Nieuws

Event

Vacature

TIP Tool

09/05/22
Kantar creative effectiveness awards 2022

Kantar heeft de winnaars van de Kantar Creative Effectiveness Awards 2022 bekend gemaakt: ’s werelds beste TV, outdoor en digital reclames, gekozen door consumenten. De verkiezing is gebaseerd op de meer dan 13.000 reclames die Kantar in 2021 wereldwijd testte in meer dan 17 verschillende markten voor zijn klanten. Kantar signaleert in het rapport 5 actuele drivers voor succesvolle reclames zoals ‘TV-reclames gaan social’ en ‘show don’t tell’. Naast deze actuele drivers blijven volgens Kantar ook nog steeds de basisregels voor reclame van kracht, zoals bijvoorbeeld ‘zorg dat je opvalt’ en ‘praat met je klant’.

Insights gebaseerd op onderzoek voor adverteerders
Dankzij de samenwerkingen met zijn klanten weet Kantar precies hoe adverteerders hun creatives kunnen optimaliseren tot effectieve en creatieve reclames. Deze reclames zorgen niet alleen voor sales op de korte termijn, maar ook voor merkgroei op lange termijn.

De 5 actuele drivers voor succesvolle reclames
Kantar heeft voor het rapport geanalyseerd welke creatieve elementen van de winnaars dit jaar ervoor zorgen dat zij bijzonder opvallen en wat hen definieert als ‘de meest creatieve en effectieve reclames’. Zo zijn er cases die creatieve elementen van social media doorvertalen in hun TV-commercials. Qua lengte variëren de winnende online en TV-commercials tussen de 6 en 126 seconden. Sommige creatieve strategieën zorgen ervoor dat reclames wereldwijd worden gedeeld. Er zijn cases die een traditionele aanpak gebruiken op een nieuwe en inventieve manier, bijvoorbeeld het product laten zien of de mensen laten lachen. En er zijn adverteerders die op een vindingrijke manier hun reclames op laten vallen tussen de reclames binnen hun categorie.

Dit zijn volgens Kantar de 5 actuele ‘strategic sparks’ die de drivers vormen voor succesvolle reclames. De commercials zijn hierna te bekijken.

1. TV-reclames gaan social
TV-reclames maken gebruik van social media kenmerken om aansluiting te zoeken bij de onlinewereld en de thema’s daarbinnen. Een goed voorbeeld is TV-commercial winnaar #8 waarin de jongeren hun ‘animatie tong’ laten dansen op de nieuwe smaak van Chupa Chups. Of winnaar #6 waarbij de Disney Encanto animatie wordt afgewisseld met de live familiebeelden. En winnaar #2 Martell Cognac die gebruikt maakt van Metaverse achtige elementen.

2. Elke seconde telt
Online reclames maken handig gebruik van de verschillende lengtes die je online kunt inzetten. Zo kun je in slechts 6 seconden uitleggen hoe gemakkelijk een Amerikaanse banken-app werkt of in 2 minuten en 6 seconden (de langste reclame van alle winnaars) je Colombiaanse biermerk positioneren.

3. Global strategie local vertaling
Het is geen eenvoudige taak om een sterk wereldwijd merk te bouwen maar het is ook belangrijk dat je deze wereldwijde positionering lokaal vertaald. Als voorbeeld geeft Kantar de drie lokale vertalingen van de Johny Walker ‘Keep walking’ slogan in Mexico, Engeland en Thailand, waaronder de Mexicaanse TV-commercial winnaar #3.

4. Show don’t tell
Het is vaak effectiever om een product- of merkeigenschap te laten zien in een commercial dan om dit te vertellen. Als voorbeelden noemt Kantar de TV-commercial van winnaar #1 bouwketen Mitre 10 die duidelijk maakt dat klussen tot verbroedering tussen mannen leidt en winnaar #5 de L’Oreal TV-commercial die laat zien hoe snel en gemakkelijk je grijs haar kunt bijkleuren.

5. Make them smile
Lachen is de beste medicijn zegt men en humor werkt volgens Kantar dan ook uitstekend in reclames. Een van de voorbeelden die Kantar geeft in hun rapport is winnaar #4 de Amazon Prime Video TV-commercial met verschillende zangers die al zingend uit een vliegtuig springen.

Top 10 TV ads
De winnaars van dit jaar in de TV-categorie omvatten negen markten en acht branches, van Nigeria tot Nieuw-Zeeland, van lolly’s tot dubbele beglazing. Ze demonstreren allemaal de kracht van TV-content om sales te stimuleren en merken te bouwen.

1. Mitre – 10 With you all the way
Deze commercial door FCB New Zealand voor bouwmarkt Mitre 10 laat op een humoristische wijze zien hoe klussen leidt tot een verbroedering tussen mannen.

2. Martell X Davido – Be The Standout Swift
In deze lange 60 seconden commercial van BBH London voor Martell Blue Swift Cognac Nigeria legt zanger/songwriter/producer Davido uit dat je de moed moet hebben om je eigen koers te varen en dat je je niet moet aanpassen aan de standaard verwachtingen vanuit de maatschappij.

3. Johnnie Walker – Keep Walking
In deze qua muziek en beelden uiterst creatieve commercial van Anomaly voor Johnnie Walker Mexico wordt er een ‘keep walking’ medley van verschillende popsongs gemaakt.

4. Prime Video – Vola Con Noi | Sanremo 2021
In deze Italiaanse commercial van CYW voor Prime Video wordt humoristisch ingespeeld op het klassieke San Remo Songfestival nummer ‘Volare’

5. L’Oréal Paris Men Expert One-Twist Hair Colour
In deze korte 20 seconden commercial van McCann Paris voor L’Oréal Men Expert One-Twist Hair Colour figureert acteur Nikolai Coster-Waldau als geheim agent Silver die laat zien hoe gemakkelijk je grijs haar in vijf minuten kunt bijkleuren.

6. Bring Home the Magic of Care with Whirlpool®
In deze deels geanimeerde commercial door Digitas/Soapbox Films voor Whirlpool Amerika haakt Whirlpool aan bij het Disney Encanto ‘Care is Magic’ thema.

7. Cadbury ChocoBakes Cake – Night Time | Share your #KhushiNahiChuppegi moment
In deze commercial van Ogilvy voor Cadbury Chocobakes Cakes India wordt kijkers gevraagd om hun favoriete #snackmoment te delen.

8. Chupa Chups XXL Flavour Playlist. Pon tu lengua a bailar
In deze Spaanse commercials voor Chupa Chups XXL worden jongeren opgeroepen om hun mond te openen en hun tong te laten dansen op de nieuwe smaak van Chupa Chups.

9. Galaxy Book: Welcome to the Museum of Laptops | Samsung
In deze commercial door BBH voor Samsung Samsung Galaxy Book Brazilië wordt in rondleiding door een museum met oude laptops duidelijk hoe ouderwets de voorlopers van de Galaxy Book waren.

10. 24/7 Weather Protection with Pella Windows and Doors
In deze commercial van Eleven voor Pella ramen en deuren Amerika wordt duidelijk gemaakt dat de Pella dubbelle fiberglass ramen bestand zijn tegen elk weertype.

Conclusie
De winnaars van de Kantar Creative Effectiveness Awards tonen aan dat bureaus en adverteerders zich uitstekend kunnen aanpassen aan een veranderende wereld: zij passen creativiteit toe in nieuwe mediaformats die snel digitaliseren. De vijf door Kantar gesignaleerde actuele ‘strategic sparks’ illustreren hoe reclame kan opvallen. Maar volgens Kantar blijven de basisprincipes van reclame ook nog steeds gelden. Deze hebben ze vorig jaar gedefinieerd in de ‘5 habits of highly effective advertisers’:

  1. Zorg dat je opvalt
  2. Stel je merk centraal
  3. Wees verschillend van je concurrent
  4. Zorg voor emotionele respons
  5. Praat met je klanten

 

Deze tekst is een samenvatting door Screenforce van de publicatie van Kantar aangevuld met informatie uit de online webinar presentatie in april. Je kunt hier de video’s met de TV, print/outdoor en digital reclame winnaars bekijken en de pdf van het rapport downloaden.

Print Friendly, PDF & Email

Vergelijkbare artikelen

Meer events

Meer vacatures

Andere Release Notes

21/05/21

Creativiteit in crisistijd: learnings van de meest creatieve en effectieve reclames

Covid 19 Nieuws Onderzoek Inspiratie

Kantar heeft een whitepaper uitgebracht naar aanleiding van de creative effectiveness awards 2021: ‘The five habits of highly effective advertisers’. De paper start met een

Topics: Reclame-effect, ROI

31/10/19

De rol van muziek in TV-reclames

Nieuws Kennis

Muziek speelt een belangrijke rol in TV-reclames. Uit eerder gepubliceerd onderzoek blijkt dat muziek drie belangrijke functies kan vervullen: het trekt de aandacht, er wordt

05/07/19

Waarom de lengte van een TV-commercial belangrijk is

Nieuws Onderzoek

Is het mogelijk om je verhaal te vertellen in een paar seconden? Het Engelse onderzoeksbureau Work Research heeft in opdracht van Thinkbox het effect van

Topics: Reclame-effect, TV-reclame

16 mei

AMMA Awards

De AMMA Awards worden op donderdag 16 mei 2024 uitgereikt in Koninklijk Theater Tuschinski Amsterdam “Met

5 juni

E-Commerce Live!

What’s next in e-commerce? Laat je verrassen op Emerce E-commerce Live! De trends en uitdagingen van

13 juni

NIMA Marketing Day 2023

Op 13 juni 2024 organiseren NIMA en MarketingTribune de achtste NIMA Marketing Day. De NMD is

Media Director

ZIGT is per direct op zoek naar Media Director-Hoofddorp. Je hebt je strepen verdiend aan mediabureauzijde, waar je minimaal 5 jaar

Strategy Director

ZIGT is per direct op zoek naar Strategy Director-Hoofddorp. Een creatieve schaker die zetten vooruitdenkt, daar ligt jouw kracht. Jij zet

Product Manager Advanced Video Advertising

Talpa Network is een toonaangevend mediabedrijf met een sterke focus op het leveren van geavanceerde advertentieoplossingen aan adverteerders en mediabureaus. Voor

Releasenote 28/11/2023 – Dashboard

Het TIP-Dashboard is een nieuw menu op de TIP-webapplicatie waarmee je in één oogopslag alle relevante gegevens over jouw campagne op één scherm te zien

Releasenote 31/3/2022 – Uitzendinstructies

De ontwikkeling van TIP is in volle gang. Om het inkoopproces nog efficiënter te maken is een nieuwe functionaliteit toegevoegd: het opgeven van uitzendinstructies voor

Release note 27/07/2021 – GRP module

TIP is het gezamenlijke TV-inkoop platform van Ster, Talpa Network, Ad Alliance of ORN. Het gebruik van TIP wordt door Screenforce kosteloos aangeboden aan bureaus

Release note 25/05/2021 – Monitoring van storingen

Op dinsdag 25 mei is TIP uitgebreid met een nieuwe functionaliteit: monitoring van storingen. Hierdoor kunnen TIP gebruikers op een geautomatiseerde wijze inzicht krijgt in

Release note 26/10/2020 – Status aangeleverde commercials

Op maandag 26 oktober is een nieuwe update doorgevoerd in TIP. Vanaf deze datum kun je de status van aangeleverde commercials bekijken. Naast dat je

Release note 01/10/2020 – TIP & tutorials

TIP bevat nu extra informatie over de uitgezonden spots en tutorials over de hoofdmenu’s. In TIP vind je een aantal belangrijke functionaliteiten die het gehele

Release note 29/05/2020 – TV-campagnes aanvragen

Vanaf mei is het mogelijk om in TIP TV-campagnes aan te vragen. Campagnes aanvragen Ga nadat je bent ingelogd in TIP naar aanvragen – nieuwe

Release note 30/01/2020 – API

TIP is uitgebreid met een interface (API) waarmee adverteerders en bureaus hun TV-campagnes direct en real time kunnen inlezen in door hun gebruikte software. Met