren, van bijvoorbeeld een televisieprogramma, als zij tegelijkertijd iets anders doen. De verklaring hiervoor is dat het aantal cognitieve capaciteiten van mensen beperkt. Als je ondertussen echter ook iets anders doet, zoals twitteren, dan moet je de cognitieve capaciteiten verdelen over zowel de reclame als de tweets. Hierdoor herinner je uiteindelijk minder van beide boodschappen, dan wanneer je ze allebei los had bekeken. Als adverteerder lijk je dus niet te willen dat mensen tijdens de reclame ook twitteren. Steeds vaker doen mensen echter andere dingen tijdens het TV-kijken. Daarom is het nodig om factoren te onderzoeken die mensen kunnen helpen bij herinnering.

Onderzoek maakt onderscheid tussen gerelateerde en niet gerelateerde tweets
In het onderzoek worden twee factoren onderzocht. De invloed van tweets en tekstberichten versturen/lezen en in hoeverre deze berichten gerelateerd zijn aan het TV-programma of niet. De onderzoekers kijken naar de herinnering van merken langs de zijlijn van een voetbalwedstrijd die de avond van te voren is uitgezonden op TV. Zij vergelijken hierbij mensen die 1) berichtjes hadden verstuurd die gerelateerd waren aan de wedstrijd, 2) berichtjes hadden gelezen die gerelateerd waren aan de wedstrijd, 3) berichtjes hadden verstuurd die niet gerelateerd waren aan de wedstrijd, en 4) berichtjes hadden gelezen die niet gerelateerd waren aan de wedstrijd. Hierdoor kunnen ze onderzoeken of er een verschil is in het effect op merkherinnering tussen verschillende vormen van multitasken. Het onderzoek is online ingevuld door 179 studenten.

Positief effect als kijkers gestimuleerd worden actief over het programma te praten
De resultaten van het onderzoek laten zien dat de herinnering en de herkenning van de merken uit de voetbalwedstrijd het grootste is als mensen tijdens de voetbalwedstrijd berichten versturen die te maken hebben met de voetbalwedstrijd in vergelijking met de andere drie groepen. Het onderzoek laat dus zien dat multitasking niet alleen maar slechte invloed heeft op de merkherinnering van kijkers. Het kan zelfs zo zijn dat het een positief gevolg heeft, maar alleen als kijkers worden gestimuleerd om actief over het TV-programma te praten.

Social media slim inzetten is uitdaging voor programmamakers en marketeers
Hier ligt de uitdaging voor TV-programmamakers en marketeers. Om een zo groot mogelijke reclame-impact te creëren zullen social media op een slimme manier moeten worden ingezet. Betrek kijkers bij het programma en stimuleer de dialoog. Dit zal uiteindelijk positief uitpakken voor de herinnering van de merken in het programma.

Deze tekst is een bewerking door Screenforce van de blog op de site van SWOCC van Claire Segijn, promovendus bij de afdeling Persuasieve Communicatie aan de UvA. Het volledige artikel is getiteld ‘Don’t distract me when I’m media multitasking: Toward a theory for raising advertising recall and recognition’ en staat in nummer 45 van het Journal of Advertising.

Print Friendly, PDF & Email

Vergelijkbare artikelen

Meer events

Meer vacatures

Andere Release Notes

02/08/22

The Global TV Group: vier onderzoeken die internationale aandacht verdienen

Nieuws Onderzoek

The Global TV Group, een samenwerkingsverband van alle TV-marketingorganisaties, heeft een compilatie gepubliceerd van de meest recente TV-onderzoeken. De compilatie focust op vier onderzoeken die

Topics: Reclame-effect, ROI

01/08/22

2022 update WARC whitepaper ‘The Anatomy of Effectiveness’

Nieuws

In 2019 heeft WARC, het internationale instituut voor marketing intelligence, de eerste whitepaper met als titel ‘The Anatomy of Effectiveness’ gepubliceerd. Daarin wordt de vraag

Topics: Reclame-effect, ROI, TV-reclame

19/07/22

Aandacht elasticiteit: De kip of ei vraag van de aandachteconomie

Nieuws Onderzoek

In haar blog voor The Media Leader legt Karen Nelson-Field uit dat de vraag wat het belangrijkste is voor de effectiviteit van een campagne, media

Topics: Reclame-effect, ROI

Projectcoördinator

Heb je oog voor zowel hoofdlijnen als details? Ben je oplossingsgericht en ga je geen

PR Manager

Paramount Global (NASDAQ: PARA, PARAA) is a leading global media and entertainment company that creates

(Junior) Digital Campaign Manager

Talpa Media Solutions is de verkooporganisatie voor vier Nederlandse commerciële televisiezenders SBS6, Net5, Veronica, SBS9

6 september

Cross Media Café: Nieuwsvoorziening van de Toekomst

Op dinsdag 6 september organiseren we in samenwerking met Beeld & Geluid weer een gloednieuw

9 -
12 september

IBC 2022

Van 9-12 september 2022 is de International Broadcasting Convention, ’s werelds meest invloedrijke media, entertainment

15 september

Ster Focus

Tijdens Ster Focus blikken we op donderdag 15 september tijdens een online sessie van 12.00

Release note 30/01/2020 – API

TIP is uitgebreid met een interface (API) waarmee adverteerders en bureaus hun TV-campagnes direct en