Nieuws

Event

Vacature

TIP Tool

10/11/22
De kracht van kerstcommercials

In Nederland zijn ze pas op televisie als Sinterklaas het land uit is, maar in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zijn ze al vanaf oktober te zien… we hebben het natuurlijk over kerstcommercials. Terwijl Kerstmis voor consumenten nog ver weg lijkt, is voor marketeers juist nu de tijd om na te denken over het al dan niet ontwikkelen van een kerstcampagne. En als het besluit is genomen, hoe slaag je er dan in om door de clutter heen te breken én de aandacht vast te houden met je merkverhaal en -boodschap? Nicole Engels van DVJ Insights vat in dit artikel de belangrijkste learnings op basis van onderzoek voor je samen.

Hoe breek je als merk door de clutter heen
De meeste kerstcommercials die op televisie worden uitgezonden zijn emotioneel geladen, duren langer dan reguliere commercials en geven de kijker een soort bioscoopbeleving, waarbij merken proberen het positieve kerstgevoel aan hun merk te koppelen. Maar hoe kan een merk dat emotionele domein succesvol claimen en door de clutter heen breken, wanneer alle andere adverteerders ook proberen aan te haken bij het kerstgeweld? De druk om te presteren is dan ook ongekend hoog.

Onderzoeksopzet
DVJ Insights heeft de afgelopen vier jaar bijna honderd kerstcommercials uit Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk onderworpen aan een pre-test en we hebben de learnings uit deze onderzoeken jaarlijks gedeeld. In tegenstelling tot veel andere partijen nemen we het feit dat consumenten reclames vermijden mee in onze testopzet. Naast het meten van de waardering van de commercial aan de hand van stellingen, plaatsen we de kerstcommercials eerst in een commercialblok waarin respondenten zelf bepalen of, en hoe lang ze naar de commercials willen blijven kijken.

Deze ‘unforced exposure’-methodologie is een goede weergave van de werkelijkheid, aangezien respondenten in het echte leven ook advertenties kunnen overslaan als ze televisie aan het kijken zijn (bijvoorbeeld door te zappen of wanneer men iets te drinken haalt). Vervolgens vragen we respondenten om te vertellen van welke merken ze reclames hebben gezien en wat ze zich herinneren van de boodschap(pen) van de commercials. Door in de opzet van de pre-test rekening te houden met de manier waarop mensen omgaan met reclamevermijding, kunnen we de impact van commercials beter voorspellen.

Resultaten
Deze vier jaren van kerstcommercials pre-testen geven ons de mogelijkheid om enkele algemene learnings te trekken uit alle bevindingen. Dat levert een aantal interessante inzichten op:

1. Kerstcommercials worden positiever beoordeeld dan gewone commercials in Nederland en het VK
Kerstcommercials worden in Nederland en het Verenigd Koninkrijk hoger beoordeeld op direct respons (bijv. of respondenten de commercial leuk vinden en in hoeverre deze positieve en relevante associaties oproept) en merkactivatie (bijv. delen met anderen en koopintentie), terwijl dit niet het geval is in Duitsland. Duitsers beoordelen kerstcommercials over het algemeen lager dan een gewone commercial.

Nederlanders en Engelsen lijken juist van kerstcommercials te houden. De commercials zijn beter in het oproepen van positieve, relevante en unieke associaties en ze scoren hoog op diverse andere aspecten, zoals het onderscheidend vermogen en persoonlijke relevantie. Als gevolg van deze hoge waardering zien we dat consumenten vervolgens meer geactiveerd worden doordat ze aangeven van

plan te zijn het geadverteerde product of de dienst te kopen. Maar dit wordt uiteraard moeilijker wanneer veel adverteerders hun kerstcampagne voeren op hetzelfde moment. De uitdaging is dan ook om het emotionele domein echt naar je merk toe te trekken, weg van andere merken.

2. Kijkers vinden het lastig om het merk te herinneren
Met onze ‘unforced-exposure’ methodologie kunnen we vaststellen hoe goed commercials de aandacht van consumenten trekken en in welke mate ze bereid zijn om te blijven kijken. De meeste kerstcommercials zijn langer dan reguliere commercials, wat een effect heeft op de scores op engagement – de mate waarin respondenten bereid zijn de hele commercial uit te kijken. De engagement scores liggen voor kerstcommercials voor alle drie de landen substantieel laag. Voor Nederland is de engagement ongeveer gelijk of zelfs iets lager dan de benchmarkscore en voor zowel het Verenigd Koninkrijk als Duitsland behoren de gemiddelde scores voor engagement tot de laagste 20% van onze benchmarkscores.

Het blijkt ook lastig te zijn om een onderscheidende kerstcommercial te maken waarin het merk op een dusdanige manier is geïntegreerd dat het voor consumenten makkelijk te onthouden is. Kerstcommercials scoren lager op merkherinnering, omdat het merk niet altijd (of eigenlijk: meestal niet) centraal staat in de commercial. In plaats daarvan is de commercial meestal gericht op het vertellen van een verhaal en bevat het vaak pas helemaal aan het eind een merkvermelding. Creativiteit lijkt dan ook vaak ten koste te gaan van een goede merkbinding.

3. Een slechte brand fit en boodschapoverdracht beperkt het volledig uitnutten van het potentieel
Ondanks het feit dat kerstcommercials positief beoordeeld worden, scoren de commercials lager op ‘passend bij het merk’ (brand fit) en begrijpelijkheid. Als gevolg hiervan herinneren consumenten zich het merk minderen/of welke boodschap deze merken wilden overbrengen.

Eerder onderzoek van DVJ Insights heeft aangetoond dat juist deze specifieke aspecten belangrijke drivers zijn voor de effectiviteit van commercials. Daarmee legt dit een belangrijk pijnpunt bloot van kerstcommercials. Immers, wat is het nut van een leuke en opvallende commercial als het resulterende positieve gevoel niet duidelijk wordt gekoppeld aan jouw merk en/of call-to-action naar jouw merk? De (merk)boodschap moet gemakkelijk te begrijpen zijn, de visuals moeten echt dicht bij het merk ​​(en waar het voor staat) staan en de uiting moet goed bij het merk passen. Dan alleen is het voor de consument mogelijk om een logische ‘snelkoppeling’ naar het merk te maken.

Samenvatting en aanbevelingen
Het is een ‘balancing act’ om een ​​goede kerstcommercial te maken. De positieve impact van een kerstcommercial wordt tenietgedaan als de boodschap en het merk niet duidelijk zijn. De resultaten en aanbevelingen kunnen als volgt worden samengevat:

  • Anticiperen op Kerstmis genereert aandacht. De commercials worden als relevanter gezien en leiden tot een positievere indruk van het merk.
  • De verhoogde aandacht loont doorgaans niet omdat de brand recall te zwak is om een substantieel effect voor het merk te creëren.
  • Kerstcommercials moeten nog sterkere merkcues bevatten dan reguliere uitingen. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door (vaker) expliciet gebruik te maken van unieke merkkenmerken, het merk vaker, langer of eerder te tonen of het merk vaker in de commercial te noemen.
  • En last but not least: het merk moet perfect passen in het contextuele verhaal van de commercial. Het moet voor de consument natuurlijk aanvoelen, waardoor het voor hen gemakkelijker wordt om de boodschap te begrijpen en zich het merk te herinneren.

Dit artikel is eerder al gepubliceerd op de site van DVJ Insights. Screenforce heeft Nicole Engels om commentaar gevraagd op dit artikel. Bekijk in onderstaande video haar antwoorden op onze vragen.

 

Print Friendly, PDF & Email

Vergelijkbare artikelen

Meer events

Meer vacatures

Andere Release Notes

20/12/21

Jumbo is de leukste en meest effectieve kerstcommercial in 2021

Inspiratie Nieuws

Kerst staat voor de deur en elk jaar wordt er weer met grote interesse uitgekeken naar de kerstcommercials uit binnen- en buitenland. Kerstcommercials hebben een

Topics: TV-reclame

15/12/20

Nederlandse kerstcommercials borduren voort op thema John Lewis: give a little love.

Inspiratie Nieuws

Kerstmis staat vlak voor de deur en elk jaar wordt er weer reikhalzend uitgekeken naar de kerstcommercials. Zoals gewoonlijk wordt de kerstperiode afgetrapt met de

23/12/19

Commercials met een verhaal zijn volgens Kantar niet alleen rond de Kerst effectief

Nieuws

Kerstmis staat voor de deur en de afgelopen weken maakte Nederland kennis met de leukste, grappigste en meest ontroerende kerstcommercials, uit binnen- en buitenland. Maar

Topics: Reclame-effect, TV-reclame

16 maart

Foto’s TV Jaarrapport 2022

Donderdag 16 maart presenteerde Screenforce het TV Jaarrapport van 2022. Bekijk hier alle foto’s van

12 december

Webinar: De Kracht van Creatie

Ben je ook benieuwd hoe je de impact van commercials kunt verhogen? Samen met neuromarketingbureau

11 januari

Koffiedik Kijken | VIA

Koffiedik Kijken is dé nieuwjaarsbijeenkomst van de media, marketing- en communicatiebranche. Diverse sprekers nemen een

Kennismanager Data & Research

bvA netwerk van merkleiders is op zoek naar een ambitieuze en analytisch sterke data- en researchspecialist die de inspanningen van bvA

Team Manager Data Science

Als Team Manager Data Science geef je leiding aan een team van acht data scientists die dataproducten bouwen die een directe

Communicatieadviseur

Fremantle is per direct op zoek naar een Communicatieadviseur. Je werkt nauw samen met jouw communicatie teamgenoten maar natuurlijk ben je

Releasenote 28/11/2023 – Dashboard

Het TIP-Dashboard is een nieuw menu op de TIP-webapplicatie waarmee je in één oogopslag alle relevante gegevens over jouw campagne op één scherm te zien

Releasenote 31/3/2022 – Uitzendinstructies

De ontwikkeling van TIP is in volle gang. Om het inkoopproces nog efficiënter te maken is een nieuwe functionaliteit toegevoegd: het opgeven van uitzendinstructies voor

Release note 27/07/2021 – GRP module

TIP is het gezamenlijke TV-inkoop platform van Ster, Talpa Network, Ad Alliance of ORN. Het gebruik van TIP wordt door Screenforce kosteloos aangeboden aan bureaus

Release note 25/05/2021 – Monitoring van storingen

Op dinsdag 25 mei is TIP uitgebreid met een nieuwe functionaliteit: monitoring van storingen. Hierdoor kunnen TIP gebruikers op een geautomatiseerde wijze inzicht krijgt in

Release note 26/10/2020 – Status aangeleverde commercials

Op maandag 26 oktober is een nieuwe update doorgevoerd in TIP. Vanaf deze datum kun je de status van aangeleverde commercials bekijken. Naast dat je

Release note 01/10/2020 – TIP & tutorials

TIP bevat nu extra informatie over de uitgezonden spots en tutorials over de hoofdmenu’s. In TIP vind je een aantal belangrijke functionaliteiten die het gehele

Release note 29/05/2020 – TV-campagnes aanvragen

Vanaf mei is het mogelijk om in TIP TV-campagnes aan te vragen. Campagnes aanvragen Ga nadat je bent ingelogd in TIP naar aanvragen – nieuwe

Release note 30/01/2020 – API

TIP is uitgebreid met een interface (API) waarmee adverteerders en bureaus hun TV-campagnes direct en real time kunnen inlezen in door hun gebruikte software. Met