Nieuws

Event

Vacature

TIP Tool

04/10/17
TV-zenders worden gezien als betrouwbare bron

Uit het onderzoek ‘Vertrouwen in Media in Nederland’, waarin gekeken is in welke mate consumenten bepaalde personen, partijen en media betrouwbaar vinden, blijkt dat in het algemeen TV-zenders, na eigen partner en kranten, het meest betrouwbaar worden gevonden. TV-zenders scoren het hoogst op betrouwbaarheid als het gaat om de specifieke onderwerpen nieuws, entertainment, sport en actualiteiten. Het onderzoek is uitgevoerd door IPG Mediabrand Marketing Sciences en Sanoma.

TV-zenders, na eigen partner en kranten, meest betrouwbare bron
Voor het onderzoek zijn 1.000 Nederlanders van 15-65 jaar online ondervraagd. De resultaten zijn vergeleken met het jaarlijkse BrandAsset™ Valuator onderzoek. Hierin is gekeken welke belangrijke trends er te zien zijn op het gebied van vertrouwen en betrouwbaarheid voor diverse merken, waaronder nieuwsmerken. TV-zenders zijn volgens het onderzoek, na de eigen partner en kranten, de meest betrouwbare bron. Sociale media scoren over het algemeen het laagst.

Vertrouwen in Media in Nederland
Bron: Vertrouwen in Media in Nederland

Vooral jongeren minder vertrouwen in social media
Wanneer gevraagd wordt in welke mate consumenten bepaalde personen, partijen en media betrouwbaar vinden, blijkt dat sociale media in het algemeen het laagst scoren, voornamelijk bij jongeren. Ook bankiers en politici genieten een lage betrouwbaarheid. Opvallend is dat jonge mannen en vrouwen (15-24 jaar) bankiers en politici betrouwbaarder vinden dan oudere leeftijdsgroepen.

Vertrouwen in Media in Nederland - 1
Bron: Vertrouwen in Media in Nederland

Meerderheid vertrouwt berichten nieuwssites of apps niet zomaar
Mensen gaan kritisch om met informatie en nieuws dat tot hen komt. Ze gaan er niet vanuit dat (nieuws)berichten op Facebook en Twitter zomaar te vertrouwen zijn. Zelfs bij berichten op nieuwssites of apps geeft de meerderheid (60%) aan deze niet zomaar te vertrouwen.

TV-zenders betrouwbaarst qua nieuws, entertainment, sport en actualiteiten
Als het om specifieke onderwerpen gaat wordt de betrouwbaarheid van de diverse bronnen verschillend beoordeeld. Websites en tijdschriften scoren bijvoorbeeld goed als het gaat om de onderwerpen voeding, gezondheid en persoonlijke verzorging en Instagram wordt een goede informatiebron gevonden voor uitgaan. TV-zenders worden het betrouwbaarst gevonden als het gaat om de onderwerpen nieuws, entertainment, sport en actualiteiten.

Vertrouwen in Media in Nederland - 2
Bron: Vertrouwen in Media in Nederland

Deze tekst is een samenvatting door Screenforce van de publicatie ‘Vertrouwen in Media in Nederland’ door IPG Mediabrands, Sanoma en BrandAsset™ Valuator.

Meer over dit onderwerp bij Screenforce
Screenforce publiceert regelmatig onderzoeken naar de beleving en de betrouwbaarheid van het medium TV onder consumenten. Zo blijkt uit onderzoek van Kantar Millward Brown dat consumenten positiever aankijken tegen traditionele reclame in media zoals TV en print dan tegen digitale reclame. Onderzoek door Cog research en Durham University toont aan dat campagnes rondom broadcast content effectiever en veiliger zijn dan rond YouTube en Facebook. Deze onderzoeksresultaten zijn nu extra actueel vanwege de discussies over online brand security.

Print Friendly, PDF & Email

Vergelijkbare artikelen

Meer events

Meer vacatures

Andere Release Notes

16/01/23

Tips hoe te adverteren tijdens een recessie

Nieuws

The Global TV Group, een samenwerkingsverband van alle TV-marketingorganisaties, heeft een compilatie gepubliceerd van de belangrijkste insights over marketing tijdens een recessie. Hun belangrijkste conclusie

Topics: Reclame-effect, ROI

09/01/23

Marketing in een kosten-voor-dagelijkse-leven-crisis veruit de belangrijkste trend in 2023

Nieuws Onderzoek

Warc, het internationale instituut voor marketing intelligence, heeft voor de twaalfde keer de Marketer’s Toolkit gepubliceerd. Met deze Insights kunnen marketeers hun plannen voor het

Topics: Reclame-effect, ROI

23/11/22

Egta’s Expert series: Insights in de aandachteconomie

Kijktip Nieuws

Is aandacht de meest waardevolle grondstof in de wereld? Nu content producenten en merken allemaal hun best doen om de aandacht van de consument te

Topics: Reclame-effect, TV-reclame

Manager Regulatory Compliance Discovery

Discovery is een begrip in de media-entertainmentindustrie. Vanuit onze Amsterdamse vestiging werken we met passie

Data Analist

Binnen het Data & Strategy team houden we ons onder andere bezig met het leveren

Commercial Traffic & AVS Specialist

Commercial traffic & AVS vormt samen met Campaign Planning het Sales Operations team. En sámen

16 maart

TV Jaarrapport 2022 | Screenforce

Donderdag 16 maart presenteert Screenforce het TV Jaarrapport van 2022. Met hoeveel procent is de

23 maart

TV Masters | Screenforce

Speciaal voor startende mediaprofessionals aan adverteerders- of bureaukant organiseert Screenforce voor de derde keer TV Masters.

25 april

The Future of Brands conferentie – 25 en 26 april

Vlak voor de feestdagen zijn de thema’s bekend gemaakt van de The Future of Brands

Release note 30/01/2020 – API

TIP is uitgebreid met een interface (API) waarmee adverteerders en bureaus hun TV-campagnes direct en