De Global TV Group heeft een nieuwe update gepubliceerd van het Global TV Deck. De organisatie – bestaande uit broadcasters en salesorganisaties – heeft in 2017 voor het eerst een overzicht gemaakt van de wereldwijde cijfers over TV. Dit jaar is het overzicht geüpdatet met de meest recente wereldwijde TV-consumptiecijfers van 16 landen.
Wereldwijde cijfers voor zesde keer verzameld
Het Global TV Deck biedt een compact overzicht met nieuwe inzichten om de gebruikers van de databank met onderzoek- en bereikcijfers ervan te overtuigen dat TV een niet te onderschatten reclamemedium is en dat TV en online samen nog krachtiger zijn. Sinds de eerste uitgave in 2017 is het Global TV Deck vijfmaal geüpdatet. Dit jaar is het Global TV Deck geüpdatet met TV-consumptie cijfers uit 16 landen wereldwijd.
Total TV domineert de Nederlandse videomarkt
Het deck geeft inzicht in de sterke positie die ‘Total TV’ wereldwijd inneemt. Onder Total TV verstaan we het kijken naar alle vormen van broadcaster TV content. Dat kan live of uitgesteld TV kijken zijn via het TV-scherm of ook on demand (BVOD) of online TV-content kijken via andere online devices. In de onderstaande figuur staan de cijfers voor geheel 2023 voor de Nederlandse videomarkt. Het zijn de gecombineerde cijfers van het SKO Kijkonderzoek, het NMO kijkonderzoek en het GfK GXL online bereikonderzoek. Personen van 13 jaar en ouder kijken in Nederland gemiddeld 208 minuten per dag naar alle verschillende soorten van videocontent, inclusief social media. Van deze kijktijd is ruim 70% kijktijd naar Total TV content.
Ook wereldwijd domineert Total TV
Gemiddeld over de 16 gerapporteerde landen wordt ruim tweedere (68%) van de totale kijktijd naar videocontent besteed aan Total TV content. Het percentage Total TV ligt in Nederland met 71% hoger dan het wereldwijd gemiddelde. Landen die internationaal gezien het hoogste scoren, met boven de 80% Total TV aandeel, zijn Polen en Zwitserland (beide 81%). Landen die internationaal gezien het laagste scoren, met minder dan 50% Total TV aandeel, zijn Zweden (48%) en de Verenigde Staten (47%). Dit zijn de enige twee landen waar Total TV onder de 50% scoort. Alhoewel het videolandschap steeds gecompliceerder, meer gefragmenteerd en competitiever is geworden is TV dus nog steeds het dominante platform in het overgrote deel van de landen.
Opvallend is dat in Zweden dat aandeel Total TV gestabiliseerd is ten opzichte van de vorige meting. In het Verenigd Koninkrijk is zelfs een kentering zichtbaar. Waar Total TV bij de vorige rapportage nog op 60% lag, is dat inmiddels gestegen naar ruim 63%.
Tijd besteedt aan SVOD platforms in Engeland en Zweden gedaald
Met de disruptie die het videolandschap op dit moment doormaakt is het interessant om alle ontwikkelingen te volgen. Waar veel kijkers de weg naar streaming platforms weten te vinden, verklaart menigeen het ophanden zijnde einde van TV. Toch zie je in een aantal landen dat deze trend zich stabiliseert of zelfs lichtelijk herstelt. Waar Total TV in Zweden stabiliseert en in het Verenigd Koninkrijk zelfs herstel laat zien, zie je in beide landen een daling van het kijkaandeel van SVOD. In Zweden is die daling één procent, naar 24%. In het Verenigd Koninkrijk zelfs 3%, naar 11%.
Samengevat
Deze interessante – misschien contra-intuïtieve – nieuwe data over video-consumptie in 16 landen tonen de blijvende populariteit, aanwezigheid en kracht van tv over de hele wereld. Hoewel TV tegenwoordig dankzij de digitalisering op veel manieren kan worden bekeken – of het nu wordt uitgezonden of gestreamd, live of on demand – heeft de digitale transformatie niets afgedaan aan het vermogen om de aandacht te trekken. In feite maakt de digitale uitbreiding TV nog sterker en nog aantrekkelijker voor zowel kijkers als adverteerders, met nieuwe technologieën die TV-bedrijven in staat stellen om nieuwe creatieve en commerciële wegen in te slaan.
Deze tekst is een samenvatting door Screenforce van de update van het TV deck. Je kan de pdf van het deck hier downloaden.
Over de Global TV Group
De Global TV Group is een samenwerkingsverband van broadcasters en sales houses in Europa, de VS, Canada, Australië en Latijns-Amerika, met als gezamenlijk doel het promoten van TV. http://www.theglobaltvgroup.com/