Nieuws

Event

Vacature

TIP Tool

30/06/20
Nieuws & Actualiteiten is de meest efficiënte TV-programmacategorie

Om inzicht te krijgen in de meest efficiënte TV-programmacategorieën heeft Screenforce een analyse gemaakt van de kijktijd versus het aanbod per TV-categorie, op basis van de cijfers van SKO. De analyse van het aandeel binnen de kijktijd versus binnen de uitzendtijd levert een bijzondere blik op de efficiëntie van de programmacategorieën. Van alle in totaal uitgezonden uren in 2019 viel 6,6% in de categorie Nieuws & Actualiteiten. Hiermee realiseert het maar liefst 21,4% van alle gekeken minuten. Nieuws & Actualiteiten is daarmee de meest efficiënte programmacategorie voor wat betreft het aantal TV-kijkers.

Nieuws & Actualiteiten de meest efficiënte programmacategorie
Om te bepalen wat de meest efficiënte programmacategorie is wordt in deze analyse het aandeel van in het totaal aantal programma-uren afgetrokken van het aandeel in totale kijktijd. Er blijft dan een positief of een negatief getal over. Hoe hoger het positieve getal, hoe efficiënter de categorie. Voor Nieuws & actualiteiten is dit cijfer bijvoorbeeld 21,4% – 6,6% = 14,8%. Onderstaand de scores over de afgelopen drie jaar voor alle categorieën, die berekend zijn op de kijktijdaandelen voor 6+.

In vergelijking tot de andere categorieën is Nieuws & Actualiteiten al meerdere jaren de onbetwiste nummer één wat betreft efficiëntie. Relatief korte programma’s met vaak zeer veel kijkers in prime time. Dat geldt met name voor het Half Acht Nieuws op RTL4 en het Acht Uur Journaal op NPO1.

Op grote afstand staat op nummer 2 de categorie Spel & Quiz, gevolgd door toch wel verrassend de categorie Buitenlandse films op een derde plek. Veronica, Net5, RTL8 en RTL7 weten met aantrekkelijke titels in de avond nog altijd veel kijkers aan zich te binden in vergelijking tot het aantal uren dat zij uitgezonden worden.

Deze analyse is gedraaid op de doelgroep 6+, waardoor bijvoorbeeld de score op de kinderprogrammering laag is. Hierbij speelt mee dat het kindergenre op veel zenders overdag veel programma’s heeft, wat terug te zien is qua uitzendtijd in figuur 1. Een lage score zien we ook terug in beide sport categorieën. Ook hier veel programma’s overdag met relatief weinig kijkers, aangevuld met veel sportprogramma’s op de themakanalen. Een positieve uitzondering hierop zien we terug in het sportjaar 2018 in de categorie Sportreportage, veroorzaakt door het WK-voetbal en de Olympische Spelen.

De meeste programma-uren uitgezonden in de categorie Non-fictie
Als nogmaals gekeken wordt naar de uitzendtijd is in 2019 de categorie Non-fictie opnieuw de grootste categorie met in totaal 80.363 uur aan uitgezonden programmering. Het is ook de breedste categorie met verschillende type programma’s op gebied van lifestyle, gezondheid, reizen en wonen. Maar ook alle hulpprogramma’s die ons land rijk zijn vallen in deze categorie. Met minder dan de helft van het aantal uren van de nummer één is de categorie Buitenlandse series de op een na grootse categorie. Goed voor 35.500 uur aan programmering, gevolgd door de Kinderprogrammering met 29.753 uren op de derde plek.

Non-fictie was niet de categorie met het meeste aantal unieke titels. Dat was namelijk de categorie Sport reportages met al haar uitgezonden unieke wedstrijden en samenvattingen en goed voor 3.728 unieke titels. Non-Fictie was hier de op een naar grootste categorie met 2.646 unieke titels, gevolgd door de categorie Buitenlandse films met 1.457 titels. In onderstaand figuur zie je het overzicht met totaal uitgezonden uren naast de aantal unieke titels per programmacategorie.


Alle uitgezonden programma’s geclassificeerd door Nielsen
Het SKO-onderzoek kent 36 full audit zenders waarvan de kijktijd gemeten en gerapporteerd wordt per programma, per reclameblok en per commercial. Het herkennen, benoemen en categoriseren van programma’s en commercials is een belangrijk onderdeel van het kijkonderzoek dat het onderzoek- en dataverzamelingsbureau Nielsen uitvoert in opdracht van SKO. Op basis van deze categorieën kan bijvoorbeeld berekend worden hoeveel tijd er gemiddeld per dag gekeken wordt naar de programmacategorie Nieuws & Actualiteiten of Spel & Quiz.

Print Friendly, PDF & Email

Vergelijkbare artikelen

Meer events

Meer vacatures

Andere Release Notes

27/01/20

TV-content zet vaker aan tot online surfgedrag

Nieuws Onderzoek Persberichten

Video Highlights Trends in Digitale Media 2019 onderzoek TV-content, iets dat men op TV heeft gezien, brengt consumenten steeds vaker in beweging. Als men op

Topics: Jongeren en media, Tijdsbestedings- onderzoek Mediatijd

19/06/17

Reclame rond premium video content geeft hogere ROI

Nieuws

Reclame rond premium video content geeft veel hogere ROI dan bij short form content (Youtube) en paid social media (Facebook). Videoreclame rond premium video content levert

Topics: ROI

11/02/16

Meer aandacht voor reclame rond TV-content dan YouTube-content

Onderzoek

Meer aandacht voor reclame rond TV-content dan rond YouTube-content. Dit blijkt uit onderzoek van COG Research uit Engeland dat afgelopen september gepresenteerd is op het Esomar

Topics: Jongeren en media, Online Video, TV-reclame

Data Analist

Binnen het Data & Strategy team houden we ons onder andere bezig met het leveren

Commercial Traffic & AVS Specialist

Commercial traffic & AVS vormt samen met Campaign Planning het Sales Operations team. En sámen

Manager Public Affairs Benelux

Discovery Networks is één van de toonaangevende concerns in de media-entertainmentindustrie. In Amsterdam werken we

16 maart

TV Jaarrapport 2022 | Screenforce

Donderdag 16 maart presenteert Screenforce het TV Jaarrapport van 2022. Met hoeveel procent is de

25 april

The Future of Brands conferentie – 25 en 26 april

Vlak voor de feestdagen zijn de thema’s bekend gemaakt van de The Future of Brands

Release note 30/01/2020 – API

TIP is uitgebreid met een interface (API) waarmee adverteerders en bureaus hun TV-campagnes direct en